Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Ο άλλος Ερνέστο ονομάζεται Έμερι!!

Την καριέρα του ως προπονητής την ξεκινά στην άσημη Λόρκα στη Γ’ Ισπανίας. Την αναλαμβάνει λίγο μετά το σοβαρό τραυματισμό στο γόνατό του που βάζει πρόωρο τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα η οποία πάντως έτσι και αλλιώς δεν ήταν υψηλού επιπέδου. Γράφει ο Μιχάλης Τσόχος.
Ο άλλος Ερνέστο ονομάζεται Έμερι
Την ανεβάζει στην Β’ κατηγορία και την επόμενη χρονιά το παλεύει για να την ανεβάσει και στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, αλλά τελικά δεν τα καταφέρνει. Φεύγει για την Αλμερία. Την πρώτη του χρονιά την ανεβάζει από την Β’ κατηγορία στην Πριμέρα Ντιβιζιόν και τη δεύτερη ως νεοφώτιστη την οδηγεί στην όγδοη θέση της βαθμολογίας.

Με προίκα την καλή δουλειά του, το μικρό κασέ του, το νεαρό της ηλικίας του, η Βαλένθια των πολλών οικονομικών προβλημάτων αποφασίζει να του προτείνει την δουλειά. Ο Εμερι αναλαμβάνει το καλοκαίρι που ο Βίγια αποχωρεί για την Μπαρτσελόνα.
Την πρώτη χρονιά η Βαλένθια τερματίζει στην έκτη θέση και την δεύτερη στην τρίτη θέση, κερδίζοντας την απευθείας συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Φέτος η Βαλένθια ήταν στο μεγαλύτερο διάστημα πίσω από Ρεάλ και Μπάρτσα, αλλά τελευταία έπεσε στην τέταρτη θέση, ένα βαθμό πίσω από την τρίτη Μάλαγα. Εχει ήδη οδηγήσει την ομάδα στα ημιτελικά του Europa League και στοχεύει στην κατάκτησή του.

Πώς τα έκανε όλα αυτά; Με το αγαπημένο του 4-3-3, ίδιο με αυτό που παίζει φέτος ο Ερνέστο, το οποίο σε κάποια ματς το παίζει με παραλαγή 4-2-3-1. Με σέντερ φορ στην κορυφή είτε ευέλικτο όπως ο Σολδάδο, είτε πιο βαρύ όπως ο Αντούριθ, αλλά πάντα με καθαρό φορ. Με εξτρέμ που πατάνε περιοχή, με μπακ που ανεβαίνουν, με βάρος στο transition game με την μπάλα πάντα κάτω και με το πρέσινγκ να ξεκινά από ψηλά. Σχεδόν πανομοιότυπο πράγμα δηλαδή με αυτό που παίζει και ο Βαλβέρδε με εξαίρεση ότι ο Εμερι δεν έχει πρόβλημα και με το σχετικά βαρύ φορ, όπως συμβαίνει με τον Βαλβέρδε.

Α, και κάτι ακόμη. Ο Εμερι κάνει rotation και το εννοεί. Με εξαίρεση τον Γάλλο στόπερ Ραμί (δική του μεταγραφή) που έχει παίξει 27 από τα 31 ματς και τον Σολδάδο που έχει παίξει 26 από τα 31 ματς της Πριμέρα Ντιβιζιόν, όλοι οι υπόλοιποι έχουν χάσει τουλάχιστον 10 ματς της Πριμέρα στο πλαίσιο των πολλών αλλαγών που κάνει. Ακόμη και ο βασικός τερματοφύλακας έχει παίξει στα 20 από τα 31 ματς του πρωταθλήματος!

Ξέρει να διαλέγει παίκτες και μάλιστα σχετικά φθηνούς για τα δεδομένα της Βαλένθια αφού αυτός επέλεξε εκτός από τον Ρεμί τον επίσης Γάλλο Τζερεμί Ματιέ, τον αλγερινό με γαλλικό διαβατήριο Φεγκουλί ο οποίος στα 22 του κάνει θραύση στην Βαλένθια και ήδη έχει μπει στο στόχαστρο μεγάλων ομάδων, αλλά και τον ελεύθερο Μεμέτ Τοπάλ.

Επιπλέον δείχνει ικανός στο να βελτιώνει τους παίκτες του. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο Ζόρντι Αλμπα, ένα αριστερό εξτρέμ που στα χέρια του Εμερι έγινε ίσως το καλύτερο αριστερό μπακ της Ισπανίας και ήδη έχει πάρει συμμετοχές ως βασικός και στην Εθνική ομάδα και θεωρείται βέβαιο ότι θα πάει και στο Euro.

Oλα αυτά τι δείχνουν; Ότι ο Εμερι είναι ένας μάλλον εξαιρετικός προπονητής στην καλύτερη ηλικία (γεμάτος φιλοδοξίες) και μοιάζει ιδανική επιλογή για τον Ολυμπιακό στην περίπτωση που όντως ο Βαλβέρδε αποχωρήσει. Τι άλλο δείχνει; Ότι θα είναι πολύ δύσκολο ο Ολυμπιακός να τον πείσει να συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα. Ναι μεν είναι απολύτως βέβαιο ότι το καλοκαίρι φεύγει από την Βαλένθια (λήγει το συμβόλαιό του), αλλά ήδη το όνομά του παίζει για αρκετές ομάδες στην Ισπανία, αλλά και στο εξωτερικό όπως για παράδειγμα η Πόρτο. Τι θα κάνει δυσκολότερο το έργο του Ολυμπιακού. Μα φυσικά το ενδεχόμενο η Βαλένθια και ο Εμερι να κατακτήσουν το Europa League. Σε αυτή την περίπτωση το όνομά του δεν αποκλείεται να παίξει ακόμη και για μεγάλα club της Ευρώπης που θα αναζητά προπονητή.
ΠΗΓΗ: Insiders

Δεν υπάρχουν σχόλια: