Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

«Πολύ σημαντικός ο Τζεμπούρ»


«Πολύ σημαντικός ο Τζεμπούρ»

Την πεποίθηση πως ο Τζεμπούρ θα εξελιχθεί σε σημαντικό παίκτη για την ΑΕΚ και θα «κρίνει» το αν θα αποκτηθεί άλλος φορ εξέφρασε ο Γκουστάβο Πογέτ. Τι είπε για στόχους, φιλοσοφία και μεταγραφικά.

Ο Γκουστάβο Πογέτ ξεκαθάρισε πως περιμένει μεταγραφές, αλλά όχι απαραίτητα σέντερ φορ κι αυτό γιατί ποντάρει πολλά στην παρουσία του Ράφικ Τζεμπούρ. Ο προπονητής της ΑΕΚ ανέλυσε τη φιλοσοφία του, τις προτεραιότητες που δίνει, αλλά και τους στόχους που θέλει να πετύχει σε πρώτη φάση με την «Ένωση».

Αναλυτικά, ο Ουρουγουανός τεχνικός μίλησε για:

-τη φιλοσοφία του: «Η δική μας νοοτροπία στηρίζεται σε γενικές γραμμές σε δύο πράγματα. Να καλύψουμε κάθε πιθανότητα ώστε η ομάδα, τα βασικά πράγματα στο ποδόσφαιρο να τα κάνει πάντα. Ίσως πιστεύουμε ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι πολύ απλά να γίνουν μέσα στο γήπεδο, όμως δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τα συστήματα, ο τρόπος παιχνιδιού και αυτά που ζητούν οι προπονητές, κάνουν πιο δύσκολη τη ζωή του ποδοσφαιριστή να κάνει τα απλά πράγματα. Παράδειγμα: λένε πολλοί ότι σήμερα οι τερματοφύλακες πρέπει να παίζουν καλά με τα πόδια. Όμως, πρώτα απ' όλα οι τερματοφύλακες πρέπει να πιάνουν τη μπάλα. Μετά, αν μπορούν και να παίξουν με τα πόδια, ακόμη καλύτερα. Θα ήταν πολύ όμορφο να λέμε ότι ο δικός μου τερματοφύλακας παίζει τη μπάλα με τα πόδια πολύ ωραία, σαν παράδειγμα, αλλά έτσι θα πρέπει να μιλήσουμε για κάθε θέση ξεχωριστά μέσα στο γήπεδο για το τι πρέπει να κάνουμε. Εμένα συνεπώς μου αρέσει να κάνουμε πρώτα τα βασικά και αφού τα κάνουν, μετά δε θέλω να πω άλλα για να μη τα ξέρετε όλα (σ.σ.: γέλασε)».

-τη δυσκολία να χτίσει ομάδα παίρνοντας αποτελέσματα: «Είναι καλή ερώτηση αυτή. Δεν είναι... 50-50. Με ενδιαφέρει περισσότερο να παίρνουμε το παιχνίδι και σιγά σιγά να χτίζεται και η ομάδα. Προσπαθούμε να τα δουλεύουμε και τα δύο μαζί. Αλλά δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει και εσείς, οι αλλαγές που κάνουμε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού είναι για να το κερδίσουμε και όχι τόσο για να αφομοιώσουμε το σύστημα».

-το στοιχείο που τον εξέπληξε θετικά και ποιο τον προβλημάτισε: «Το θετικό είναι ότι η πλειοψηφία των παικτών, σχεδόν όλοι, έχουν μεγάλη όρεξη για να παίξουν. Προσπαθούν όλοι για το καλύτερο και αυτό κάνει πιο δύσκολη τη δουλειά του προπονητή, να επιλέξει. Το αρνητικό σχετίζεται με αυτό που είπα. Είναι πολύ μεγάλο το ρόστερ. Το ρόστερ είναι μεγάλο, όλοι θέλουν να παίξουν και τα πράγματα δυσκολεύουν. Επίσης, δε μου άρεσε καθόλου η βαθμολογική διαφορά που υπάρχει με τον Ολυμπιακό».

-τον αριθμό ποδοσφαιριστών που θέλει στο ρόστερ: «Μαζί με τους τερματοφύλακες, από 23 μέχρι 25. Αυτή τη στιγμή έχουμε 31!».

-την επιλογή διάταξης: «Με τα χρόνια και την εμπειρία που έχω συσσωρεύσει ως προπονητής, προσαρμόζω το σύστημα στα χαρακτηριστικά που έχει κάθε παίκτης και στο πώς μπορεί να βοηθήσει ο καθένας την ομάδα. Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο σύστημα (4-3-3), όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ομάδες που χρησιμοποιούν διαφορετικό σύστημα, οι παίκτες μπορούν να προσαρμοστούν άνετα και πιο γρήγορα στον αντίπαλο, παίζοντας το δικό μας σύστημα. Αν παίζαμε άλλο σύστημα θα ήταν λίγο πιο περίπλοκο για τους ποδοσφαιριστές μας. Είναι καθαρά θέμα τακτικής».

-τους νέους ρόλους για Γιόχανσον και τον Σιμόες: «Υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις μέσα στο γήπεδο που είναι πολύ σημαντικές. Οι πιο εύκολες είναι του τερματοφύλακα και του επιθετικού. Εμάς μας ενδιαφέρει η κάθετη γραμμή, στον άξονα. Να ενισχύσουμε τις θέσεις. Γι' αυτό και κάναμε την κίνηση με τον Σιμόες, να είναι μπροστά από τους κεντρικούς αμυντικούς, έχουμε αλλάξει σε δύο παιχνίδια και τον κεντρικό αμυντικό (σ.σ.: Άρθο), τώρα έρχεται και ο Τζεμπούρ να ενισχύσει τον άξονα... Δεν είναι μόνο τα χαρακτηριστικά του τρόπου παιχνιδιού που ζητάμε, αλλά και ποιος θα έχει την... ηγετική γραμμή».

-το αν θα παίξει με δύο φορ: «Στο ματς με τον Πανελευσινιακό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι πάνω σε αυτό που συζητάμε τώρα. Αν και είναι διαφορετικό το παιχνίδι, θα προσπαθήσουμε να δούμε αν μπορούμε να παίξουμε με δύο επιθετικούς. Εξαρτάται και από τον αντίπαλο, με πόσους επιθετικούς παίζει ο αντίπαλος, είναι πολλά που επηρεάζουν».

-την ύπαρξη πολλών περιφερειακών φορ: «Είναι πάρα πολλοί αυτοί που μπορούν να παίξουν εκεί. Αυτό που ζητάμε από τους παίκτες, όπως για παράδειγμα από τον Μπουονανότε, είναι να προσαρμόζονται είτε στα πλάγια, είτε ως δεύτεροι επιθετικοί και να δούμε πώς μπορούν να βοηθήσουν. Προσπαθούμε να δώσουμε στον δεύτερο επιθετικό μια ελευθερία, μέσα σε μια δεδομένη πειθαρχία και κάποιες κινήσεις που θα πρέπει να γίνονται. Όχι να πηγαίνουν... όπου να 'ναι».

-το αν θα εφαρμόσει το 3-5-2: «Θα εξαρτηθεί. Αν μπορέσουμε να παίξουμε με δύο κυνηγούς, όπως θα παίξουμε με τον Πανελευσινιακό... Θα δούμε πώς θα κυλήσει. Η ομάδα πάντως πήγε καλά με αυτό το σύστημα, αν και δεν το είχαμε δουλέψει καθόλου. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε το 4-3-3, όμως χωρίς να το έχουμε δουλέψει πήγε καλά, οπότε μπορεί να το δούμε ξανά».

-τον Μπουονανότε: «Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, αλλά στη θέση που έπαιξε στο τελευταίο παιχνίδι (αριστερός εξτρέμ), είχε βγει πρώτος σκόρερ στην Αργεντινή. Ίσως να τον έχετε γνωρίσει ως δεκάρι, αλλά επειδή τα αμυντικά χαφ είναι συνήθως τεράστια και χάνεται ο Μπουονανότε ανάμεσά τους, προσπαθούμε να τον βοηθήσουμε να βελτιωθεί στη θέση που παίζει τώρα, να έχει μια συνέχεια στα πόδια του, για να μπορέσει να αποδώσει. Είναι πολύ εύκολο λόγω της γλώσσας να επικοινωνούμε. Μιλάμε συνέχεια. Πριν την προπόνηση, μετά την προπόνηση, πριν τον αγώνα, μετά τον αγώνα... Χθες μιλήσαμε, σήμερα μιλήσαμε πάλι. Η επικοινωνία μας είναι συνεχής».

-τον Κρισάντους: «Πολλές φορές ένα σύστημα μπορεί να βλάψει έναν ποδοσφαιριστή. Ο «Μάκης» πιστεύω ότι μπορεί να μας βοηθήσει έτσι όπως σκέφτομαι να παίξουμε. Δουλέψαμε σε κάποιες προπονήσεις χωρίς να το έχει καταλάβει ο «Μάκης», κάποιες θέσεις στις οποίες θα μπορούσε να μας βοηθήσει. Ο ίδιος δεν το αντιλήφθηκε, εγώ το δούλευα. Στο ματς με τον Πανελευσινιακό θα παίξει, δεν ξέρω αν θα ξεκινήσει, αλλά θα πάρει χρόνο συμμετοχής. Όσα λεπτά και αν αγωνιστεί θα πρέπει να αποδείξει ότι αξίζει να παίζει».

-το ρόλο του Μάνταλου και την κάμψη στην απόδοσή του: «Δεν με ανησυχεί αυτό που συμβαίνει με τον Μάνταλο, γιατί είμαστε καθημερινά μαζί, μιλάμε... Είναι θέμα περιόδου. Να περάσει αυτή η περίοδος και να επανέλθει. Σε σχέση με τον Μάνταλο είμαι ήρεμος».

-τον Γιόχανσον: «Αυτό που μου αρέσει πάρα πολύ είναι ότι αν και έπαιζε πάντα ως δεύτερος αμυντικός χαφ, μόλις του είπαμε ότι χρειαζόμαστε παίκτες να ανεβαίνουν πιο πολύ, να πατάνε στην περιοχή όταν κάνουμε επίθεση, το κατάλαβε αμέσως και αυτό κάνει πάντα έναν προπονητή χαρούμενο».

-τον Τζεμπούρ: «Εγώ πιστεύω ότι θα βελτιωθεί πάρα πολύ ο Ράφικ Τζεμπούρ. Τον Ράφικ τον είχα δει και στη Νότιγχαμ όταν έπαιζε, αλλά πιστεύω ότι από εδώ και πέρα θα βελτιωθεί πολύ και θα μας βοηθήσει πάρα πολύ. Θα είναι πολύ σημαντικός».

-το αν η ΑΕΚ θα αποκτήσει φορ: «Αν ρωτήσετε οποιαδήποτε ομάδα, όλες θέλουν επιθετικό. Εξαρτάται πάρα πολύ από τον Τζεμπούρ. Πιστεύουμε πάρα πολύ στον Ράφικ. Αν γίνει μια μεταγραφή και έρθει ένας επιθετικός, θα πρέπει να ξέρει ότι έχει έναν ή δύο παίκτες μπροστά του, που προηγούνται. Οπότε αν μπορέσουμε και έχουμε την ευκαιρία και χρήματα... Εξαρτάται από τον πρόεδρο. Δεν είναι κάτι υποχρεωτικό, είναι μια επιλογή».

-το αν υπάρχει πιθανότητα να μη γίνει μεταγραφή: «Θα υπάρξει. Νομίζω… Καταρχάς θα δούμε τα παιχνίδια μέχρι και αρχές Ιανουαρίου, πώς θα δουλέψει η ομάδα, γιατί μέχρι 1η Ιανουαρίου δεν γίνεται καμία μεταγραφή, θα δούμε πώς θα δουλέψει το σύστημα με τους δύο επιθετικούς, θα δούμε αν οι επιθετικοί μας είναι «στατικοί» ή αν κάνουν κινήσεις προς τα πλάγια για να ανοίγουν το παιχνίδι και μετά, με αυτά τα δεδομένα θα αποφασίσουμε τα χαρακτηριστικά του επιθετικού που θέλουμε».

-το αν θα ενδιαφερθεί για δανεικό η ΑΕΚ: «Εξαρτάται. Από τον παίκτη, από τα χαρακτηριστικά του...».

-για την περίπτωση Σκόκο: «Καταρχάς δεν μίλησα εγώ ο ίδιος τώρα με τον Νάτσο, μίλησε ο βοηθός μου. Έχουμε να μιλήσουμε από τότε που ήταν στη Ροσάριο. Τώρα, για τη μεταγραφική περίοδο, δε θα ήταν επιλογή μου. Ίσως δύο τρία χρόνια πριν ναι, αλλά τώρα ξέρω ότι και να θέλουμε δεν θα έρθει».

-τις προπονητικές του επιρροές: «Δεν ήταν κάποιος προπονητής αυτός που με επηρέασε. Σε ένα γκρουπ που δουλεύαμε ως προπονητές, αυτό που έγινε ήταν ότι προσπαθώντας να δώσουμε αυτό που θέλουν όλοι, την ταυτότητα, να κρατάμε τη μπάλα, καταλάβαμε ότι ο ποδοσφαιριστής αν του ζητάς πάρα πολλά, ξεχνάει τα βασικά. Οπότε αυτό που κάναμε ήταν να διατηρήσουμε τα βασικά του ποδοσφαίρου και στη συνέχεια να προσπαθήσουμε να βελτιωνόμαστε. Όχι να τα πάμε ανάποδα. Να θυμάστε και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, ότι ο ποδοσφαιριστής ότι καλό κάνει μέσα στο παιχνίδι, με νέες ιδέες, το κάνει όσο είναι καλά σε φυσική κατάσταση, είναι φρέσκος. Όταν κουράζεται, επιστρέφει σε αυτά που ήξερε παλιά. Ο προπονητής πρέπει να τον βοηθήσει την ώρα που είναι κουρασμένος».

-το αν οι ρεαλιστικοί στόχοι της ΑΕΚ είναι η δεύτερη θέση, το Τσάμπιονς Λιγκ, η κατάκτηση του Κυπέλλου και η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής ομάδας για του χρόνου: «Αν τα κάνουμε όλα αυτά, θα κάνουμε πάρτι (σ.σ.: γέλασε). Είναι θέμα καθαρά κατανόησης ανάμεσα στη διοίκηση και εμένα, η διοίκηση να βοηθά τον προπονητή και ο προπονητής να βοηθά τη διοίκηση, για να βγούμε κερδισμένοι και οι δύο. Για την ώρα δεν είναι αυτό που με απασχολεί. Όσον αφορά τους στόχους... εκεί είμαστε. Θα ήταν τέλειο».

-τη σημασία της κατοχής: «Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε ούτε να συγκριθούμε, ούτε να μιμηθούμε την Μπάγερν ή τη Μπαρτσελόνα. Αυτό που θέλουμε είναι να ξέρει ο ποδοσφαιριστής ότι όσο πιο πολλές χαζές πάσες κάνουμε, τόσο πιο πολύ θα κάνουμε άμυνα. Φυσικά, για να κερδίσεις το παιχνίδι, πρέπει να ρισκάρεις με τη μπάλα. Μου αρέσει αυτοί που έχουν την τεχνική και την ποιότητα να ρισκάρουν».

-το πώς θα γίνονται μεταγραφές: «Τα πράγματα θα γίνουν αρκετά φυσικά, όπως γίνονται πάντα. Θα μαζευτούμε, θα μιλήσουμε μεταξύ μας, εγώ μπορώ να πω κάποια χαρακτηριστικά που θέλω, αλλά με βάση και τις οικονομικές συνθήκες, θα πάρουμε τις αποφάσεις. Τα πράματα θα γίνουν πολύ φυσικά».
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: