Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

«Τεράστια διαφορά ο ΠΑΟΚ με τον Άρη»

Την επιθυμία του να κατακτήσει τον «παρθενικό» του τίτλο στην Ελλάδα με τα «χρώματα» του ΠΑΟΚ τόνισε ο Bλάνταν Ίβιτς, ενώ πρόσθεσε ότι οι διαφορές του ΠΑΟΚ με τον Αρη είναι τεράστιες. Μεγάλη συνέντευξη στην εφημερίδα «Goal» παραχώρησε ο άσος του ΠΑΟΚ Βλάνταν Ίβιτς, όπου αναφέρθηκε στα όνειρα που έχει με την φανέλα των «ασπρόμαυρων» της Θεσσαλονίκης, ενώ τόνισε ότι ο ΠΑΟΚ είναι μεγαλύτερη ομάδα από τον Άρη.

Αναλυτικά η συνέντευξη του 33χρονου μέσου:

- Σου λείπει ένας τίτλος στην Ελλάδα;

- Ναι. Και σε μένα και στην ομάδα. Πρωτάθλημα ή Κύπελλο. Οταν θα έρθει η ώρα να ξεκινήσει η προετοιμασία, τότε θα ξέρουμε όλοι ποιος είναι ο στόχος.

- Πόσο σημαντικό είναι να παίξεις στο Τσάμπιονς Λιγκ;

- Εχω παίξει με τις Παρτιζάν και ΑΕΚ στην κορυφαία διοργάνωση και ξέρω. Δεν υπάρχει κάτι πιο πάνω. Οταν είσαι εκεί, δείχνεις την αξία σου και ως παίκτης και ως ομάδα.

- Μήπως ο ΠΑΟΚ δεν είναι ακόμη έτοιμος για το πρωτάθλημα;

- Η ομάδα είναι καλύτερη από πέρυσι. Το μπάτζετ μας είναι πολύ πιο κάτω από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, αλλά πέρυσι μπήκαμε ανάμεσά τους και φέτος ήμασταν πολύ κοντά στο να τους περάσουμε. Αυτό λέει πολλά. Ποιότητα υπάρχει και οι άλλοι δεν έχουν περισσότερη ποιότητα. Το δείξαμε και στο γήπεδο. Ημασταν πολύ κοντά. Χρειάζεται και τύχη, αλλά και διαιτησία 50-50 σε κάθε παιχνίδι. Είναι πολύ σημαντικά για το πρωτάθλημα και για κάθε ομάδα.

- Αν η ομάδα παίξει στα πλέι οφ, σε προβληματίζει μήπως γίνει ό,τι και πέρυσι;

- Στα πλέι οφ όλα γίνονται, αυτό φάνηκε και πέρυσι. Θα είμαστε πιο έμπειροι φέτος, έχουμε την περσινή πίκρα που δεν καταφέραμε να κρατήσουμε τη δεύτερη θέση. Ακόμη δεν τελείωσε το πρωτάθλημα, αλλά αν δεν τα καταφέρουμε να βγούμε πρώτοι, θα προσπαθήσουμε να μεγαλώσουμε τη διαφορά από τις άλλες ομάδες. Κάθε επιπλέον πόντος μπορεί να βοηθήσει. Είναι πολύ άδικο το σύστημα, αλλά έτσι είναι τα πράγματα και δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε. Παίζεις όλο το χρόνο, κάνεις προσπάθεια για να τελειώσεις πρώτος ή δεύτερος και στο τέλος όλα αλλάζουν.

«Το ποδόσφαιρο θέλει μυαλό...»

- Γιατί αποφάσισες να μείνεις στον ΠΑΟΚ;


- Γιατί είμαι πολύ ευχαριστημένος από την ομάδα, την εικόνα που έχει και στα δύο χρόνια που είμαι εδώ έχω ζήσει πολλές ωραίες στιγμές. Πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ έχει ποιότητα και μπορεί να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο.


- Το συμβόλαιο που υπέγραψες αποτέλεσε και δικαίωση για σένα;


- Ναι, πιστεύω ότι αυτό που μου πρότεινε η ομάδα δείχνει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη και μου δίνει κουράγιο για να συνεχίσω και να δώσω ακόμη περισσότερα στον ΠΑΟΚ.


- Τώρα πια, όπως έχεις πει με παράπονο φαντάζομαι, δεν φταίει πλέον ο Ιβιτς...


- Ναι, το έχω πει αυτό. Πιστεύω ότι σε αυτά τα δύο χρόνια που είμαι στον ΠΑΟΚ η ομάδα πήγε καλά. Πέρυσι ήμασταν δεύτεροι και φέτος κυνηγήσαμε τον Παναθηναϊκό και θα το κάνουμε έως το τέλος, όσο δύσκολο κι αν είναι. Κι εγώ με την απόδοσή μου και πέρυσι και φέτος έδειξα ότι πήγα καλά, αν και σαν άνθρωπος ποτέ δεν είμαι ευχαριστημένος. Πάντα θέλω και προσπαθώ για το καλύτερο.


- Είπαν και ότι είσαι αργός;



- Εχω πει ότι, εάν είμαι αργός, μπορεί να έρθει άλλος παίκτης που θα είναι καλύτερος από μένα, δεν έχω πρόβλημα. Το ποδόσφαιρο παίζεται περισσότερο με το μυαλό. Και ταχύτητα χρειάζεται και δύναμη, αλλά να μην ξεχνάμε ότι είμαι 1,91 μ., δεν μπορώ να έχω την ίδια ταχύτητα με τον Βιεϊρίνια. Ο Ινιέστα και ο Τσάβι είναι ταχύτατοι; Και όμως παίζουν στην Μπαρτσελόνα. Δεν συγκρίνω τον εαυτό μου μαζί τους, αλλά θέλω να δώσω ένα παράδειγμα. Εκεί υπάρχει ο Μέσι που έχει τρομερή ταχύτητα, τεχνική, μυαλό, αλλά τέτοιοι παίκτες είναι λίγοι. Ούτε δέκα δεν είναι σε όλη την Ευρώπη που τα έχουν όλα μαζεμένα και παίρνουν 10.000.000 ευρώ το χρόνο. Σίγουρα θα ήταν καλύτερα να ήμουν πιο κοντός και να έχω περισσότερη ταχύτητα, αλλά πείτε μου έναν παίκτη σε αυτό το ύψος που να τρέχει τόσο γρήγορα.


- Σε έχει ενοχλήσει αυτό, αν και έχει να ακουστεί πολύ καιρό...


- Αν με ενοχλούσε ό,τι λέει ο καθένας, δεν θα ήμουν εδώ, ούτε θα έκανα αυτά που έχω κάνει. Ο καθένας έχει λόγο και ο φίλαθλος και ο δημοσιογράφος έχει τον τρόπο που σκέφτεται, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει. Και ο Ιβιτς φέτος που είναι καλύτερος, όπως λένε, δεν έχει αλλάξει ταχύτητα... Είναι ο ίδιος παίκτης.

«Είναι πιο ήρεμος και διαβασμένος»



- Είναι τυχερός ένας παίκτης που έχει πρόεδρο το Θοδωρή Ζαγοράκη, προπονητή τον Φερνάντο Σάντος και δίπλα τους Ζήση Βρύζα και Σέρτζιο Κονσεϊσάο;


- Πιστεύω ότι είναι, γιατί έχει ανθρώπους μέσα σε διοίκηση και τιμ που έχουν παίξει ποδόσφαιρο και ξέρουν. Για καθέναν από μας είναι πολύ σημαντικό να ασχολούμαστε μόνο με προπόνηση και αγώνες. Το ξέρουν ότι έτσι πρέπει να γίνει κι έτσι γίνεται.


- Ο Σάντος είναι καθόλου διαφορετικός από τότε που συνεργαστήκατε στην ΑΕΚ;


- Είναι πιο έμπειρος από την Ελλάδα. Είναι πολύ δύσκολο να δουλεύεις στην Ελλάδα, ιδιαίτερα ως προπονητής. Πιστεύω ότι έχει βελτιωθεί πολύ, έχει συνηθίσει την ελληνική πραγματικότητα, είναι πιο ήρεμος και πιο διαβασμένος. Βέβαια, βλέπω και το βοηθό του, τον Ροζάριο, τον θυμάμαι από τότε που ήμασταν μαζί στην ΑΕΚ, είχε μαύρα μαλλιά και -απ' ό,τι λέει- μέσα σε πέντε χρόνια στην Ελλάδα ως προπονητής τα μαλλιά του άσπρισαν.


- Ανανέωσες εσύ, έμειναν οι Χαλκιάς και Γκαρσία, υπάρχει συζήτηση για τον Λίνο, πολλά παιδιά έχουν συμβόλαιο για την επόμενη χρονιά. Είναι σημαντικό να υπάρχει αυτός ο κορμός στην ομάδα;


- Ναι. είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί η ομάδα έχει πολλούς παίκτες που ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και πώς να το κάνουν μέσα στο γήπεδο. Εχουμε 15-16 παίκτες που μπορούν ανά πάσα στιγμή να μπουν στο παιχνίδι και να βοηθήσουν. Θα γίνουν και κάποιες μεταγραφές, η ομάδα θα ενισχυθεί και οι άνθρωποι που είναι στον ΠΑΟΚ ξέρουν τι θα κάνουν και πώς θα το κάνουν. Πιστεύω ότι θα φτιάξουμε μία ομάδα που θα είναι καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια και θα έχει περισσότερες δυνατότητες να πρωταγωνιστήσει.

«Τεράστιες οι διαφορές ΠΑΟΚ και Αρη»

- Οταν υπέγραψες το πρώτο σου συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ, είχε πεις ότι έρχεσαι σε μία μεγαλύτερη ομάδα.

- Ναι κι έτσι ακριβώς είναι. Από την προηγούμενη ομάδα που ήμουν ήρθα σε μεγαλύτερη και αυτό το γνωρίζει όλη η Ελλάδα.


- Τι διαφορές έχει ο ΠΑΟΚ με τον Αρη;


- Τεράστιες διαφορές. Καμία σχέση η μία ομάδα με την άλλη. Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης και αυτό μπορεί να το πει όποιος ποδοσφαιριστής έχει παίξει και στις δύο ομάδες. Δεν θέλω να κατηγορήσω την προηγούμενη ομάδα μου, στην οποία έφαγα ψωμί για δύο χρόνια και το σέβομαι αυτό, αλλά ο ΠΑΟΚ είναι μεγαλύτερη ομάδα. Παντού, και στην οργάνωση και στον κόσμο και στους τίτλους.


- Τι σου αρέσει από το φετινό ΠΑΟΚ;


- Η σοβαρότητα που έχουμε σε κάθε παιχνίδι. Είμαστε διαβασμένοι από τον προπονητή, που μας προετοιμάζει πολύ καλά, μας κάνει τις προπονήσεις που χρειαζόμαστε ανάλογα με τον αντίπαλο. Κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό και ο Σάντος ξέρει πολύ καλά τους αντιπάλους και μας στηρίζει με την προπόνηση για να αντεπεξέλθουμε στο παιχνίδι. Αυτό είναι κάτι που ξεχωρίζει ο ΠΑΟΚ. Εχουμε καλύτερη ποιότητα από πέρυσι. Πιστεύω ότι και την επόμενη χρονιά θα είμαστε καλύτεροι.


- Κάτι που δεν σου αρέσει;


- Το γήπεδο που κάνουμε προπονήσεις. Η ομάδα φτιάχνει προπονητικό κέντρο, ελπίζω ότι εκεί θα είναι καλύτερα τα γήπεδα, γιατί στη Σουρωτή οι άνθρωποι μας βοηθούν, αλλά ο αγωνιστικός χώρος δεν είναι καλός. Το έχει πει και ο προπονητής μας νομίζω. Είναι βασικό στο σημερινό ποδόσφαιρο να είναι καλό το προπονητικό κέντρο.

«Εγώ, ο Ιλια και η Παρτιζάν»

- ΠΑΟΚ και Παρτιζάν. Ιδιο χρώμα, ίδια θρησκεία...


- Μου αρέσει πολύ που οι φίλαθλοι των δύο ομάδων είναι ουσιαστικά αδέρφια. Ερχονται οι Σέρβοι στην Τούμπα, πηγαίνουν οι ΠΑΟΚτσήδες στο Βελιγράδι. Η Παρτιζάν θα είναι πάντα η πρώτη μου ομάδα και ο ΠΑΟΚ η δεύτερη. Θα μου μείνει αξέχαστη η στιγμή που υπέγραψα το πρώτο μου συμβόλαιο στην Παρτιζάν, γιατί πραγματοποίησα ένα όνειρό μου. Για κάθε παιδί που ζει στο Βελιγράδι είναι όνειρο να παίξει σε μία από τις δύο μεγάλες ομάδες. Και στην οικογένειά μας ήμασταν χωρισμένοι. Η μητέρα μου και ο αδερφός μου ήταν με τον Ερυθρό Αστέρα, εγώ και ο πατέρας μου διαλέξαμε το σωστό και ήμασταν με την Παρτιζάν, τη μεγαλύτερη και καλύτερη ομάδα.


- Μαλώσατε ποτέ με τον Ιλια;


- Οταν ήταν να υπογράψει στον Ερυθρό Αστέρα το 1991, του είπα ''αν το κάνεις αυτό, για μένα τελείωσες''. Τελικά υπέγραψε και έκανε μεγάλη καριέρα και είμαι υπερήφανος για ό,τι έχουμε κάνει οι δύο στο ποδόσφαιρο.


- Θα ήθελες να ακολουθήσεις τον ίδιο δρόμο με τον αδερφό σου;


- Οχι. Αν μείνω στο ποδόσφαιρο, θα προσπαθήσω να κάνω κάτι διαφορετικό, πιθανότατα ως προπονητής, γιατί εκεί μπορείς να κάνεις κάποια πράγματα χωρίς να εξαρτάσαι από πολλά άλλα πράγματα στη δουλειά σου.

«Ετσι ξεπεράσαμε τις κρίσεις»

- Η ομάδα πέρασε μερικές δύσκολες στιγμές, τον αποκλεισμό από Χίρενφεϊν και Γιάννενα, την αποχώρηση Ζαγοράκη. Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή;


- Για τους παίκτες είναι πιο δύσκολο όταν χάνουν. Ο αποκλεισμός από την Ευρώπη και η ήττα μας στο Κύπελλο μάς πείραξαν πολύ. Ούτε ήταν ευχάριστο όταν έφυγε ο πρόεδρος, αλλά στους παίκτες μένει η ήττα. Σίγουρα μας πειράζει που κάποια πράγματα που μπορούσαμε να κάνουμε δεν έγιναν. Και τώρα που τα θυμάμαι δεν αισθάνομαι καθόλου ευχάριστα.


- Μετά το παιχνίδι στα Γιάννενα αλλά και μετά τον αγώνα με τον Αρη σας μίλησε ο πρόεδρος...


- Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να μείνουν μεταξύ μας. Πάντα μας στηρίζει ο πρόεδρος και πάντα προσπαθεί να βοηθήσει την ομάδα. Ηταν παίκτης και ξέρει τι πρέπει να κάνει.


- Πώς ξεπεράσατε αυτές τις δυσκολίες;


- Εχουμε ποιότητα ως ομάδα, πείρα και πολλή θέληση για να προχωρήσουμε. Επειτα από μία ήττα το πιο βασικό είναι να κερδίσεις το επόμενο παιχνίδι και να έχεις εμπιστοσύνη να προχωρήσεις.


- Είναι αυτή η καλύτερη χρονιά σου στην Ελλάδα;


- Ναι, αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Για μένα είναι πολύ σημαντικό όταν είμαι στο γήπεδο να έχω δίπλα μου παίκτες που θα κάνουν κινήσεις χωρίς μπάλα και αυτό είναι πολύ βασικό σήμερα στο ποδόσφαιρο. Φέτος τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα και με τον Βιεϊρίνια, που είναι φοβερός παίκτης και πέρυσι δεν είχε παίξει γιατί ήταν τραυματίας. Και ο Μουσλίμοβιτς και ο Εντίνιο λειτουργούν έτσι κι αυτό είναι πολύ καλό. Εχεις και τον Λίνο από πίσω που ανεβαίνει συνέχεια και ο Αραμπατζής με τον Σνάουτσνερ από την άλλη πλευρά. Αυτά είναι βασικά θέματα.


- Ποια ήταν η μεγαλύτερη νίκη μέχρι τώρα;


- Κερδίσαμε τον Παναθηναϊκό και καταφέραμε να πλησιάσουμε στην κορυφή, αλλά νομίζω ότι πιο μεγάλη ήταν η νίκη επί του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη. Εκεί κάναμε και καλύτερη εμφάνιση.


- Γιατί φέτος ο ΠΑΟΚ κατάφερε να κερδίσει και σε αυτά τα παιχνίδια;


- Πέρυσι ήρθαν 12-13 νέοι παίκτες στην ομάδα. Δεν είναι εύκολο να συνεννοηθείς με όλους και να φτιάξεις ομάδα που θα κερδίζει κάθε αντίπαλο. Μην ξεχνάτε ότι δεν έχουμε χάσει παιχνίδι από τις υπόλοιπες ομάδες. Κάθε παίκτης θέλει να κερδίζει τα ντέρμπι. Φέτος έχουμε περισσότερη πείρα, αυτός ο ένας επιπλέον χρόνος είναι σημαντικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: