Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Σάντος: "Σε ένα μήνα θα δείτε την διαφορά"


Επιμέλεια: Δ.Μ.

Ο Φερνάντο Σάντος ενσαρκώνει τα όνειρα των φιλάθλων του ΠΑΟΚ για τον τίτλο του πρωταθλητή. Τα βήματα που έχει κάνει ο ΠΑΟΚ με τον Θοδωρή Ζαγοράκη στην προεδρία και τον Πορτογάλο στον πάγκο είναι μεγάλα και σημαντικά. Η προσπάθεια συνεχίζεται ώστε ο "δικέφαλος" να φθάσει στον επιθυμητό στόχο.

Ο Πορτογάλος τεχνικός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα το "Goal" αναφέρθηκε σε πολλά θέματα όπως το ξεκίνημα της φετινής περιόδου και τον αποκλεισμό από την Χίρενφέιν, τις ατυχίες με τους τραυματισμούς, την συνεργασία του με τους Ζαγοράκης και Βρύζα, ενώ σχολιάζει τις εμφανίσεις του Κουτσιανικούλη. Αποσπάσματα από την συνέντευξη του Σάντος.

Για το ξεκίνημα της φετινής σεζόν: "Η ομάδα, σε αντίθεση με πέρσι έπρεπε να προετοιμαστεί για να συμμετάσχει πολύ γρήγορα και να διεκδικήσει τη συμμετοχή στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Υπήρχε άγχος και στους παίκτες και στον κόσμο, ενώ είχαμε και ατυχίες όπως του Κοντρέρας, του Μουσλίμοβιτς και του Σνάουτσνερ. Μείναμε με δεξί μπακ μετά ήρθε το πρόβλημα του Φωτάκη, που είχε ρυθμό και είχε ενσωματωθεί με την ομάδα. Ακόμα και έτσι ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος από την Χέρενφέιν. Ο αντίπαλος έκανε μισή ευκαιρία και έβαλε γκολ και ο αντίπαλος δεν έκανε καμία ευκαιρία και πέρασε στην επόμενη φάση"

Για πιθανό ρίσκο που θα έπρεπε να πάρει στους αγώνες με την Ολλανδική ομάδα: "Να ρισκάρω τι; Η ομάδα στο πρώτο παιχνίδι από ένα σημείο και μετά έπαιζε με τέσσερις επιθετικούς, όπως περίπου έγινε με τον Λεβαδειακό στο δεύτερο ημίχρονο. Μπήκαμε και στα δύο παιχνίδια με επιθετικούς προσανατολισμούς. Μας στοίχισε το πρόβλημα με το δεξί μπακ. Μην ξεχνάτε ότι ήταν το πρώτο επίσημο παιχνίδι για Βιτόλο, Βιεϊρίνια. Έγινε σπουδαία δουλειά από τον Βρύζα.

Είχα και τους δύο παίκτες στο πλάνο μου για να γίνουμε πιο γρήγοροι. Είναι αλήθεια ότι κάποια πράγματα δεν έγιναν, μπροστά στην πίεση του χρόνου για την Ευρώπη ίσως και να πήραμε ορισμένες βιαστικές αποφάσεις. Η δουλειά που έγινε είναι καταπληκτική αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Άλλες ομάδες έχουν τη δυνατότητα να δώσουν χρήματα και να πάρουν παίκτες και άλλες να περιμένουν όπως εμείς".

Πότε περιμένει έτοιμο αγωνιστικά τον ΠΑΟΚ: "Σε ένα μήνα το πολύ θα φαίνεται η διαφορά μέσα στο γήπεδο. Και το δεύτερο ημίχρονο με τον Λεβαδειακό έδειξε μία διαφορά. Όλοι οι προπονητές ασχολούνται με το τρανζίσον γκειμ να μειώσεις δηλαδή το διάστημα από την άμυνα στην επίθεση. Μου είπαν ότι με τον Λεβαδειακό παίξαμε διαφορετικά. Ο ΠΑΟΚ θα έχει φέτος περισσότερες δυσκολίες από πέρσι. Γιατί τώρα τον ξέρουν και το σέβονται περισσότερο. Πέρυσι ο ΠΑΟΚ είχε μία πολύ καλή σεζόν αλλά δεν θα μπορούσε να πάρει τίτλους με τον τρόπο που αγωνιζόταν. Για αυτό είπα ότι κρατάμε τα θετικά της περσινής σεζόν και θέλουμε να βάλουμε νέα στοιχεία στην ομάδα, όπως η ταχύτητα".

Για την συνεργασία με Ζαγοράκη, Βρύζα και την υπογραφή του νέου του συμβολαίου του: " Ουσιαστικά το συμβόλαιο για μένα είναι υπογεγραμμένο. Ότι είχαμε πει με τον πρόεδρο πριν δύο χρόνια στο Μόναχο έγινε. Τα λόγια μας είναι πιο σημαντικά από τα γραπτά. Για τον Ζαγοράκη, αρκεί να δούμε τι έχει κάνει μέχρι σήμερα για τον ΠΑΟΚ και ανεξάρτητα από τι θα γίνει στο μέλλον. Σε λίγα χρόνια θα λέμε ότι το έργο του είναι μεγάλο, έφερε την ομάδα κοντά στην διεκδίκηση του τίτλου, ενώ είναι τεράστια η σημασία του αθλητικού κέντρου.

Με το Βρύζα η συνεργασία μου είναι καταπληκτική, όπως και με τον πρόεδρο. Ο Βρύζας θα πρέπει να είναι το υπόδειγμα για το τι θα έπρεπε να είναι και να σημαίνει τεχνικός διευθυντής. Έχει τη βάση στον χαρακτήρα του. Έχει καλές γνωριμίες με τον κόσμο του ποδοσφαίρου, ξέρει πως λειτουργεί ένας σύλλογος, ότι δεν πρέπει να μπερδεύονται οι αρμοδιότητες, ενώ εκμεταλλεύτηκε εξαιρετικά την χρονιά που ήταν στο εξωτερικό".

Για Κουτσιανικούλη: "Aυτός που είπε στην διοίκηση να φέρει τον Κουτσιανικούλη είμαι εγώ γιατί πιστεύω στο ταλέντο του. Αλλιώς δεν θα είχα πει στην διοίκηση να τον φέρει. Είπα "ναι πληρώστε" γιατί έχει πολλές δυνατότητες. Κανείς δεν μπόρεί να πει ότι τον πιστεύει περισσότερο απ' ότι εγώ. Ένα άλλο πράγμα είναι αν ο Κουτσιανικούλης έχει την ποδοσφαιρική παιδεία και όχι μόνο το ταλέντο για να ανταποκριθεί σε αυτά που ζητά η ομάδα από οποιοδήποτε παίκτη αγωνίζεται σε αυτή την θέση. Κι εγώ λέω αυτή την στιγμή όχι, όσον αφορά την ποδοσφαιρική παιδεία.

Θα χρειαστεί χρόνο για να είναι μια πολύ σημαντική μονάδα στην ομάδα. Εάν δεν γίνει αυτό υπάρχουν πολλά παραδείγματα παικτών που είχαν ταλέντο, αλλά δεν κατάφεραν να φτάσουν εκεί και να εκμεταλλευτούν αυτό που είχαν. Πριν από τέσσερα χρόνια λέγαμε το ίδιο για τον Κονέ. Δεν με ακούγε τότε όμως. Άλλο είναι οι δυνατότητες που έχει ένας παίκτης και άλλο τι θα κάνει. Πάνω απ΄όλα είναι η ομάδα και όχι ο παίκτης. Ο Κουτσιανικούλης έχει διάθεση και θέληση, μαθαίνει τι πρέπει να κάνει όταν δεν έχει την μπάλα στα πόδια του, τις κινήσεις που πρέπει να κάνει και είναι σε πολύ καλό δρόμο".

Για τον απολογισμό στην παρουσία του στον πάγκο της ομάδας: "Νομίζω ότι το ισοζύγιο είναι θετικό σε σχέση με αυτά που είχαμε συζητήσει πριν από δύο χρόνια με τον πρόεδρο στο Μόναχο και αυτά που κάναμε. Είναι πολύ πιο πάνω από αυτό που είχαμε σχεδιάσει. Ο κ. Ζαγοράκης μου είχε πει τότε ότι στόχος του είναι να εμφανίσει ο ΠΑΟΚ τη μεγάλη του δυναμική και τη δύναμη που έχει με τον κόσμο κι αυτά που αντιπροσωπεύει και το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι να μπορεί να συνάδει με τη δυναμική που έχει η ομάδα. Πέρυσι ήταν η πρώτη φορά έπειτα από χρόνια που οι φίλαθλοι ένιωσαν ότι η ομάδα μπορεί να έχει ρεαλιστικά υψηλούς στόχους.

Πρέπει να κοιτάξουμε πολλά χρόνια πίσω για να δούμε τον ΠΑΟΚ στη 2η θέση και τόσο κοντά στον πρώτο. Αυτό δεν σημαίνει ότι πετύχαμε τον τελικό μας στόχο ή ότι πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο που θέλουμε. Αλλο η ανταγωνιστική ομάδα που είχαμε πέρυσι κι άλλο η μεγάλη ομάδα που τώρα πια θέλουμε. Υπάρχει μία απόσταση, την οποία πρέπει να καλύψουμε. Οι μεγάλες ομάδες δημιουργούνται είτε με πολλά λεφτά, που είναι ο πιο γρήγορος τρόπος, είτε με χρόνο, ο οποίος χρειάζεται στη δική μας περίπτωση. Κι όταν λέμε χρόνο δεν μιλάμε για ένα ούτε για δύο χρόνια.

Πρέπει να κρατήσουμε τα θετικά στοιχεία της περσινής ομάδας, που ήταν οργανωμένη, με χαρακτήρα, με ρεαλισμό, και να δώσουμε κάτι παραπάνω όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού μας. Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι αυτός είναι ο δρόμος που θα κάνει την ομάδα να συνάδει με την ιστορία, τη δυναμική του κόσμου και τους οπαδούς μας. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να το καταλάβει ο κόσμος, γιατί υπάρχουν μεγάλο πάθος και θέληση για έναν τίτλο. Ο κόσμος όμως ξέρει ότι πάντα μιλάω ειλικρινά, ποτέ δεν πουλάω ψεύτικα όνειρα.

Τα όνειρα για τίτλο τα έχουμε όλοι μας και θα προσπαθήσουμε να τα πραγματοποιήσουμε. Εάν δεν πίστευα σε αυτό που έκανα, μετά την περσινή χρονιά που ήταν επιτυχημένη και με τις προτάσεις που είχα για πολλά χρήματα θα μπορούσα να είχα φύγει. Δεν το έκανα από σεβασμό προς τους οπαδούς και προς αυτό που θέλω να κάνω, μία μεγάλη ομάδα που να διεκδικεί τίτλους, αλλά και λόγω της εξαιρετικής σχέσης που έχω με τους κ. Ζαγοράκη και Βρύζα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: