Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

5 χρόνια συμπληρώθηκαν από το Εuro


Ηταν 4 Ιουλίου του 2004, όταν οι διεθνείς ποδοσφαιριστές μας ανέβαιναν στην κορυφή της Ευρώπης, ολοκληρώνοντας το ελληνικό έπος του Euro 2004. Ο Αγγελος Χαριστέρας έστελνε με κεφαλιά την μπάλα στα δίχτυα της Πορτογαλίας και όλους εμάς στους δρόμους και τις πλατείες της χώρας, καθώς ο Θοδωρής Ζαγοράκης σήκωνε στον ουρανό του Ντα Λουζ το... τιμημένο. Θυμηθείτε εκείνο το μαγικό ταξίδι, πέντε χρόνια μετά, όπως το κατέγραψε τότε το Sport.gr.

12 Ιουνίου 2004: Πορτογαλία - Ελλάδα 1-2
Η Εθνική κατακτάει την πρώτη νίκη της ιστορίας της σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, χαλώντας την γιορτή που είχαν στήσει στο Ντραγκάο του Οπόρτο οι οικοδεσπότες Πορτογάλοι. Ο Γιώργος Καραγκούνης με μακρινό σουτ στο 7` πέτυχε το πρώτο γκολ του τουρνουά, ενώ ο Αγγελος Μπασινάς με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 51` έγραψε το 2-0. Το μόνο που κατάφερε να κάνει η ομάδα του Λουίς Φελίπε Σκολάρι ήταν να μειώσει σε 1-2 στις καθυστερήσεις με τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

16 Ιουνίου 2004: Ελλάδα - Ισπανία 1-1
Επόμενη αντίπαλος της Εθνικής στον Α` Ομιλο ήταν η Ισπανία. Οι Φούριας Ρόχας επιζητούσαν εκδίκηση για το γεγονός ότι τους αρπάξαμε την 1η θέση του προκριματικού ομίλου και τους αναγκάσαμε να δώσουν μπαράζ για να προκριθούν στα τελικά και κατάφεραν να προηγηθούν στο 28` με τον Φερνάντο Μοριέντες. Ομως οι διεθνείς μας δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Οτο Ρεχάγκελ έριξε τον Βασίλη Τσιάρτα στην μάχη και αυτός με εκπληκτική πάσα σέρβιρε το 1-1 στον Αγγελο Χαριστέα, κρατώντας ακέραιες τις ελπίδες μας για πρόκριση στα προημιτελικά.

20 Ιουνίου 2004: Ρωσία - Ελλάδα 2-1
Πριν ακόμα την συμπλήρωση του πρώτου 20λέπτου, η Εθνική βρέθηκε με 0-2 πίσω στο σκορ από τα γκολ των Κιριτσένκο και Μπουλίκιν. Αλλά η ομάδα μας είχε και σε αυτό απάντηση. Λίγο πριν την λήξη του πρώτου ημιχρόνου, ο Ζήσης Βρύζας μείωσε σε 1-2, σκορ που έμελλε να αποδειχθεί αρκετό να μας δώσει μια θέση στους "8", καθώς στο άλλο ματς του Ομίλου, η Πορτογαλία νικούσε την Ισπανία.

25 Ιουνίου 2004: Γαλλία - Ελλάδα 0-1
Η Ελλάδα σοκάρει την ποδοσφαιρική Ευρώπη, πετώντας έξω την κάτοχο του τίτλου Γαλλία, των Ζινεντίν Ζιντάν, Τιερί Ανρί, Νταβίντ Τρεζεγκέ! Η κατεβασιά του Θοδωρή Ζαγοράκη από δεξιά, η ντρίμπλα του αλά Ζιντάν στον Λιζαραζού, η "κεφαλιά-κανονιά" του Αγγελου Χαριστέα που άφησε άγαλμα τον Μπαρτέζ... Στιγμές που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην μνήμη μας όσα χρόνια κι αν περάσουν. 1-0 και πρόκριση-όνειρο για τα ημιτελικά.

1 Ιουλίου 2004: Ελλάδα - Τσεχία 1-0 (παρ.)
"Γκολ και φύγαμε για τελικό". Η Τσεχία ήταν η ομάδα που μας δυσκόλεψε περισσότερο στο τουρνουά, αλλά τίποτα δεν ήταν ικανό να σταθεί εμπόδιο μπροστά στον ελληνικό χείμαρρο. Με αρκετή δόση τύχης στείλαμε το ματς στην παράταση, αλλά εκεί ήταν η ώρα μας. Λίγο πριν βγει το πρώτο ημίχρονο του έξτρα χρόνου, ο Βασίλης Τσιάρτας εκτέλεσε το κόρνερ και ο "Κολοσσός" Τραϊανός Δέλλας σφράγισε με το "ασημένιο" γκολ του το εισιτήριο για τον τελικό του Ντα Λουζ.

4 Ιουλίου 2004: Πορτογαλία - Ελλάδα 0-1
"Σήκωσέ το, το τιμημένο, δεν μπορώ να περιμένω", ακουγόταν από τα χείλη εκατομμυρίων ελλήνων και τα παιδιά μας δεν μας χάλασαν το χατήρι. Οι πορτογάλοι μάταια ήλπιζαν ότι θα σήκωναν την κούπα μέσα στο σπίτι τους. Η παρέα του Ζαγοράκη ήταν αποφασισμένη να τους χαλάσει τα σχέδια. Δράστες αυτή τη φορά οι "Αγγελοι της Ελλάδας". Ο Μπασινάς εκτέλεσε το κόρνερ στο 57`, ο Χαριστέας νίκησε όλη την πορτογαλική άμυνα στον αέρα και το "χρυσό" 1-0 μάς έστειλε στον 7ο ουρανό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: