Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Η μεγάλη ώρα του Τιερί Ανρί

http://www.sport.gr/files/news/2010-03-20/1269100679_thierry_250x.jpgΟι μεγάλες επιστροφές, με αφορμή τους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ, συνεχίζονται. Μετά την πρώτη εμφάνιση του Ντέιβιντ Μπέκαμ στο Ολντ Τράφορντ έπειτα από επτά χρόνια και τη θριαμβευτική επέλαση του Ζοζέ Μουρίνιο στο Στάμφορντ Μπριτζ, άλλος ένας άνθρωπος-σύμβολο επιστρέφει στα παλιά του λημέρια.

Η κλήρωση των προημιτελικών φέρνει πίσω στο Λονδίνο, πρώτη φορά μετά τη φυγή του το 2007, τον Γάλλο στράικερ Τιερί Ανρί. Θα αντιμετωπίσει, ως παίκτης της Μπαρσελόνα πια, την αγαπημένη του Άρσεναλ και θα ελπίζει σε μια υποδοχή από τους οπαδούς της, ανάλογη με εκείνη που επεφύλαξαν οι φίλοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον Μπέκαμ.

Ρεκόρ

Ο 32χρονος άσος αγωνίστηκε στους Κανονιέρηδες οκτώ χρόνια (1999-2007), σημείωσε 226 γκολ σε 370 εμφανίσεις, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο στην ιστορία του συλλόγου, έγινε αρχηγός της ομάδας και την οδήγησε σε πολλές διακρίσεις, μεταξύ άλλων και στο αήττητο πρωτάθλημα του 2004.

Συνέδεσε το όνομά του με το καλύτερο ποδόσφαιρο που έπαιξε στην ιστορία της η ομάδα του βόρειου Λονδίνου, όπως είναι γενικά παραδεκτό στην Αγγλία. Έγινε ο αγαπημένος των οπαδών, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν του κράτησαν κακία όταν έφυγε, κατά δήλωσή του, για να αναζητήσει μια νέα πρόκληση στην πρωτεύουσα της Καταλονίας.

Οπαδός

«Είναι ο καλύτερος παίκτης που έχει φορέσει ποτέ τη φανέλα της Άρσεναλ», έλεγε μετά την κλήρωση στον τηλεοπτικό σταθμό Sky ο πρώην Κανονιέρης Τσάρλι Νίκολας. «Είμαι σίγουρος ότι οι οπαδοί θα τον υποδεχθούν με ανοιχτές αγκάλες», πρόσθετε.

Ο ίδιος ο Ανρί σημειώνει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ότι είναι οπαδός της Άρσεναλ και ότι δε θα ήθελε να παίξει σε άλλη ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ. Πριν από την κλήρωση παραδέχτηκε ότι θα προτιμούσε να μη βρεθεί αντίπαλός της: «Ο λόγος είναι οι σχέσεις που έχω με το σύλλογο και η αγάπη μου προς αυτόν.»

Η επιθυμία του όμως δεν έγινε πραγματικότητα και στις 31 Μαρτίου θα πατήσει και πάλι το χορτάρι του Έμιρεϊτς, ως μπλαουγκράνα. Ίσως να φανταζόταν αλλιώς την επιστροφή του, αφού το περασμένο καλοκαίρι υπήρχε η σκέψη να φύγει από τους πρωταθλητές Ευρώπης, όπου ποτέ δε φάνηκε να νιώθει άνετα, και να γυρίσει στην Άρσεναλ. Η μεταγραφή δεν πραγματοποιήθηκε τελικά και η ποδοσφαιρική μοίρα τον φέρνει πίσω ως αντίπαλο.

Αποπροσανατολισμός

Ο Αρσέν Βενγκέρ δε θέλησε να σχολιάσει τη σημασία αυτής της συμβολικής συνάντησης. Είπε στους δημοσιογράφους ότι επικοινωνεί τακτικά με τον Ανρί, αλλά προτίμησε να επικεντρωθεί στις πιθανότητες που έχει η ομάδα του να περάσει στα ημιτελικά. Ίσως φοβάται ότι η δημοσιότητα που, αναπόφευκτα, θα πάρει το συγκεκριμένο θέμα, θα αποπροσανατολίσει την προσπάθεια των παικτών του να προσπεράσουν το δύσκολο εμπόδιο που λέγεται Μπαρσελόνα.

Οι αναμετρήσεις θα σημάνουν κι άλλη μία επιστροφή, αυτή του Σεσκ Φάμπρεγας στην ομάδα από την οποία ξεκίνησε -και η οποία φαίνεται να τον θέλει πίσω. Θα είναι επίσης η πρώτη φορά που οι δύο αντίπαλοι θα συναντηθούν μετά τον τελικό του 2006, στον οποίο οι Καταλανοί επικράτησαν με 2-1.

Δύσκολες επιλογές

Για τον αγγλικό σύλλογο, ο δρόμος προς το Μπερναμπέου, όπου θα γίνει ο φετινός τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ, είναι στρωμένος με αγκάθια. Αν περάσει από τη Μπαρσελόνα, θα περιμένει στα ημιτελικά, πιθανότατα, η Ίντερ του Μουρίνιο, που έδειξε άγριες διαθέσεις όταν ισοπέδωσε τα όνειρα της Τσέλσι για το τρόπαιο.

Την ίδια ώρα, ο Βενγκέρ επιθυμεί διακαώς να κερδίσει το πρωτάθλημα Αγγλίας, πρώτη φορά μετά τον αήττητο άθλο του 2004. Τότε, ηγέτης ήταν ο Ανρί και ο Αλσατός προπονητής θα ήθελε πολύ να έχει και τώρα μαζί του και όχι απέναντι το συμπατριώτη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: