Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Σίλβα: «Επιτυχίες και νίκες»

Τη φιλοσοφία του για τον φετινό Ολυμπιακό ανέλυσε ο Μάρκο Σίλβα. «Οφείλουμε να παίζουμε καλά και να προσφέρουμε θέαμα στον κόσμο μας», τόνισε ο Πορτογάλος τεχνικός.

Σίλβα: «Επιτυχίες και νίκες»
«Αποτελέσματα, νίκες αλλά θέμα».

Αυτή είναι η φιλοσοφία του Μάρκο Σίλβα και αυτό θα πρέπει να περιμένουν οι οπαδοί του Ολυμπιακού τη φετινή σεζόν.

«Υπάρχουν ομάδες που πάνε μόνο για το αποτέλεσμα και δεν θέλουν το θέαμα», τόνισε ο Πορτογάλος τεχνικός και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να παίζουμε καλά και να προσφέρουμε θέαμα στον κόσμο μας».

Παράλληλα, ο 37χρονος προπονητής αναφέρθηκε στην παρουσία του Φορτούνη και το ενδεχόμενο να παίζει μαζί με τον Τσόρι. Στο τέλος, ο Σίλβα μίλησε και για τον Ερνάνι, ο οποίος «είναι ένα όνομα που βρίσκεται στο τραπέζι».

Τα καλύτερα αποσπάσματα των όσων δήλωσε στους εκπροσώπους του Τύπου στην Ολλανδία

Πλησιάζουμε στο τέλος του β’ σταδίου της προετοιμασίας. Σε ποια σημεία πιστεύετε ότι ο Ολυμπιακός έχει παρουσιάσει πρόοδο και σε ποια χρειάζεται βελτίωση;

«Πρέπει να συνεχίσουμε, όπως και να το κάνουμε, τη δουλειά μας. Πρέπει να βελτιώνουμε όλα τα στοιχεία του παιχνιδιού μας. Έχουμε δει σε όλα τα φιλικά που έχουμε παίξει πολλά θετικά στοιχεία. Όπως π.χ. με τη Φενέρμπαχτσέ. Μετά είδαμε όμως με την Αντάλιασπορ γυρίσαμε πίσω πάλι. Οπότε, δεν υπήρχε μία συνέχεια στο παιχνίδι μας. Όμως στα δύο παιχνίδια που έχουμε δώσει εδώ στην Ολλανδία πραγματικά έχουμε δει μία πρόοδο. Είμαστε πιο κοντά σε αυτό που θέλουμε να δούμε από τον Ολυμπιακό. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι είμαστε στην προετοιμασία, έχουμε δουλέψει μαζί μόλις 20 μέρες με όλους τους ποδοσφαιριστές και υπήρχαν αρκετές αλλαγές φέτος το καλοκαίρι. Πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά μας, γιατί πρέπει οπωσδήποτε να βελτιωθούμε και να συνεχίσουμε την πρόοδό μας».

Έχουμε παρατηρήσει στην Ολλανδία τον Ολυμπιακό να έχει ένα καλό πρώτο ημίχρονο στα φιλικά, αλλά στην επανάληψη να πέφτει κάπως η απόδοσή του. Συμφωνείτε ότι είναι λίγο φυσιολογικό να υπάρχει αυτή η πτώση λόγω και της κούρασης της ομάδας από την προετοιμασία;

«Είναι αλήθεια πως σε αυτά τα δύο παιχνίδια δεν είχε καμία σχέση το πρώτο ημίχρονο με το δεύτερο. Το είδαμε και στα δύο φιλικά. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε στην τέταρτη εβδομάδα προπονήσεων, τώρα ξεκινάμε την πέμπτη και είναι φυσιολογικό να υπάρχει μία κούραση. Εμείς όμως θέλουμε έναν Ολυμπιακό να κρατάει ψηλά την ένταση, ψηλά τον ρυθμό σε όλο το παιχνίδι. Και στα 90 λεπτά. Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά μας για να το καταφέρουμε αυτό. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμα είμαστε σε στάδιο προετοιμασίας. Αυτό που είπαμε και πριν. Όλα αυτά είναι μέσα στην προετοιμασία. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι όταν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα».

Υπάρχουν χρονικά περιθώρια για το πότε θα είναι έτοιμη η ομάδα σε αυτό τον ρυθμό που θέλετε;

«Στην πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος. Αυτό θα ήταν μία φυσιολογική απάντηση. Ο στόχος μας είναι το πρωτάθλημα και θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή, να χαράξουμε τον δρόμο μας μέσα στη σεζόν. Απλώς η προετοιμασία είναι μία περίοδος όπου οι παίκτες γνωρίζουν τις νέες ιδέες που θέλουν να περάσουν από το τεχνικό επιτελείο. Κι επίσης δοκιμάζουμε πράγματα. Πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά μας για να είμαστε έτοιμοι με την έναρξη του πρωταθλήματος».

Στο παρελθόν έχουμε δει τον Ολυμπιακό σε διάφορες προετοιμασίες να είναι πολύ καλός, αλλά μέσα στη σεζόν δεν είχε τις ανάλογες εμφανίσεις. Είναι κάτι που το έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας;

«Το σκεπτικό και η θέλησή μου είναι αυτή. Απλώς δεν γίνεται να μιλήσουμε τώρα για το παρελθόν. Ό,τι έγινε στο παρελθόν θα πρέπει να το ξεχάσουμε. Η δουλειά μου και το σκεπτικό μου είναι να είμαστε έτοιμοι όχι μόνο για να κερδίσουμε και να παίρνουμε αποτελέσματα στον Ολυμπιακό αυτό είναι δεδομένο, θα πρέπει να παίξουμε και καλό ποδόσφαιρο. Οφείλουμε να παίζουμε καλά και να προσφέρουμε θέαμα στον κόσμο μας. Και το λέω αυτό γιατί υπάρχουν ομάδες που πάνε μόνο για το αποτέλεσμα και δεν θέλουν το θέαμα. Ακόμα και στην έδρα τους δεν ασχολούνται με το θέαμα. Δεν είναι αυτός ο στόχος τους. Εμείς θέλουμε αποτελέσματα, νίκες, αλλά και θέαμα. Αυτό δουλεύουμε στην προετοιμασία και για αυτό θα προσπαθήσουμε μέσα στη σεζόν. Αλλά ας μιλήσουμε καλύτερα για το παρόν και μετά για το μέλλον».

Ο Τσόρι ήταν ο ηγέτης του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια, αλλά ο Φορτούνης στα φιλικά δείχνει ότι μπορεί να αποτελέσει τον μελλοντικό ηγέτη της ομάδας. Την ασπάζεστε αυτή την άποψη;

«Είναι και οι δύο πολύ μεγάλοι ποδοσφαιριστές. Με την εξαίρεση ότι ο Φορτούνης δεν παίζει μόνο εκεί που παίζει ο Τσόρι, αλλά μπορεί να αποδώσει το ίδιο καλά και στα πλάγια. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τον Νταβίντ Φουστέρ. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να βοηθήσει. Όπως είδατε, στα πρώτα φιλικά έπαιξε ο Τσόρι βασικός σε ρόλο επιτελικού και στα τελευταία έχει μπει ο Φορτούνης. Είδατε όμως ότι είμαστε σε μία περίοδο που δοκιμάζουμε και βλέπουμε ποδοσφαιριστές σε άλλες θέσεις. Πρέπει να συνεχίσουμε αυτή την παρακολούθηση. Δεν θα ήθελα πάντως να μιλήσω ατομικά για ποδοσφαιριστές, όπως είπατε για τους Τσόρι και τον Φορτούνη, γιατί δεν θέλω π.χ. να ξεχάσω και τον Φουστέρ. Σίγουρα ο Φορτούνης μάς βοηθάει πολύ, είναι ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Θα ήθελα να τον δω σταθερό, να δω έναν σταθερό Φορτούνη. Σίγουρα στο μέλλον θα δούμε έναν καλύτερο Φορτούνη από αυτόν που βλέπουμε εδώ».

Θεωρείτε ότι μπορούν να συνυπάρξουν οι Τσόρι και Φορτούνης στην ενδεκάδα;

«Τους έχουμε δει ήδη αυτό το καλοκαίρι στην ίδια ενδεκάδα με τον Φορτούνη να ξεκινάει από το πλάι. Όπως είπαμε, βρισκόμαστε σε ένα στάδιο που δοκιμάζουμε διάφορους παίκτες σε διαφορετικές θέσεις για να βρούμε το σχήμα και τη βασική ενδεκάδα της χρονιάς. Το καλό όμως είναι και αυτό το είχα πει και στη διοίκηση, είναι να υπάρχει ανταγωνισμός μέσα στην ομάδα. Θα έχεις δύο ποδοσφαιριστές για μία θέση ή πολλούς για κάποιες άλλες θέσεις. Είναι πολύ καλό για τη δουλειά καθημερινά στην προπόνηση. Αυτό θα κάνει και την ομάδα καλύτερη».

Από την αρχή της προετοιμασίας βλέπουμε έναν Ολυμπιακό επιθετικό, με κάποια συγκεκριμένα στοιχεία. Με πολύ πρέσινγκ ψηλά, με αρκετή κίνηση χωρίς την μπάλα, με πολύ γρήγορη κυκλοφορία. Είναι και κάτι άλλο που μας έχει ξεφύγει μήπως;

«Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσα στην επίσημη παρουσίασή μου είχα περάσει αυτό το μήνυμα. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει μία ομάδα στον κόσμο που θέλει να ελέγχει το παιχνίδι και να μην πρεσάρει τον αντίπαλο. Ή να υπάρχει μία ομάδα που να έχει την κατοχή και να μην κάνει τις απαραίτητες κινήσεις χωρίς την μπάλα. Εμείς αυτό θέλουμε, ειδικά στην έδρα μας. Θα κοιτάξουμε να το κάνουμε και πρέπει να το κάνουμε. Πρέπει να πρεσάρουμε ψηλά στον αντίπαλο στο δικό του μέρος του γηπέδου, για να κερδίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την μπάλα και μετά από αυτό, όταν θα έχουμε εμείς την κατοχή, θα πρέπει να κάνουν κινήσεις όλοι οι ποδοσφαιριστές για να δώσουν λύσεις σε αυτό τον παίκτη που θα έχει εκείνη τη στιγμή την μπάλα στα πόδια του. Είναι αυτό που πιστεύω εγώ για την ομάδα που θέλουμε να κάνουμε μέσα στη χρονιά».

Είπατε πριν ότι δεν θέλετε να μιλήσετε για τα μεταγραφικά, αλλά για να το διασκεδάσουμε και λίγο, φανταζόμαστε ότι πορτογαλικό Τύπο διαβάζετε, έτσι δεν είναι;

«Ναι (γέλια)».

Για έναν ποδοσφαιριστή που γράφουν στην Πορτογαλία και παίζει εξτρέμ στην Πόρτο, ισχύει ή όχι;

«Πώς τον λένε; (γέλια)».

Ερνάνι!

«(Γέλια)… Στην Πορτογαλία βγήκε ένα όνομα στην Ελλάδα έχουν βγει τουλάχιστον τριάντα. Το όνομα του Ερνάνι είναι σίγουρα πάνω στο τραπέζι, αλλά καλό είναι να μη μιλάμε για ονόματα. Με τη διοίκηση, όταν θα μιλήσουμε για μεταγραφές, θα μιλήσουμε και για την επίθεση και για τη μεσαία γραμμή και για την άμυνα. Δεν μιλάμε για ονόματα και δεν το θέλω αυτό. Αν θέλετε μπορείτε να ρωτήσετε εσείς, αλλά το σημαντικό για εμένα είναι αν φέρουμε κάποιους ποδοσφαιριστές, να κάνουν μεγαλύτερη την ομάδα και να θέλουν προπάντων να παίξουν στον Ολυμπιακό. Το να μιλήσουμε για ονόματα ή για θέσεις δεν γίνεται, γιατί είμαστε σε συζητήσεις με τη διοίκηση και ακόμα δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά τι χρειαζόμαστε ακριβώς μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος».

Σας βλέπουμε ότι είστε ένας ήρεμος άνθρωπος. Έκρηξη Σίλβα υπάρχει περίπτωση να δούμε;

«Μπορεί να συμβεί αυτό. Εγώ πιστεύω ότι είμαι ένας άνθρωπος που σέβομαι όλους και αυτό ζητάω από όλος. Είμαι ένας άνθρωπος που θέλει να κερδίζει, να είναι νικητής. Μπορεί πολλές φορές αυτό να σε πάει σε άλλον δρόμο. Όμως έτσι αντιμετωπίζει τις καταστάσεις και τους ανθρώπους. Όπως σέβομαι τους ανθρώπους, έτσι θέλω να με σέβονται και εκείνοι».

Κρατήσαμε τρεις λέξεις: Δουλειά, σεβασμός, νικητής… Ποιες άλλες θα προσθέτατε για να δείτε τον Ολυμπιακό που θέλετε;

«Φιλοδοξία και νίκες είναι πάνω από όλα. Μετά έρχεται η δουλειά και τέλος ο σεβασμός. Είναι κάτι που πρέπει να το καταλάβουμε όλοι όσο είμαστε στην ομάδα. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξου και να έχουμε τη θέληση να κερδίσουμε. Πώς θα φτάσουμε στις νίκες; Μέσα από τη δουλειά. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι πρέπει να δουλεύεις, να σέβεσαι τον σύλλογο και μέσα από τη φιλοδοξία σου να φτάνεις στις νίκες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: