Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Χάλκινο που μοιάζει με... χρυσό!


Ο Σχορτσιανίτης σε προσπάθειά του κόντρα στη Σλοβενία Η Ελλάδα νίκησε τη Σλοβενία με 57-56 στον μικρό τελικό του Ευρωμπάσκετ και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Η επίσημη αγαπημένη μπόρεσε να βγει... ζωντανή από το ξύλο των Σλοβένων και τα περίεργα σφυρίγματα των διαιτητών κι έτσι ολοκλήρωσε με μία μεγάλη επιτυχία το 36ο Ευρωμπάσκετ και παρά τις αντίθετες προβλέψεις στο ξεκίνημα, ανεβαίνει στο βάθρο!

Ελλάδα προσπάθησε για μία ακόμη φορά να «αυτοκτονήσει», αλλά δεν τα κατάφερε. Στα 31'' πριν από το τέλος του αγώνα η Εθνική προηγούνταν με 54-49 και όλα έδειχναν να έχουν τελειώσει, αλλά δεν ήταν έτσι. Ο Γιάκα Λάκοβιτς ευστόχησε σε λέι απ και μείωσε στους τρεις. Εν συνεχεία ο Βασίλης Σπανούλης αστόχησε στη μία από τις δύο ελεύθερες βολές που κέρδισε και η διαφορά πήγε στους τέσσερις πόντους (55-51).

Ο Γιάκα Λάκοβιτς κέρδισε φάουλ από τον Μπουρούση που δεν έγινε ποτέ και μείωσε στους δύο πόντους (55-53). Ο Νίκος Ζήσης ήταν ψύχραιμο και με 16'' να απομένουν ανέβασε εκ νέου τη διαφορά στους τέσσερις (57-53). Ο Λάκοβιτς, όμως, δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Με «φαρμακερό» τρίποντο μείωσε στον ένα (57-56), αλλά δεν έφτανε αυτό.

Ο Σπανούλης αστόχησε και στις δύο βολές που κέρδισε κι έτσι η Ελλάδα έφτασε να κερδίζει με ένα πόντο (57-56) με τους Σλοβένους να έχουν τέσσερα δευτερόλεπτα για να σκοράρουν, αλλά ευτυχώς δεν έκαναν επίθεση μιας και η άμυνα της ελληνικής ομάδας δεν τους το επέτρεψε.

Μετά από αυτό το θρίλερ οι παίκτες του Γιόνας Καζλάουσκας πανηγύρισαν έντονα την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου, που σίγουρα αποτελεί μία μεγάλη επιτυχία για το ελληνικό μπάσκετ. Η τελευταία φορά που η Ελλάδα κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο ήταν το 1949! Συνήθως στους μικρούς τελικούς έχανε.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, οι δύο ομάδες «κακοποίησαν» το μπάσκετ. Νικητής βγήκε αυτός που έδειξε να έχει περισσότερη ψυχή και να το θέλει περισσότερο. Οι δύο ομάδες δεν έβαζαν καλάθι με τίποτα και μοναδική καλή παρουσία στο παρκέ ήταν αυτή του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη.

Ο Σόφο έκανε ρεκόρ καριέρας με τη φανέλα της επίσημης αγαπημένης όλων των Ελλήνων σκοράρωντας 23 πόντους. Ουδείς άλλος Ελληνας είχε διψήφιο αριθμό. Για την Σλοβενία που ήταν πολύ κακή, ο Γιάκα Λάκοβιτς σταμάτησε στους 16 πόντους και ο Εραζεμ Λόρμπεκ είχε 12 και 9 ριμπάουντ.

Το πέμπτο μετάλλιο για την Ελλάδα
Το ελληνικό μπάσκετ κρατά ψηλά τη σημεία του ελληνικού αθλητισμού. Η επίσημη αγαπημένη όλων των Ελλήνων κατέκτησε το πέμπτο μετάλλιο στην ιστορία της, έχοντας στη συλλογή της δύο χρυσά μετάλλια, ένα αργυρό και δύο χάλκινα με διαφορά 60 χρόνων το ένα από το άλλο.

Η Ελλάδα, λοιπόν, έχει κατακτήσει χρυσό το 1987 στην Αθήνα και το 2005 στο Βελιγράδι, το ασημένιο το 1989 στο Ζάγκρεμπ και το χάλκινο σήμερα στην Πολωνία και το 1949 στην Αίγυπτο.


Δεκάλεπτα: 16-13,31-24, 42-37, 57-56
Διαιτητές: Ιερεθουέλο (Ισπανία), Γιόβτσιτς (Σερβία), Τσμίκιεβιτζ (Πολωνία)

Ελλάδα (Καζλάουσκας): Μπουρούσης 9 (7ρ), Ζήσης 6, Σπανούλης 3, Καλάθης 4, Φώτσης 5, Πρίντεζης 4, Περπέρογλου 3, Σχορτσανίτης 23
Σλοβενία (Ζντοβτς): Σλόκαρ 9, Λάκοβιτς 16, Ούντριχ Σ. 5, Μπρέζετς 4, Κλόμπουτσαρ 1, Νάχμπαρ 9, Γιαγκόντνικ, Λόρμπεκ Ντ., Γκόλεματς, Λόρμπεκ Ε. 12

Δεν υπάρχουν σχόλια: