Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Ονειρεμένο ξεκίνημα για την Εθνική


Ο Μπάεφ σε φάση της Εθνικής με την Ισπανία Ιστορική νίκη επί της πρωταθλήτριας Ευρώπης του 2007 Ισπανίας σημείωσε η Εθνική ανδρών στον πρώτο της αγώνα στο 26ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Η ελληνική ομάδα έκανε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις των τελευταίων ετών και νίκησε την Ισπανία 3-0 (25-23, 25-20, 25-21) σε 74΄. Πρόκειται για το πλέον ιδανικό ξεκίνημα του εθνικού συγκροτήματος στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση που της φέρνει στα πόδια την πρόκριση στην 12αδα.

Με βασικό πασαδόρο τον Κώστα Προύσαλη, καλή τακτική στο μπλοκ και το σερβίς αλλά κυρίως εξαιρετική άμυνα η ελληνική ομάδα είχε τον πλήρη έλεγχο απέναντι στους Ισπανούς που μετά την απώλεια του 1ου σετ έκαναν λάθη και έπαιξαν δεύτερο ρόλο μπροστά στα μάτια του ανήμπορου να αντιδράσει Χούλιο Βελάσκο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα μισά του 3ου σετ ο κορυφαίος Γκιγιέρμο Φαλάσκα (διαγώνιος) έγινε αλλαγή με τον Μπάρκαλα.

Ολοι οι παίκτες του Δημήτρη Καζάζη έπιασαν υψηλού επιπέδου απόδοση και ειδικά ο Κώστας Προύσαλης τον οποίο εμπιστεύτηκε βασικό πασαδόρο. Οι Χριστοφιδέλης και Μπάεφ θύμισαν τον παλιό καλό εαυτό τους, ενώ ο Πανταλέων πήρε 4 ατομικές μονομαχίες με τον Τόρες και τον Μιγκέλ Φαλάσκα (σε πλασέ) που έκριναν πολλά στη ροή του παιχνιδιού. Ο Νίκος Ρουμελιώτης "πυροβολούσε" πίσω από τα τρία μέτρα αλλά και το σερβίς. Αλάνθαστος ο Σμαραγδής, ενώ ο Παπαδημητρίου "σφουγγάρισε" το τερέν βγάζοντας απίθανες άμυνες.

Στο 1ο σετ η ελληνική ομάδα προηγήθηκε 2-0 αλλά οι Ισπανοί με τα σερβίς του Γκιγιέρμο Φαλάσκα πέρασαν μπροστά 8-7. Ο Προύσαλης με το φλότινγκ σέρβις τίναξε στον αέρα την ισπανική υποδοχή και με σερί 7-0 έκανε το σκορ 14-8. Σταδιακά οι Ισπανοί με τον Γκιλιέρμο Φαλάσκα μείωσαν τη διαφορά σε 21-19 και 23-21, όμως, με δύο επιθέσεις του Ρουμελιώτη τελείωσε το σετ.

Η κατάκτηση του 1ου σετ γέμισε αυτοπεποίθηση την ελληνική ομάδα που μπήκε το ίδιο δυνατά και στο 2ο σετ όπου προηγήθηκε 6-3. Μετά από λάθη στην ελληνική υποδοχή οι Ισπανοί πέρασαν για τελευταία φορά μπροστά με 9-7. Από εκεί άρχισε η τελική αντεπίθεση. Το 9-9 έγινε 11-11 κι από εκεί 14-11. Η διαφορά των τριών πόντων κρατήθηκε μέχρι το τέλος του σετ καθώς οι Ελληνες παίκτες δεν έκαναν λάθη και έβγαζαν εκπληκτικές άμυνες. Ο Βελάσκο δεν τόλμησε να κάνει αλλαγή τον εκνευρισμένο Μιγκέλ Φαλάσκα, ενώ οι αλλαγές που επιχείρησε δεν έφεραν αποτέλεσμα. Το ελληνικό μπλοκ κέρδισε μεγάλες μάχες, ενώ ο Μπάεφ και ο Χριστοφιδέλης "πυροβολούσαν" από την πίσω ζώνη. Δείγμα του εκνευρισμού των Ισπανών τα 5 χαμένα σερβίς που έδωσαν ξεκούραστους πόντους στην ελληνική ομάδα.

Μετά το 2-0 σετ όλοι περίμεναν την αντίδραση της Ισπανίας η οποία μπήκε δυνατά στο 3ο σετ και προηγήθηκε 8-7. Και πάλι μετά το τεχνικό τάιμ άουτ η ηρεμία και η καλή τακτική της ελληνικής ομάδας έκανε τη διαφορά. Ο Πανταλέων πήρε κρίσιμες μονομαχίες στο φιλέ, ενώ ο Ρουμελιώτης με τον Μπάεφ ανέβασαν στροφές στο σερβίς κάνοντας το 14-11. Ο Προύσαλης με επίθεση συντήρησε τη διαφορά στο 19-15 κι από εκεί και πέρα οι Ελληνες παίκτες εκμεταλλεύτηκαν τις ευκαιρίες για να τελειώσουν τον αγώνα παίρνοντας μια πολύ μεγάλη νίκη.

Οι πόντοι της Ελλάδας προήλθαν: 5 άσοι, 40 επιθέσεις, 10 μπλοκ, 20 λάθη αντιπάλων και της Ισπανίας: 4, 35, 9, 16. Διαιτητές: Γιανκοβάσκις (Λετονία), Λαμπάστα (Τσεχία).

ΕΛΛΑΔΑ (Καζάζης): Χριστοφιδέλης 13π. (10/16), Προύσαλης 3, Ρουμελιώτης 17, Σμαραγδής 6, Πανταλέων 9, Μπάεφ 7 (6/17) / Παπαδημητρίου (λ. - 56% υπ.), Αρμενάκης, Τζούριτς.

ΙΣΠΑΝΙΑ (Βελάσκο): Γκ.Φαλάσκα 9 (8/25), Νόδα 6, Μ.Φαλάσκα 4, Μόλτο 4, Γκαρσία Τόρες 7, Ροντρίγκεζ 12 (11/20) / Λομπάτο (λ. 67% υποδοχή), Λένας (λ. - 50% υπ.), Σάλας, 2, Μπάρκαλα 4, Παλχαρίνι 1.

Δεν υπάρχουν σχόλια: