Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Ντροπιαστικό σύνθημα από τους οπαδούς της Γιουνάιτεντ για τον Βενγκέρ

Σάλος έχει ξεσπάσει στην ποδοσφαιρική κοινότητα με κεντρικό πρόσωπο τον Αρσέν Βενγκέρ. Το σύνθημα της... ντροπής από τους οπαδούς της Γιουνάιτεντ έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων. Ο χαρακτηρισμός "παιδόφιλος" απειλεί να τινάξει στον αέρα το ντέρμπι με την Άρσεναλ.

Τα υβριστικά συνθήματα των οπαδών κάποιες φορές ξεφεύγουν από τα όρια κι αυτό είναι γνωστό τοις πάσι. Όταν, όμως, επαναλαμβάνονται προκαλείται πρόβλημα κι αυτό προσπαθεί να προλάβει ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον με την ομάδα του ενόψει της παρουσίας του Αρσέν Βενγκέρ στο Ολντ Τράφορντ. Οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν ένα σύνθημα στο οποίο αποκαλούν τον Αλσατό προπονητή της Άρσεναλ παιδόφιλο. «Κάτσε κάτω εσύ παιδόφιλε», είναι η αποστροφή στο οπαδικό σύνθημα, η οποία προκαλεί πολύ κόσμο και κυρίως, την αξιοπρέπεια του Βενγκέρ κι όσων σέβονται τον εαυτό τους. Για να μην επαναληφθεί, ο Φέργκιουσον θα γράψει στο match programme κείμενο προς τους οπαδούς, κάτι απόλυτα λογικό, καθώς οι δυο τους έχουν συνδεθεί με στενούς δεσμούς φιλίας τελευταία.

Γιατί λένε τον Βενγκέρ παιδόφιλο; Η μοναδική ερμηνεία που δίνεται, αφορά στην προτίμησή του να επιλέγει έφηβους παίκτες από την Αφρική ή άλλες υπό ανάπτυξη χώρες, προκειμένου να ανακαλύψει ποδοσφαιρικά διαμάντια. Μα, αυτή είναι η τακτική που ακολουθεί η Άρσεναλ όλα τα τελευταία χρόνια κι έχει βγει κερδισμένη η ίδια και το ποδόσφαιρο. Συνεπώς;

Οι άνθρωποι ασφαλείας έχουν λάβει συστάσεις για να απομακρύνουν από τις κερκίδες όποιον τραγουδά το σύνθημα. «Έχουμε προειδοποιήσει πολλές φορές στο παρελθόν για αυτό το αηδιαστικό σύνθημα. Δεν το εγκρίνουμε κι έχουμε απευθυνθεί στους οπαδούς να μην το επαναλάβουν. Υπάρχουν πολλά συνθήματα που προκαλούν τους οπαδούς κι αυτό είναι σίγουρα ένα προς το οποίο οι πάντες πρέπει να εναντιωθούν», ανέφερε εκπρόσωπος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. «Θα λάβουμε ισχυρά μέτρα. Οι κάτοχοι των εισιτηρίων διαρκείας προκαλούνται και γι' αυτό θα απομακρύνουμε τους οπαδούς που το τραγουδούν από το γήπεδο», επιβεβαίωσε ο ίδιος παράγοντας.

Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είπε πως «η αστυνομία πρέπει να κάνει περισσότερα για να μην ακουστεί τέτοιο πράγμα», και χαρακτήρισε το σύνθημα «γελοίο». «Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και οι οπαδοί της γνωρίζουν πόσο έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον μας συνθήματα, με αφορμή την τραγωδία του 1958, και κατανοούν την ευαισθησία που υπάρχει. Δε συμφωνώ καθόλου. Υπάρχουν πολλά για να σκεφτούμε και να θαυμάσουμε στο παιχνίδι, δίχως να χρησιμοποιούμε κάτι για να διασύρουμε κάποιον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ηγέτης των «κόκκινων διαβόλων».

Από την πλευρά τους, οι οπαδοί της Άρσεναλ εξήγησαν πως είναι πολύ θετικές οι κινήσεις αυτές, αλλά εμφανίστηκαν δύσπιστοι ως προς το αποτέλεσμα. «Όταν βλέπεις παιδιά να τραγουδούν το σύνθημα μαζί με τους γονείς τους που τα έφεραν στο γήπεδο, καταλαβαίνεις πως υπάρχει ένα πραγματικό λάθος εδώ», ανέφερε ο Άντριου Μάνγκαν, εκπρόσωπος του οπαδικού μπλογκ της Άρσεναλ.

Το αποτέλεσμα θα διαπιστωθεί στις κερκίδες του Ολντ Τράφορντ, στο ντέρμπι κορυφής του αγγλικού πρωταθλήματος...

Επιμέλεια: Βασίλης Μαυρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: