Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Τις εποχές του… καταραμένου τσούκου-τσούκου μπολ!!

Ο Λάμπρος Γκαραγκάνης γράφει στο sport-fm.gr για δύο ομάδες που λοιδορήθηκαν για τις νίκες με 1-0 και με… αντιποδόσφαιρο: Την Εθνική Ελλάδας και τον Παναθηναϊκό!

Τις εποχές του… καταραμένου τσούκου-τσούκου μπολ!

Το καλοκαίρι του 2001 ο υπογράφων βρέθηκε για λογαριασμό του ΣΠΟΡ FM στην προετοιμασία του Παναθηναϊκού στα σύνορα Αυστρίας-Σλοβενίας. Ο Ότο Ρεχάγκελ αντικατέστησε τον Βασίλη Δανιήλ κι αρχίζοντας να ψάχνει τα ενδότερα του ελληνικού ποδοσφαίρου εστίασε στον Παναθηναϊκό. Έκανε μπαμ πώς ο πανέξυπνος Γερμανός προπονητής έψαχνε ένα στυλ ποδοσφαίρου που να ταιριάζει στους Έλληνες και πάνω απ΄ όλα μία τακτική, την οποία οι παίκτες που είχε στα χέρια του θα μπορούσαν να την υπηρετήσουν στο χορτάρι.

Εκείνο το διάστημα στο «τριφύλλι» βρίσκονταν οι Γιάννης Κυράστας και Σέρχιο Μαρκαριάν, που αμφότεροι επιχείρησαν να δομήσουν ένα σύνολο που πρωτίστως να μην δέχεται γκολ. Η τρίτη θέση το 2001 στο -3 από Ολυμπιακό και ΑΕΚ που ισοβάθμησαν υπερίσχυσε, όπως ήταν φυσικό, της καλύτερης άμυνας του Πρωταθλήματος με 25 γκολ! Ο Μαρκαριάν, μέχρι πρότινος τεχνικός της Εθνικής Ελλάδας, είχε αντικαταστήσει τον επίσης πρώην στο ομοσπονδιακό συγκρότημα Φερνάντο Σάντος στον πάγκο των «πράσινων». Ο τότε… καρπουζάς του Εστορίλ και μετέπειτα μέγας διδάσκαλος του ελληνικού ποδοσφαίρου απέτυχε να περάσει τα στοιχεία που ήθελε στο αθηναϊκό κλαμπ κι έφυγε Οκτώβρη μήνα, το 2002.

Μαρκαριάν και Σάντος διέθεταν την ίδια νοοτροπία στο σπορ, γι΄ αυτό και ο Ουρουγουανός όταν ανέλαβε ξανά έχασε το Πρωτάθλημα στην ισοβαθμία από τον Ολυμπιακό με το… έπος της Ριζούπολης, διαθέτοντας βάση να «χτίσει»! Εκείνη τη χρονιά το «τριφύλλι» τελείωσε τη Λίγκα με 19 γκολ παθητικό. Είναι περιττό ν΄ απαριθμήσουμε πόσες φορές κέρδισε με 1-0: Ιωνικό έξω, Πανιώνιο μέσα, ΠΑΣ μέσα, Καλλιθέα μέσα, ΠΑΟΚ μέσα, Ιωνικό μέσα, Ξάνθη μέσα κτλ. Για όσους ξεχνούν είναι η σεζόν που αποκλείστηκε από την Πόρτο του Μουρίνιο – σοκολατερί για κάποιους που εξακολουθούν να τολμούν να έχουν άποψη για το ποδόσφαιρο – στα προημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ!

Ο Ρεχάγκελ την προετοιμασία του Σάντος, για να επιστρέψουμε στον πρόλογο, την είδε σχεδόν όλη! Έκανε, διότι έπρεπε, τα περάσματά του (το καλοκαίρι του 2002) από το Τιρόλο που προετοιμαζόταν ο Ολυμπιακός του Λεμονή, αλλά που τον χάναμε που τον βρίσκαμε έδινε το «παρών» στα φιλικά του Παναθηναϊκού! Ο Γερμανός είχε αντιληφθεί πώς όταν έχεις μία ομάδα όχι με το περισσότερο ταλέντο του κόσμου, πρέπει να εμποδίσεις τον άλλο να σε κερδίσει. Απλά πράγματα, για παιδιά πέντε ετών… Αφομοίωσε στην Εθνική την τακτική εκείνου του Παναθηναϊκού, με πρώτο μέλημα το «μηδέν» στην άμυνα και μετά το ένα γκολ που θα κάνει τη διαφορά και πρέπει να υπερασπιστεί με αίμα.

Ήρθε το Euro της Πορτογαλίας, η γνωστή εξέλιξη των πραγμάτων και ως φυσική συνέχεια του έργου Ρεχάγκελ, ο Σάντος ακολούθησε και μπορεί να μην απογείωσε, πάντως τήρησε το πλάνο τούτο. O Παναθηναϊκός συνέχισε να χάνει, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, εγχώριους τίτλους, να πετυχαίνει μεγάλες πορείες στην Ευρώπη απέναντι σε μεγαθήρια, την ίδια ώρα που τα τείχη γκρεμίζονταν για τις επιτυχίες της Εθνικής ποδοσφαίρου. Το τσούκου-τσούκου μπολ μπήκε στην καθημερινότητά μας και απαγορευόταν δια νόμου το 1-0… Όπως ο διάβολος το λιβάνι έπρεπε ν΄ αποφεύγεται στην ποδοσφαιρομάνα Ελλάδα, με το θολωμένο κοινό ν΄ αλαλάζει!

Το Πρωτάθλημα του 2008 οι «πράσινοι» το έχασαν (και) επειδή η κερκίδα – άκουσον – δεν άντεχε τα 1-0… Στο -4 κατέληξε ο Παναθηναϊκός από τον Ολυμπιακό, στο -2 από την ΑΕΚ, με τον Γιώργο Καραγκούνη μετά από κάμποσα ματς εκείνη τη σεζόν να δηλώνει πώς δεν γίνεται μία ομάδα ν΄ απολογείται επειδή κερδίζει με 1-0! Τί να πει ο άνθρωπος, μέσα στον παροξυσμό της εποχής… Ενδεικτικά ορισμένες νίκες, με το… καταραμένο σκορ αυτό, εκείνη τη σεζόν: Ηρακλής έξω, Άρης έξω, Απόλλων μέσα, Εργοτέλης μέσα, Βέροια μέσα, Λεβαδειακός μέσα κτλ.

Το τσούκου-τσούκου μπολ του Παναθηναϊκού ήταν όνειδος, ωστόσο για την Ελλάδα έπος! Κάποιοι, βέβαια, κατηγορούσαν την Εθνική για καταστροφικό ποδόσφαιρο, όμως στην επιτυχία επάνω οι φωνές τους πνίγονταν στο αίμα. Άλλαξαν οι εποχές και πλέον τα πράγματα έχουν πάρει άλλη ρώτα… Ο Παναθηναϊκός παίζει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας κι έχει μείνει εκτός Ευρώπης Αύγουστο μήνα και η Ελλάδα, με 19-4 τελικές, χάνει από τη Φινλανδία με 0-1 στο Φάληρο. Τελικά ο καθείς, σ΄ αυτή τη ζωή, θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου που θα πάρει αυτό που του αξίζει! *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: