Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Ελληνική εκδοχή δικαιοσύνης!!

Η απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της Super League για υποβιβασμό του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας συνοδευόταν από ένα εμπεριστατωμένο και αναλυτικό σκεπτικό. Γράφει ο Νίκος Κατσαρός.
Ελληνική εκδοχή δικαιοσύνης
Από την ανάγνωση και τη μελέτη του προέκυπτε ότι η Επιτροπή κατέληξε σε εκείνη την απόφαση αφού συνεκτίμησε στοιχεία που προέρχονταν από τις τηλεφωνικές συνομιλίες, την πληροφόρηση από την UEFA, αλλά και ενδείξεις που ο κανονισμός της δίνει το δικαίωμα να λάβει υπόψη της.
Το σκεπτικό της απόφασης της δευτεροβάθμιας επιτροπής της ΕΠΟ, με την οποία απλά αφαιρούνται βαθμοί από τις δύο ομάδες, δεν δόθηκε ακόμα στη δημοσιότητα. Αυτό είναι ένα επιπλέον στοιχείο που ξενίζει και που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αμφισβήτηση ως προς την ορθότητα της κρίσης της επιτροπής. Ετσι έχουμε ένα έντονο κύμα δυσφορίας, αλλά και απογοήτευση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινής γνώμης, που βλέπει τις προσδοκίες της για ένα αποφασιστικό βήμα για την κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο να διαψεύδονται.
Αν ήθελε κανείς να μαντέψει τη λογική με την οποία κατέληξαν σ' αυτή την απόφαση τα μέλη της Επιτροπής της ΕΠΟ, θα μπορούσε να πει ότι προσπάθησαν να ικανοποιήσουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα που ήθελε την εξόντωση ως αθλητικών παραγόντων των Μπέου και Μ. Ψωμιάδη, αλλά ταυτόχρονα την ικανοποίηση των οπαδών των ομάδων τους. Αυτή είναι μια ελληνική «εκδοχή» του τρόπου εφαρμογής των νόμων και των κανονισμών, η οποία βέβαια σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλει στο τεράστιο πρόβλημα της νομιμότητας και της αξιοπιστίας στο ποδόσφαιρο.
Γι' αυτό άλλωστε και η UEFA, που δεν συμμερίζεται αυτήν τη λογική του «ναι μεν, αλλά», εξοστράκισε με αστραπιαία διαδικασία από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την ομάδα του «σεσημασμένου» στα δικά της κιτάπια Αχ. Μπέου. Οσο για τον εσωτερικό χώρο, αυτή η απόφαση αφήνει ορθάνοιχτο το θέμα της κάθαρσης τόσο από ηθικής όσο και από πρακτικής πλευράς, αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τις ομάδες που θα έπαιρναν τις θέσεις της Καβάλας και του Ολυμπιακού Βόλου στη Super League.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η φίλαθλη κοινή γνώμη πείστηκε για ακόμη μία φορά ότι δεν υπάρχει τιμωρία για το έρημο το ποδόσφαιρο και ότι ο χώρος του παραμένει «πεδίον δόξης λαμπρόν» για όσους θέλουν να τρυγάνε ανενόχλητοι αυτό το ξέφραγο αμπέλι.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: