Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Προκριματικά Εuro 2012: "Θρίλερ" στην Πόλη, μεγάλο διπλό της Σλοβακίας


Με έκπληξη ξεκίνησε η 2η αγωνιστική των προκριματικών του Euro 2012 με τη Σλοβακία να κερδίζει μέσα στη Μόσχα τη Ρωσία, χάρη σε γκολ του Στοχ. Ξεχωρίζουν τα ματς Βοσνία/Ερζεγοβίνη-Γαλλία και Νορβηγία-Πορτογαλία.Εκτός από τις αναμετρήσεις του 6ου ομίλου που βρίσκεται η Εθνική Ελλάδος, υπάρχουν αρκετά παιχνίδια που παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

"Θρίλερ" εκτιλύχθηκε στην Πόλη, με το Βέλγιο να προηγείται της Τουρκίας με γκολ του Φαν Μπάουτεν στο 28'. Οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν με φάουλ του Αλτιντόπ στο 3ο λεπτό της επανάληψης. Κάπού εκεί το παιχνίδι έγινε...ροντέο. Στο 64' ο Κομπανί αποβλήθηκε και σχεδόν άμεσα η Τουρκία πήρε το προβάδισμα. Η ομάδα του Λέεκενς (είχε βάλει τον Μιραλάς στο 64') απάντησε εκ νέου με τον Φαν Μπάουτεν, αλλά στο τέλος δεν άντεξε. Στο 78' οι Τούρκοι "σφράγισαν" τη δεύτερη νίκη στον όμιλο με σκόρερ τον Αρντά. Εύκολο έργο αναμένεται να έχει η Γερμανία με αντίπαλο το Αζερμπαϊτζάν. Όσον αφορά στο άλλο ματς, η Αυστρία θέλει να ξεκινήσει με το δεξί τις υποχρεώσεις της απέναντι στο Καζακστάν.

Ένα μεγάλο βήμα για την εξασφάλιση ακόμα και της πρώτης θέσης του ομίλου έκανε η Σλοβακία. Μπορεί να δυσκολεύτηκε να κερδίσει τα Σκόπια στην πρεμιέρα, αλλά μέσα στη Μόσχα πανηγύρισε ένα μεγάλο διπλό, με σκόρερ τον Στοχ στο 27' (μετά από λάθος του γκολκίπερ Ακινφέεφ). Ήταν μόλις το δεύτερο παιχνίδι σε προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο οποίο η Ρωσία αναγκάστηκε σε εντός έδρας ήττα. Εν έτει 1998 η Γαλλία είχε "αλώσει" την έδρα της "αρκούδας". Στα άλλα ματς του 2ου ομίλου, Η FYROM υποδέχεται την Αρμενία, με τις δύο ομάδες να αναζητούν τους πρώτους τους βαθμούς, ενώ το ΕΪΡΕ είναι το μεγάλο φαβορί απέναντι στην Ανδόρα.

Τα παιχνίδια της 2ης αγωνιστικής

1ος όμιλος
Τουρκία – Βέλγιο 3-2

(48' Άλτιντοπ, 66' Σεμίχ, 78' Τουράν - 28', 69' Φαν Μπάουτεν)

(21.30) Αυστρία – Καζακστάν
(21.45) Γερμανία – Αζερμπαϊτζάν

2ος όμιλος
Ρωσία – Σλοβακία 0-1
(27' Στοχ)

ΠΓΔΜ – Αρμενία 2-1
(41' Γκιουρόφσκι, 96' πεν. Ναουμόσκι - 42' Μοβσισιάν)

(21.45) ΕΪΡΕ – Ανδόρα

3ος όμιλος
(21.30) Σερβία – Σλοβενία
(21.50) Ιταλία – Νήσοι Φερόε

4ος όμιλος
Λευκορωσία – Ρουμανία 0-0

Αλβανία – Λουξεμβούργο 1-0
(37' Σαλιχί)

(22.00) Βοσνία/Ερζεγοβίνη – Γαλλία

5ος όμιλος
Σουηδία – Σαν Μαρίνο 6-0
(7', 77' Ιμπραϊμοβιτς, 12' αυτ. Ν. Σιμοντσίνι, 26 αυτ. Α. Σιμοντσίνι, 51' Γκράνκβιστ, 93' Μπεργκ)

(21.30) Ολλανδία – Φινλανδία
(21.30) Ουγγαρία – Μολδαβία

6ος όμιλος
Γεωργία – Ισραήλ 0-0

Μάλτα – Λετονία 0-2
(42' Γκοργκς, 85' Βερπακόφσκις)

(21.30) Κροατία - Ελλάδα

7ος όμιλος
Βουλγαρία – Μαυροβούνιο 0-1
(35' Ζβέροτιτς)

(21.45) Ελβετία – Αγγλία

8ος όμιλος
Δανία – Ισλανδία 1-0

(91' Κάλενμπεργκ)

(21.30) Νορβηγία – Πορτογαλία

9ος όμιλος
Τσεχία – Λιθουανία 0-1
(26' Σέρνας)

(22.00) Σκωτία – Λιχτενστάιν

Ένα βαλκανικό ντέρμπι μεταξύ Σερβίας και Σλοβενίας περιλαμβάνει ο 3ος όμιλος, με τους φιλοξενούμενους να ξεκινούν απόψε τις υποχρεώσεις τους στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Όσο για την Ιταλία, που στην πρεμιέρα πέρασε δύσκολα από την Εσθονία, εκτελεί χρέη οικοδεσπότη με αντίπαλο τα Νησιά Φερόε.

Η... πολύπαθη Γαλλία, που μετρά τέσσερις σερί ήττες, δοκιμάζεται στην “καυτή” έδρα της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης και δεν θέλει ούτε να σκέφτεται κι άλλη απώλεια βαθμών, μετά την εντός έδρας "γκέλα" με τη Λευκορωσία. Από την άλλη, οι Βαλκάνιοι αναμένεται να τα δώσουν όλα για να πάρουν τη νίκη που θα τους δώσει αβαντάζ έξι βαθμών από τους σημερινούς τους αντιπάλους (στην πρεμιέρα είχαν επικρατήσει 3-0 στο Λουξεμβούργο). Στο άλλο ματς η Λευκορωσία διατήρησε το αήττητο της, μένοντας στο εντός έδρας 0-0 με τη Ρουμανία, με αποτέλεσμα να μην πάει...χαμένη η μεγάλη νίκη της μέσα στη Γαλλία.

Μπορεί να διανύουμε μόλις την 2η αγωνιστική των προκριματικών, ωστόσο η Ουγγαρία "καίγεται" για τη νίκη απέναντι στη Μολδαβία αφενός για να κάνει σεφτέ στους βαθμούς και αφετέρου για να μην χάσει την επαφή της με τις υπόλοιπες ομάδες του ομίλου. Τα άλλα ματς του 5ου ομίλου έχουν φαβορί, καθώς η μεν φιναλίστ του Μουντιάλ, Ολλανδία υποδέχεται τη Φινλανδία, ενώ η Σουηδία πέρασε ένα εύκολο βράδυ με αντίπαλο το Σαν Μαρίνο. Ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς ήταν οδηγός στο άνετο 6-0. Αυτός όμως που κατάφερε να....κλέψει την παράσταση ήταν ο Όλοφ Μέλμπεργκ, ο οποίος αποβλήθηκε στο 34'.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνάντηση της Ελβετίας με την Αγγλία, καθώς από τη μία πλευρά οι γηπεδούχοι θέλουν να ξεκινήσουν νικηφόρα την κούρσα των προκριματικών, από την άλλη τα "λιοντάρια" αν νικήσουν θα βρίσκονται από την θέση του οδηγού στη συνέχεια. Ελπίδες ακόμα και για τα μπαράζ δικαιούται να διατηρεί το Μαυροβούνιο μετά και τη δεύτερη νίκη του σε ισάριθμους αγώνες. Με γκολ του Ζβέροτιτς στο 35' πέρασε από τη Σόφια και έφθασε τους έξι βαθμούς. Χωρίς πόντο έμειναν οι "γείτονες", οι οποίοι μετά την αποχώρηση του Μπερμπάτοφ δεν έχουν τον παίκτη-ηγέτη στη διάθεσή τους.

Μόνο τη νίκη έχουν στο μυαλό τους οι ποδοσφαιριστές της Πορτογαλίας μετά το σοκ της πρεμιέρας με την Κύπρο. Φυσικά το έργο τους μόνο εύκολο δεν προμηνύεται μέσα στη Νορβηγία, η οποία ξεκίνησε ιδανικά με διπλό στην Ισλανδία και θέλει να μεγαλώσει κι άλλο την διαφορά από τους Λουζιτανούς. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων κρίθηκε το σκανδιναβικό ντέρμπι ανάμεσα σε Δανία και Ισλανδία. Ο Τόμας Κάλενμπεργκ σκόραρε για τους γηπεδούχους και τους χάρισε την πρώτη της νίκη στα προκριματικά. Βασικός έπαιξε ο Ντένις Ρόμενταλ του Ολυμπιακού.

Στον 9ο όμιλο η Τσεχία συνεχίζει την απογοητευτική πορεία που διαγράφει σε όλες τις τελευταίες προκριματικές φάσεις. Με γκολ του Σέρνας στο 26' η Λιθουανία πέρασε με διπλό από το Όλομουτς και συνεχίζει αήττητη στον όμιλο. Ο Μίλαν Μπάρος έχασε την ευκαιρία να ισοφαρίσει στο 40', αφού αστόχησε από το σημείο του πέναλτι. Η Σκοτία έχει την ευκαιρία να πιάσει κορυφή αν ξεπεράσει το εμπόδιο του Λιχτενστάιν, δεδομένου ότι η Ισπανία έχει ρεπό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: