Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Ο δρόμος της ωριμότητας!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την μεταγραφή του Κέβιν Ντε Μπρόινε στη Σίτι και τη σταθερότητα, που θα φέρει ξανά τις επιτυχίες.
Το τέλος της προηγούμενης σεζόν βρήκε τους πολίτες στην αβεβαιότητα. Το μέλλον του Πελεγκρίνι δεν ήταν ξεκάθαρο, ενώ ο βραχνάς του FFP εμπόδιζε την ανανέωση του ρόστερ. Τελικά, η Σίτι κατάφερε να τα ξεπεράσει όλα. Και μετά το ξεκίνημα στην Premier League να είναι, πλέον, το πρώτο φαβορί για τον τίτλο και να παίζει ξανά θεαματικό ποδόσφαιρο.
Στις αρχές του Ιουλίου η UEFA εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία έκανε γνωστό ότι οι τιμωρίες των Σίτι και Παρί δεν ισχύουν πλέον. Οι περιορισμοί στα ρόστερ τους άρθηκαν, όπως και τα χρηματικά πρόστιμα (αμφότερες είχαν ήδη πληρώσει την πρώτη δόση, καθώς ήταν σε βάθος 3ετίας).

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία, αυτό έγινε καθώς κατάφεραν να συμμαζέψουν τους ισολογισμούς τους, πετυχαίνοντας το περίφημο break-even, με την UEFA να βάζει νερό στο κρασί της σχετικά με διάφορες χορηγίες από τον αραβικό κόλπο, ενώ οι κανονισμοί του FFP άλλαξαν μετά την προσφυγή συλλόγων, ατζέντηδων και ποδοσφαιριστών στα Δικαστήρια και έγιναν πιο ελαστικοί.
Η υποσημείωση για τις δύο παραπάνω ομάδες ήταν ότι θα υπάρχουν συνεχείς έλεγχοι, προκειμένου να μην ξεφύγουν και πάλι. Αμφότερες, όμως, έχουν ήδη θωρακιστεί, ώστε να μη χρειαστεί να περάσουν ξανά την περσινή περιπέτεια.
Αυτό, επέτρεψε στους πολίτες να ξοδέψουν τα περισσότερα χρήματα στην ιστορία τους. Σύμφωνα με τους Times το συνολικό ποσό μικτά ανέρχεται στις 160 εκατ. λίρες, ενώ τη σεζόν 2010-11 ήταν στις 153. Φέτος, όμως, έγινε πιο στοχευμένα από ποτέ. Η Σίτι ξόδεψε πολύ έξυπνα σε σχέση με το FFP, καθώς οι παίκτες υπέγραψαν πολυετή συμβόλαια, κάτι που μοιράζει καλύτερα το κόστος των μεταγραφών τους, ενώ μπόρεσε πολύ πιο εύκολα να ξεφορτωθεί παίκτες που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν δύσκολο (Γιόβετιτς και Τζέκο έφυγαν ως δανεικοί).
Οι πολίτες δεν προσπάθησαν να αλλάξουν όλο το ρόστερ και να κάνουν περιττές κινήσεις, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Αντιμετώπισαν την κατάσταση με ωριμότητα, κάτι που δε μας είχαν συνηθίσει. Αν βάλουμε και τα αυξημένα έσοδα από την Premier League, τότε με λίγη προσοχή η Σίτι δε θα έχει ποτέ ξανά πρόβλημα.

Στις αρχές του Αυγούστου ανακοινώθηκε και η ανανέωση του συμβολαίου του Μανουέλ Πελεγκρίνι, για να έρθει η απόλυτη σταθερότητα. Ακόμη και αν το επόμενο καλοκαίρι ο Χιλιανός ενδεχομένως θυσιαστεί για τον Πεπ Γκουαρδιόλα (δεν το γράφω με βεβαιότητα, αλλά ως πιθανότητα), αυτή η δήλωση εμπιστοσύνης της διοίκησης ήταν απαραίτητη για τους παίκτες. Ο 61χρονος τεχνικός αντεπεξήλθε στην πρόκληση και παρουσιάζει μία ομάδα, που μοιάζει ίδια με πέρυσι, όμως στην ουσία έχει μεγάλες διαφορές.
Τελικά, η μεταγραφή του Στέρλινγκ αποδεικνύεται πολύ πιο σημαντική για την Σίτι από ό,τι πιστεύαμε οι περισσότεροι, όπως εξήγησαν μετά τη νίκη επί της Τσέλσι με 3-0 οι Τζέιμι Κάραχερ και Γκάρι Νέβιλ στο Monday Night Football του Sky Sports. Οι κινήσεις του έχουν απελευθερώσει τον Σίλβα και οι πολίτες, έχοντας αλλάξει λίγα μπορούν να εκμεταλλευτούν με εκπληκτικό τρόπο τα κενά. Αυτό ισχύει απέναντι σε ομάδες, που θα θέλουν να έχουν και λίγο την μπάλα.
Υπάρχουν και άλλες, όπως η Γουότφορντ, που έπαιξαν πολύ κλειστά στο Μάντσεστερ. Ο Πελεγκρίνι βρήκε τη λύση μετά το ημίχρονο, όταν ο Σίλβα πέρασε δεξιά και ο Στέρλινγκ πίσω από τον Αγουέρο, με τον Νασρί να είναι πολύ πιο ουσιαστικός από τον Νάβας. Και εδώ έρχεται η μεταγραφή του Ντε Μπρόινε να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στη Σίτι.

Ο Βέλγος είναι η δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή στο Νησί μετά από εκείνη του Ντι Μαρία πέρυσι στην Γιουνάιτεντ (59,7 εκατ. λίρες). Σύμφωνα με τους Times το αρχικό ποσό για τον Ντε Μπρόινε είναι 54,84 εκατ. λίρες (75,5 εκατ. σε ευρώ, όμως είναι προτιμότερο να παίρνουμε ως σημείο αναφοράς τις λίρες). Τα χρήματα θα πληρωθούν σε 3 ετήσιες δόσεις και μάλιστα η Βόλφσμπουργκ θα πληρώσει και την προμήθεια του ατζέντη του, που ανέρχεται στις 3 εκατ. λίρες, τα μπόνους είναι σχετικά λίγα, ενώ για όσους αναρωτιέστε ο 24χρονος μέσος θα αμείβεται με 225.000 λίρες την εβδομάδα (προβλέπονται και σημαντικά μπόνους).
Τώρα, έρχεται ένας ευχάριστος πονοκέφαλος για τον Πελεγκρίνι. Διότι, στη θεωρία ο Ντε Μπρόινε θα πάρει τη θέση του Νάβας στην 11άδα. Το θέμα είναι ότι από τη μία στην Γερμανία έκανε τη διαφορά είτε από αριστερά είτε στον άξονα, κάτι που μπορεί να λυθεί με τον Στέρλινγκ δεξιά, ενώ από την άλλη δεν έχει το ίδιο στυλ με τον Ισπανό.
Ο Ντε Μπρόινε πάντα κάνει αυτή την κίνηση προς τα πίσω, προκειμένου να ψάξει την πάσα και δεν επιτίθεται κατά μέτωπο μέχρι την περιοχή, όπως οι δύο βασικοί ακραίοι της Σίτι στο ξεκίνημα της σεζόν. Έχει άλλα ένστικτα. Δουλειά του Πελεγκρίνι είναι να τον ενσωματώσει ιδανικά και τη δεδομένη στιγμή δείχνει ότι θα τα καταφέρει. Οι πολίτες έχουν, πλέον, τα όπλα που τους έλειπαν πέρυσι. Η νίκη της Σίτι στη μεταγραφή του Ντε Μπρόινε είναι επίσης πολύ σημαντική για το image του συλλόγου.

«Για οικονομικούς λόγους μπορώ να τον καταλάβω. Για αγωνιστικούς, όμως, όχι. Δεν είμαι πεπεισμένος ότι στη Σίτι θα έχει τον ρόλο που είχε σε εμάς. Το καλύτερο για την καριέρα του θα ήταν να είχε μείνει εδώ για ακόμη έναν χρόνο», σχολίασε ο Μάρτιν Βίντερκορν, CEO της Volkswagen, που έχει τη θέση (λόγω Audi) στο Εποπτικό Συμβούλιο της Μπάγερν και ήδη, σύμφωνα με το Kicker, του είχε ζητηθεί από τους Βαυαρούς να εξασφαλίσει ότι ο Βέλγος θα μετακόμιζε στο Μόναχο το καλοκαίρι του 2016.
«Τον καταλαβαίνω. Πιστεύω, όμως, ότι θα πρέπει και εκείνος να καταλάβει την απόφασή μου. Και πριν από δύο χρόνια δεν μπορούσα να σκεφτώ ότι θα φύγω (από την Τσέλσι). Παρόλα αυτά, στη ζωή ενός ποδοσφαιριστή ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Κάποιες φορές θα πρέπει να πάρεις ένα ρίσκο. Θέλω να προχωρήσω και είμαι περήφανος, που τώρα έχω καταφέρει κάτι προσωπικό», απάντησε ο Ντε Μπρόινε σε συνέντευξή του στο Sport1.
Οι πολίτες τον πλησίασαν σωστά, δείχνοντας σεβασμό στη Βόλφσμπουργκ, είχαν τη διάθεση να πάρουν το οικονομικό ρίσκο και τον έπεισαν για το πρότζεκτ. Νίκησαν στα ίσα. «Μου προτάθηκε ένα πρότζεκτ, που δε θα μπορούσα να αρνηθώ. Η Σίτι ήταν η ομάδα που με ήθελε περισσότερο. Δεν πέρασε ούτε μία μέρα χωρίς ο Τσίκι να καλέσει τον ατζέντη μου. Η Σίτι ήταν και ο σύλλογος, στον οποίο έβλεπα τον εαυτό μου περισσότερο. Παλεύεις για τον τίτλο εδώ. Στη Βόλφσμπουργκ κέρδισα το Κύπελλο και το Σούπερ Καπ, κάτι που ήταν ωραίο, όμως το να κερδίσεις το πρωτάθλημα στην Γερμανία ήταν δύσκολο», τόνισε ο Βέγλος στην παρουσίασή του.

Η φετινή σεζόν είναι πολύ σημαντική για τους πολίτες. Διότι, για ένα πρότζεκτ όπως το δικό τους μία κακή χρονιά είναι ανεκτή και δε φέρνει την καταστροφή. Δύο συνεχόμενες κακές σεζόν, όμως, φέρνουν πολλά προβλήματα και θέμα αξιοπιστίας. Η σταθερή θέση της διοίκησης βοήθησε να βρεθεί η χαμένη αυτοπεποίθηση. Σε όλους τους τομείς, από το προπονητικό τιμ μέχρι τους παίκτες και τους οπαδούς.
Άλλωστε, αυτό που κινεί το ποδόσφαιρο είναι τα συναισθήματα. Και στη Σίτι, πλέον, έμαθαν πώς όταν καταφέρεις να αλλάξεις αθόρυβα το κλίμα με λίγες και ουσιαστικές κινήσεις, τότε μπορείς να κάνεις τη διαφορά. Τελικά, ίσως το πάθημα με το FFP να έγινε το καλύτερο μάθημα: η ανανέωση δεν έρχεται απαραίτητα με 15 μεταγραφές, αλλά σε βάθος χρόνου. Οι πολίτες το καλοκαίρι έστειλαν το μήνυμά τους. Βαδίζουν πλέον στον δρόμο της ωριμότητας.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: