Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Έλεος! Στημένο ακόμα και το σούμο!

Τελικά, για τίποτα δεν πρέπει να είσαι σίγουρος σε αυτή τη ζωή. Ενδείξεις και ενίοτε αποδείξεις για στημένα αποτελέσματα σε διάφορα σπορ, κατά καιρούς έχουμε δει. Όμως το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στο χώρο του σούμο, μας αφήνει άφωνους. Επειδή πρόκειται για άθλημα με ρίζες στην αρχαιότητα, αλλά και για ακόμη έναν λόγο. Μα καλά, δεν ντρέπονται κοτζάμ άντρες δύο μέτρα και 180 κιλά (!) να στήνονται έτσι;

Πέρα από την πλάκα, η ιαπωνική κοινωνία έχει κλονιστεί συθέμελα από τις καταγγελίες που ταλανίζουν το αγαπημένο τους σπορ, το οποίο αποτελεί στοιχείο της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, άμεσα συνδεδεμένο με τη θρησκεία . Οι παλαιστές, που θεωρούνται συνεχιστές των σαμουράι, απολαμβάνουν τιμές αστέρων του Χόλιγουντ και κατέχουν ξεχωριστή θέση στην κοινωνία της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου.

Όλα όμως κινδυνεύουν να χαθούν, σαν τα αγαπημένα για τους Ιάπωνες, άνθη κερασιάς, στο φύσημα του ανέμου…
Επειδή σε εκείνη τη γωνιά της Ασίας κανένα θέμα δεν το παίρνουν χαλαρά, ήδη η υπόθεση έφτασε στο κοινοβούλιο, με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για προδοσία, ενώ άμεσα τα μεγαλύτερα κανάλια της χώρας, που αποτελούν και τους βασικούς χορηγούς, αποσύρθηκαν από το σπορ.

Ο υπουργός Αθλητισμού της Ιαπωνίας επιβεβαίωσε ότι αρκετοί αθλητές εμπλέκονται στο σκάνδαλο, το οποίο ξεσκεπάστηκε, όταν μετά από σχετικές πληροφορίες, η αστυνομία τις χώρας βρήκε «αμαρτωλά» μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα παλαιστών, μάνατζερ και προπονητών.

Για την ώρα πάντως, δεν έχει αναφερθεί κανένα χαρακίρι, ακόμη ένα στοιχείο της παράδοσης και μόνος έντιμος τρόπος σύμφωνα με τους Ιάπωνες για να βάλεις τέλος σε μια ζωή που ατιμάστηκε ανεπανόρθωτα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: