Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Επιτέλους... ποδόσφαιρο!

champ_trophy.jpg Καλό, χρυσό και άγιο το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά το Champions League είναι κάποιες... δεκάδες σκάλες ανώτερο και είναι λογικό όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι να ανυπομονούν κάθε χρόνο για την έναρξη της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Οι όμιλοι, λοιπόν, αρχίζουν από την Τρίτη, με τις αναμετρήσεις Γιουβέντους-Μπορντό, Μαρσέιγ-Μίλαν, Τσέλσι-Πόρτο να ξεχωρίζουν, ενώ τα βλέμματα θα είναι στραμμένα και προς το «Βιθέντε Καλντερόν», όπου ο ΑΠΟΕΛ θα κοντραριστεί με την Ατλέτικο Μαδρίτης.


Α' ΟΜΙΛΟΣ

Γιουβέντους-Μπορντό

Μετά από τρεις σερί νίκες στο ξεκίνημα της Serie A, ήρθε η ώρα του Champions League για την Γιουβέντους. Η Μεγάλη Κυρία υποδέχεται την Μπορντό και στοχεύει στη νίκη και μόνο, ώστε να μπει με το δεξί και στον όμιλο της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και να κάνει το πρώτο βήμα για την πρόκριση. Ο Τσίρο Φεράρα στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας έπλεξε το εγκώμιο της πρωταθλήτριας Γαλλίας και ειδικά του προπονητή της, Λοράν Μπλαν, με τον οποίο υπήρξαν συμπαίκτες στη Νάπολι στις αρχές της δεκαετίας του '90. Πάνω από όλα, πάντως, ο τεχνικός των μπιανκονέρι ασχολήθηκε με την ομάδα του, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δώσει τον καλύτερο της εαυτό, ενώ δεν υπολογίζει στους τραυματίες Ντελ Πιέρο, Ντιέγκο, Γκριγκέρα, Σισόκο και Σαλιχάμιτζιτς, όπως και στον τιμωρημένο Κιελίνι. Η Μπορντό, από την άλλη πλευρά, θα παραταχθεί με την καλύτερη δυνατή 11άδα, καθώς δεν υπάρχουν τραυματίες ή τιμωρημένοι. Ο Μπλαν έχρισε φαβορί τη Γιούβε, αλλά ξέρει ότι αν πάρει αποτέλεσμα στο Τορίνο θα έχει βάλει σοβαρή υποψηφιότητα για την πρόκριση. Στα συν, το γεγονός ότι η ομάδα του είναι αήττητη επί 15 σερί επίσημα ματς και έχει την τέλεια ψυχολογία.

Μακάμπι Χάιφα-Μπάγερν Μ.
Το πρώτο βήμα για την πρόκριση στη φάση των «16» θα επιδιώξει να κάνει από την πρεμιέρα των ομίλων η Μπάγερν Μονάχου. Η επιβλητική νίκη με 5-1 επί της Ντόρτμουντ και τα συνεχή θετικά αποτελέσματα των τελευταίων εβδομάδων έχουν βελτιώσει κατά πολύ το κλίμα στις τάξεις των Βαυαρών και έχουν τονώσει την αυτοπεποίθηση όλων. Ακόμη και του Λουίς Φαν Γκάαλ, ο οποίος πλέον αισθάνεται πιο άνετα στη θέση του, αν και επέμεινε και τη Δευτέρα ότι η Μπάγερν θα είναι έτοιμη για να κατακτήσει το Champions League σε δύο ή τρία χρόνια. Την Μακάμπι, πάντως, πρέπει να τη νικήσει... από τώρα, έστω και χωρίς τους τραυματίες Τόνι, Ντεμικέλις, Φαν Μπόμελ και Γκέρλιτζ. Όσο για την Μακάμπι, ο στόχος της για φέτος επετεύχθη. Ήθελε να μπει στους ομίλους και μπήκε. Από εδώ και πέρα όλοι την υπολογίζουν για τέταρτη στον όμιλο, οπότε χωρίς άγχος θα προσπαθήσει να κάνει κάποια έκπληξη, έχοντας στο πλευρό της τους οπαδούς της. Θα λείψουν, πάντως, ο τραυματίας Ντούτρα και ο τιμωρημένος Γιάιρο.

Β' ΟΜΙΛΟΣ

Βόλφσμπουργκ-ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Την περσινή σεζόν έζησε πρωτόγνωρα συναισθήματα, καθώς κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της. Το... παραμύθι συνεχίζεται για τη Βόλφσμπουργκ, καθώς το βράδυ της Τρίτης θα αγωνιστεί για πρώτη φορά σε όμιλο του Champions League. Οι Γερμανοί, που δεν έχουν πραγματοποιήσει και το καλύτερο ξεκίνημα στη σεζόν, έχουν τον τίτλο του φαβορί για τη συγκεκριμένη αναμέτρηση και θα προσπαθήσουν να το επιβεβαιώσουν αυτό και εντός αγωνιστικού χώρου. Η ΤΣΣΚΑ, πάντως, δε θα πάει στη Γερμανία για να συμμετάσχει στο πάρτι των «λύκων». Οι Ρώσοι πιστεύουν στην πρόκριση, ως δεύτεροι, και ο Χουάντε Ράμος που διαδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα στον Ζίκο στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, ελπίζει ότι θα είναι αυτός που θα βάλει τέλος στην αρνητική παράδοση της ΤΣΣΚΑ στα εκτός έδρας παιχνίδια με γερμανικές ομάδες.

Μπεσίκτας-Μάντσεστερ Γ.
Η προηγούμενη αναμέτρηση της Μπεσίκτας με αγγλική ομάδα ήταν ένας πραγματικός εφιάλτης, καθώς ηττήθηκε με 8-0 από την Λίβερπουλ. Τώρα θα βρει απέναντι της την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο στόχος της είναι όχι να δεχθεί... λιγότερα από οκτώ γκολ, αλλά να πάρει ένα αποτέλεσμα που θα της επιτρέπει να ελπίζει σε πρόκριση. Οι Τούρκοι ποντάρουν στην έδρα τους για να πάρουν τη νίκη ή έστω την ισοπαλία, αλλά ξέρουν ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Η Γιουνάιτεντ, άλλωστε, είναι αήττητη στα τελευταία 12 εκτός έδρας παιχνίδια της στον θεσμό! Η τελευταία φορά που η ομάδα του Φέργκιουσον ηττήθηκε μακριά από το «Ολντ Τράφορντ» ήταν στις 2 Μαΐου του 2007, στον επαναληπτικό ημιτελικό με την Μίλαν, και δεν σκοπεύει να δει τώρα το σερί της να λαμβάνει τέλος. Ξεκίνημα με διπλό, άλλωστε, θα επιβάλει την τάξη από νωρίς στον όμιλο και αυτό θέλουν οι Άγγλοι, που είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, όπως έδειξε και το 3-1 επί της Τότεναμ στο Λονδίνο.

Γ' ΟΜΙΛΟΣ

Ζυρίχη-Ρεάλ Μ.

Η Ζυρίχη αντιμετώπισε την πρόκριση στους ομίλους σαν ένα μεγάλο πάρτι που μόλις ξεκινάει. Οι άνθρωποι της ελβετικής ομάδας, άλλωστε, ξέρουν ότι θα πρέπει να έρθουν τα πάνω-κάτω για να αποφευχθεί η τέταρτη θέση. Υπό αυτή την έννοια, το να υπάρχουν αντίπαλοι-ονόματα είναι ό,τι καλύτερο για τη Ζυρίχη, καθώς θα χαρεί τα έξι παιχνίδια που θα δώσει και δε θα έχει καθόλου άγχος. Η εντός έδρας πρεμιέρα κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, λοιπόν, είναι μια καλή ευκαιρία για τους Ελβετούς να χαρούν την περίσταση, να θαυμάσουν τα μεγάλα αστέρια των Ισπανών και από εκεί και πέρα... ό,τι ήθελε προκύψει. Για την Ρεάλ, όμως, δεν ισχύει αυτό. Οι «μερένγκες» θέλουν οπωσδήποτε να πάνε ως τον τελικό που θα διεξαχθεί φέτος στην έδρα τους και ο στόχος τους είναι να προκριθούν από τον όμιλο όσο πιο... ξεκούραστα γίνεται. Οι έξι βαθμοί κόντρα στη Ζυρίχη λογαριάζονται ήδη ως δεδομένοι από τους οπαδούς των Μαδριλένων και τους ουδέτερους παρατηρητές και ο Μανουέλε Πελεγκρίνι με τους παίκτες του, δεν έχουν να κάνουν κάτι παραπάνω από το να επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις.

Μαρσέιγ-Μίλαν
Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ αντιμετώπισε πολλές φορές την Μίλαν στην καριέρα του ως ποδοσφαιριστής. Κι ως οπαδός της Γιουβέντους, υποσχέθηκε μετά την κλήρωση των ομίλων ότι θα κάνει δώρο δύο νίκες επί των Μιλανέζων, στους τιφόζι της Μεγάλης Κυρίας. Αν θα τηρήσει την υπόσχεση του -τουλάχιστον κατά το ήμισυ- θα φανεί το βράδυ της Τρίτης. Οι Μασσαλοί υποδέχονται τους ροσονέρι, σε ένα ματς που είναι εξαιρετικά κρίσιμο ήδη, καθώς οι περισσότεροι προβλέπουν ότι αυτές οι δύο ομάδες θα μονομαχήσουν για τη δεύτερη θέση του γκρουπ, πίσω από την Ρεάλ. Το «Βελοντρόμ» θα είναι κατάμεστο και αυτό θα παίξει τον ρόλο του, καθώς η ατμόσφαιρα θα είναι εκρηκτική και ο Ντεσάμπ ελπίζει ότι οι ακριβοπληρωμένες μεταγραφές που έγιναν φέτος, θα αρχίσουν να βγάζουν τα λεφτά τους. Η Μίλαν, στον αντίποδα, προετοιμάστηκε για αυτό το ματς σε κακές συνθήκες. Το γεγονός ότι είναι ήδη στο -5 από την κορυφή της Serie A, η πολύ κακή εικόνα της στο γήπεδο και ο... οίκτος που προκαλεί ο Ροναλντίνιο με τις εμφανίσεις του, έχουν κάνει το κλίμα στις τάξεις της ομάδας εξαιρετικά βαρύ. Ο μόνος τρόπος για να ελαφρύνει κάπως η κατάσταση θα είναι η νίκη επί της Μαρσέιγ και είναι θετικό, τουλάχιστον, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν νέα προβλήματα τραυματισμών.

Δ' ΟΜΙΛΟΣ

Τσέλσι-Πόρτο

Ο Κάρλο Αντσελότι έχει αρχίσει εντυπωσιακά την καριέρα του στον πάγκο της Τσέλσι, καθώς η ομάδα του μετράει μόνο νίκες στο πρωτάθλημα. Ο στόχος, λοιπόν, δεν είναι άλλος από το τρίποντο και στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League, ώστε να συνεχίσουν να δουλεύουν όλα ρολόι στην ομάδα. Οι Λονδρέζοι θέλουν όσο τίποτα άλλο να κατακτήσουν φέτος τον σπουδαιότερο ευρωπαϊκό τίτλο και ο ίδιος ο «Καρλέτο» είχε δηλώσει στην επίσημη παρουσίαση του ότι για αυτό τον λόγο τον προσέλαβε ο Ρομάν Αμπράμοβιτς. Το ταξίδι ξεκινάει τώρα για την Τσέλσι, που είναι το φαβορί του ομίλου και με τους Ντρογκμπά και Λάμπαρντ να βρίσκονται σε τρομερή κατάσταση, δικαιούται να πιστεύει ότι εύκολα ή δύσκολα θα πάρει το τρίποντο. Η Πόρτο, βέβαια, δεν πάει στο Λονδίνο για να πέσει αμαχητί, αλλά η παράδοση δεν είναι με το μέρος της, είναι κατώτερη από την Τσέλσι ως ομάδα και είναι και αποδυναμωμένη σε σχέση με πέρυσι.

Ατλέτικο Μ.-ΑΠΟΕΛ
Πέρυσι ήταν η Ανόρθωση αυτή που έζησε τη μαγεία του Champions League, φέτος είναι η σειρά του ΑΠΟΕΛ. Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και ο στόχος δεν είναι άλλος από το να χαρεί την κάθε στιγμή και να παλέψει όλα τα ματς χωρίς άγχος, αλλά με πολύ πάθος. Οι Μπρούερς και Μιροσάβλιεβιτς δεν υπολογίζονται, σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, για την αναμέτρηση της Τρίτης, αλλά αυτό λίγη σημασία έχει μπροστά στο γεγονός ότι η Κύπρος για δεύτερη σερί χρονιά έχει εκπροσώπηση σε αυτό το επίπεδο. Όσο για το πώς θα πάει το ματς; Δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει ότι η Ατλέτικο είναι το απόλυτο φαβορί για τη νίκη, ασχέτως αν το ξεκίνημα της στο ισπανικό πρωτάθλημα είναι κακό και έχει παγώσει τους οπαδούς της. Η διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στους «ροχσιμπλάνκος» και τον ΑΠΟΕΛ είναι τεράστια, αλλά όπως προαναφέραμε, για τους Κύπριους μετράει η εμπειρία της συμμετοχής. Αν γίνει και κάποια έκπληξη, ακόμη καλύτερα. Και να μη γίνει, όμως, μικρό το κακό... ‎‎

Δεν υπάρχουν σχόλια: