Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Νίκος Λυμπερόπουλος: «Μετά το Μουντιάλ κρεμάω τα παπούτσια»


Επιμέλεια: Δ.Μ.

Ο Νίκος Λυμπερόπουλος καταλαβαίνει πως η ώρα να αποσυρθεί από την Εθνική πλησιάζει. Αυτό παραδέχθηκε άλλωστε και ο ίδιος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Τα Νέα» λέγοντας πως «κάποια στιγμή θα ερχόταν κι αυτό. Μετά τους αγώνες των προκριματικών ή του Μουντιάλ, αν προκριθούμε, θα αποσυρθώ από την Εθνική».

Διαβάστε χαρακτηριστικά κομμάτια της συνέντευξης του «Λύμπε»

Έχεις συνειδητοποιήσει πως το παιχνίδι στη Βασιλεία εναντίον της Ελβετίας ίσως είναι η τελευταία σου ευκαιρία για να αγωνιστείς σε ένα Μουντιάλ;

«Το έχω συνειδητοποιήσει εδώ και πολύ καιρό. Και δεν ισχύει μόνο για μένα, αλλά για αρκετούς ακόμα παίκτες. Δεν με αγχώνει όμως. Κάποια στιγμή θα ερχόταν κι αυτό. Άλλωστε, μετά τους αγώνες των προκριματικών ή του Μουντιάλ, αν προκριθούμε, θα αποσυρθώ από την Εθνική».

Η σημερινή ομάδα είναι πιο αδύναμη από αυτήν που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα;

«Δεν πρέπει να γίνεται σύγκριση. Η σημερινή, όπως και η ομάδα που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, βασίζεται σε κάποια στοιχεία τα οποία όμως τότε ήταν πιο έντονα».

Ποια είναι αυτά τα στοιχεία;

«Η αυτοσυγκέντρωση, η αυτοθυσία που δεν υπάρχει σήμερα σε μεγάλο βαθμό. Το 2004 ο ένας παίκτης χτυπούσε και ο άλλος πονούσε. Εκείνη η ομάδα βασίστηκε στην αμυντική της λειτουργία και στην αλληλοκάλυψη. Και η σημερινή όμως έχει παρόμοια στοιχεία. Οι φίλαθλοι δεν πρέπει να περιμένουν να παίζουμε όπως η Ισπανία».

H Ελλάδα είναι πάντα στη σκέψη του Νίκου Λυμπερόπουλου. Σε πρόσφατη συνέντευξή του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής στην ΑΕΚ. Του λείπει η πατρίδα;

«Αυτό που δήλωσα ήταν ότι στη ζωή μου έχω μάθει να μην αποκλείω τίποτα. Είμαι ανοιχτός σε κάθε πρόταση».

Έχεις προσδιορίσει πότε θα πέσουν οι τίτλοι τέλους στην καριέρα σου;

«Υπάρχουν κάποιες σκέψεις αλλά τίποτα σίγουρο, γιατί κάθε φορά που κάνω σχέδια κάτι συμβαίνει και ανατρέπονται. Αν δεν έχω κάποιον τραυματισμό, θα μπορούσα να συνεχίσω για ένα ή δύο ακόμη χρόνια. Όνειρό μου είναι να ολοκληρώσω την καριέρα μου σε μία μεγάλη ομάδα, είτε στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα».

Είσαι από τις ελάχιστες περιπτώσεις παικτών που, παρ΄ ότι αγωνίστηκες 12 χρόνια σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, δεν πανηγύρισες τίτλο πρωταθλητή. Τι σκέφτεσαι γι΄ αυτό όταν κάνεις τον απολογισμό σου;

«Με στενοχωρεί. Δεν είναι λίγο να έχεις παίξει περισσότερα από 750 παιχνίδια σε υψηλό επίπεδο με συνεχή παρουσία και να μην έχεις κατακτήσει τίτλο. Δεν πεθαίνω όμως. Γιατί δεν είμαι αθλητής σε ατομικό άθλημα, όπως για παράδειγμα το τένις. Εκεί, πράγματι θα πέθαινα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: