Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

«Αν αισθανθώ άχρηστος, θα φύγω»

Η φετινή χρονιά είναι η πιο αποτυχημένη στην καριέρα του Ρότζερ Γκερέιρο σύμφωνα με τα λεγόμενα του. Ο Βραζιλιάνος θα ζητήσει να φύγει το καλοκαίρι από την ΑΕΚ, αν διαπιστώσει πως δεν είναι σημαντικός. Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στην πολωνική εφημερίδα «Futbol News»:

Ο προπονητής της ΑΕΚ περιμένει να είσαι χρήσιμος για την ομάδα στα play-offs...
«Είμαι ήδη έτοιμος 100%. Υπάρχουν τρία παιχνίδια πριν από τα play-offs κι ελπίζω να παίξω σε αυτά, έστω για κάποια λεπτά. Πρέπει να πάρουμε όλους τους βαθμούς σε αυτά τα ματς ώστε να μειώσουμε τη διαφορά από τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ. Το ξεκίνημα της σεζόν ήταν κάπως περίεργο, χάσαμε όλα τα ντέρμπι. Στον δεύτερο γύρο έχουμε κερδίσει πολλά ντέρμπι, ενώ έχουμε μόνο μία ήττα. Στα play-offs ο στόχος μας είναι μόνο η πρώτη θέση, η οποία δίνει τη δυνατότητα να παίξουμε Champions League».


Στην αρχή πάντως, αν και η ΑΕΚ δεν πήγαινε καλά, υπήρχαν θετικά σχόλια για σένα, αλλά κατόπιν ήσουν συνεχώς στον πάγκο. Παράδοξο;

«Η σεζόν αυτή είναι πιθανότατα η χειρότερη της καριέρας μου. Ξεκίνησα πολύ καλά στα πρώτα 4-5 παιχνίδια. Τα σχόλια ήταν θετικά απ' όλους: τους φιλάθλους, τον προπονητή, τον Τύπο. Μετά κλήθηκα στην εθνική κι όταν επέστρεψα, στο επόμενο παιχνίδι έμεινα στον πάγκο και μπήκα μόνο στο δεύτερο ημίχρονο για λίγα λεπτά. Μετά τα πράγματα ήταν ολοένα και χειρότερα, αλλά δεν εξαρτιόταν από μένα. Μετά, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο υπήρχε μεγάλη αναταραχή στην ομάδα λόγω των οικονομικών προβλημάτων».

Δεν ήσουν προετοιμασμένος να μείνεις στον πάγκο...

«Πώς να ήμουν προετοιμασμένος; Ποτέ στην καριέρα μου, είτε στη Βραζιλία, είτε στην Ισπανία, είτε στην Πολωνία, δεν υπέφερα από σοβαρό τραυματισμό και παντού ήμουν βασικός. Στη Λέγκια έπαιξα πάνω από 150 αγώνες, αλλά ποτέ δεν είχα πρόβλημα στον αστράγαλο ή στο γόνατο, τους συνηθισμένους δηλαδή τραυματισμούς που σε θέτουν εκτός. Είμαι δύο μήνες χωρίς μπάλα κι αυτή είναι μία εμπειρία που δεν είχα ποτέ στη ζωή μου».

Τα οικονομικά προβλήματα παραμένουν;

«Πρόσφατα άλλαξε ο πρόεδρος. Οι πληρωμές άρχισαν και πάλι να διευθετούνται κι ελπίζω να πάνε ακόμα καλύτερα τα πράγματα. Πρέπει να παραδεχτώ ότι τέτοια προβλήματα στις πληρωμές δεν είχα συναντήσει ούτε στη Βραζιλία, για να μην αναφερθώ στη Λέγκια, στην οποία πληρωνόμασταν πάντα στην ώρα μας. Αλλά η ΑΕΚ δεν αποτελεί εξαίρεση, οι περισσότερες ομάδες στην Ελλάδα έχουν οικονομικά προβλήματα φέτος. Δυστυχώς η οικονομική κρίση χτύπησε όλους τους τομείς στη χώρα αυτή».

Η ομάδα, ο προπονητής, οι φίλαθλοι, πιστεύουν ακόμα στον Ρότζερ Γκερέιρο;

«Αισθάνομαι τη στήριξή τους. Όλη η ομάδα στάθηκε στο πλευρό μου στην ασθένειά μου, αλλά και οι φίλαθλοι ήθελαν να επιστρέψω το συντομότερο δυνατόν. Τους ευχαριστώ πολύ γι' αυτό. Από αυτές τις αντιδράσεις καταλαβαίνω ότι δεν είμαι ανεπιθύμητος. Το λέω γιατί κάποια εφημερίδα με κατέγραψε ως τη χειρότερη μεταγραφή της χρονιάς».


Επομένως, δεν μετανιώνεις που ήρθες στην Ελλάδα και την ΑΕΚ, αν και θα μπορούσες να παίζεις στην Ουκρανία ή την Κροατία...

«Η Αθήνα είναι μία υπέροχη πόλη, μου αρέσει η κουλτούρα, οι άνθρωποι. Αισθάνομαι όπως και την πρώτη χρονιά στη Βαρσοβία. Δεν μπορώ να έχω παράπονο. Είμαι πεπεισμένος πως αν δεν είχα το πρόβλημα υγείας, σήμερα θα είχα τουλάχιστον είκοσι συμμετοχές επιπλέον. Αλλά από τις δύσκολες στιγμές της ζωής διδάσκεσαι και δυναμώνεις. Έπειτα από αυτούς τους δύο μήνες αισθάνομαι πιο ώριμος. Γι' αυτό και δεν μετανιώνω. Στην ΑΕΚ μπορώ ακόμη να μάθω πράγματα. Στην Πολωνία δεν είχα να μάθω κάτι άλλο. Εξάλλου, το ελληνικό πρωτάθλημα είναι ανώτερο από το πολωνικό. Έχω άλλα τρία χρόνια συμβόλαιο και σκοπεύω να το εξαντλήσω».

Πιστεύεις ακόμη ότι μπορείς να γίνεις ο σταρ της ΑΕΚ, αν όχι του ελληνικού πρωταθλήματος;

«Γιατί όχι; Και δεν είναι μόνη δική μου άποψη. Πολλοί πιστεύουν ότι θα πετύχω στην Ελλάδα».

Ο κ. Μπάγεβιτς φαίνεται πως δεν σε χρησιμοποιούσε -προ ασθένειας- λόγω έλλειψης φυσικής κατάστασης, διότι δεν έκανες προετοιμασία με την ομάδα...

«Κι εγώ τι μπορούσα να κάνω γι' αυτό; Ήρθα στην ΑΕΚ την τελευταία μέρα των μεταγραφών. Η ομάδα είχε ήδη σχηματιστεί, είχε προετοιμαστεί, ενώ εγώ είχα δουλέψει με τη Λέγκια. Εννοείται πως θα ήμουν σε καλύτερη κατάσταση αν είχα έρθει νωρίτερα και είχα δουλέψει με την ομάδα. Ευτυχώς, όμως, δεν χάθηκαν όλα. Το καλοκαίρι θα κάνω προετοιμασία με την ομάδα. Έχω μιλήσει μερικές φορές για το θέμα αυτό με τον προπονητή. Με υπολογίζει, μου επέτρεψε να πάω στη Βραζιλία και τώρα με περιμένει για τη νέα χρονιά».

Δεν σκέφτηκες ποτέ: «Τι κάνω εδώ, αφού δεν παίζω»;

«Αν αισθανθώ άχρηστος, θα μιλήσω με τον προπονητή και τη διοίκηση. Αν δεν αισθάνεσαι σημαντικός και χρήσιμος -κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το αν είσαι βασικός ή αναπληρωματικός-, τότε είναι καλύτερα να φεύγεις. Αυτά έχει η μπάλα. Κάθε παίκτης έχει καλές και κακές στιγμές, κανένας δεν μπορεί να είναι πάντα σε τέλεια φάση. Από την άλλη το ποδόσφαιρο είναι εντελώς απρόβλεπτο. Σήμερα δεν παίζω, αύριο μπαίνω στο παιχνίδι από τον πάγκο, σκοράρω και μ' αυτό το γκολ κερδίζει η ομάδα μου. Όλα αλλάζουν, το χαρτί γυρίζει».

Πώς είναι η ζωή ενός παίκτη που μένει εκτός δράσης λόγω ασθένειας;

«Όχι και πολύ ενδιαφέρουσα. Καθόμουν ή μάλλον ήμουν ξαπλωμένος στον καναπέ μου και έβλεπα τηλεόραση. Δεν καταλαβαίνω ελληνικά κι έτσι έκανα ζάπινγκ. Οπότε άρχισα με μανία να παίζω Playstation. Το διέκοπτα μόνο για να σερφάρω στο Ιντερνετ ή για να μιλήσω στο Skype με την οικογένειά μου ή τους φίλους μου στη Βραζιλία και την Πολωνία. Άρχισα να τρελαίνομαι. Αισθανόμουν τέλεια, δεν πονούσα καθόλου, αλλά οι γιατροί δεν με άφηναν να πάω για τζόκινγκ ούτε καν για περπάτημα στο πάρκο. Έπρεπε να πηγαίνω παντού με το αυτοκίνητο. Θεωρητικά και η παραμικρή κούραση θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή αδυναμία στον οργανισμό και επομένως ιογενή λοίμωξη. Ένιωθα φυλακισμένος μέσα στο ίδιο μου το σπίτι».

Πώς προέκυψε η ασθένεια;

«Στο πρώτο μισό του Ιανουαρίου κάναμε τις καθιερωμένες αιματολογικές εξετάσεις στην ΑΕΚ. Οι γιατροί εντόπισαν στο αίμα μου μία σοβαρή δυσλειτουργία. Η ανάλυση έδειχνε ότι είχα ξεπεράσει το όριο. Οι Έλληνες γιατροί δεν είχαν αμφιβολία: ήταν μονοπυρήνωση. Δεν μου έδωσαν αντιβιοτικά και καμία θεραπεία. Με συμβούλευσαν να ξεκουραστώ απόλυτα και να ακολουθήσω συγκεκριμένη διατροφή. Και μόνο αν είχα πόνους, θα μπορούσα να πάρω αναλγητικά ή παυσίπονα. Δεν πήρα ούτε ένα χάπι, διότι αισθανόμουν πολύ καλά. Ήθελα να επιστρέψω το συντομότερο δυνατόν στα παιχνίδια. Κάθε εβδομάδα ζητούσα από τους γιατρούς να κάνω νέες εξετάσεις. Τον Φεβρουάριο τα αποτελέσματα άρχισαν να βελτιώνονται. Τότε ζήτησα από τον προπονητή μου να πάω στη Βραζιλία».

Δίπλα στην οικογένειά σου κατάλαβες ότι η σεζόν δεν ήταν χαμένη;

«Ναι, πήγα και σε έναν γιατρό της εμπιστοσύνης μου στο Σάο Πάουλο και μου είπε ότι δεν έπασχα από μονοπυρήνωση. Ήταν κάτι παρόμοιο, αλλά σαφώς λιγότερο επικίνδυνο. Αισθάνθηκα ανακούφιση. Έμεινα δέκα μέρες στη Βραζιλία: ξεκουράστηκα και επισκέφθηκα τους φίλους μου. Πήγα άλλωστε την κατάλληλη περίοδο, μία εβδομάδα μετά το καρναβάλι. Όταν επέστρεψα, έκανα ξανά εξετάσεις και μου έδωσαν το “πράσινο φως” εδώ και δύο εβδομάδες για να προπονηθώ με την υπόλοιπη ομάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: