Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Ρεάλ Μαδρίτης: H παρουσίαση του Ζοσέ Μουρίνιο


Επιμέλεια: Δ.Μ.

Eννέα ημέρες μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ με την Ίντερ και την ολοκλήρωση του τρεμπλ με τους "νερατζούρι", ο Ζοσέ Μουρίνιο επέστρεψε στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου", όπου αφού έβαλε την υπογραφή του σε τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας, κατόπιν παρουσιάστηκε επίσημα (13.00 ώρα Ισπανίας) ως ο νέος τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης.

H επίσημη παρουσίαση του Ζοσέ Μουρίνιο

Πρώτος πήρε το λόγο ο γενικός διευθυντής της Ρεάλ, Χόρχε Βαλντάνο, ο οποίος προλόγισε τον Πορτογάλο τεχνικό λέγοντας: "Είναι τιμή να έχουμε μαζί μας έναν από τους φημισμένους τεχνικούς στον κόσμο.

Ο Ζοσέ είναι μία σημαντική προσωπικότητα στον κόσμο του ποδοσφαίρου και μας τιμάει το γεγονός ότι θα τον έχουμε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Λίγο καιρό πριν είχα μιλήσει για τον Ζοσέ με επιθετικό τόνο και τότε ο Μουρίνιο μου απάντησε ανάλογα.

Όμως αυτό το θέμα διευθετήθηκε σε μία κατ'ιδίαν συνάντηση όταν ακόμα δεν πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε. Το καλύτερο κομμάτι της ομάδας αυτή τη στιγμή ονομάζεται Μουρίνιο".

Κατόπιν, πήρε το λόγο ο Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος χαρακτήρισε τιμή για αυτόν το ότι είναι πλέον μέλος της οικογένειας της Ρεάλ Μαδρίτης ενώ εξέφρασε την δίψα του να πετύχει στους "μερένγκες".

"Καταρχήν θα ήθελα να πω ότι δεν μιλάω ακόμα καλά την ισπανική γλώσσα. Με τα ιταλικά αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα. Μέσα σε έναν μήνα θα είμαι έτοιμος να μιλήσω καλύτερα μαζί σας.

Δεν ξέρω εάν γεννήθηκα για να προπονήσω τη Ρεάλ όμως γεννήθηκα για να είμαι προπονητής ποδοσφαίρου και η Ρεάλ Μαδρίτης είναι μία από τις σημαντικότερες ομάδες.

Ξέρω ότι υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για νίκες και αυτή ήταν η κυριότερη πρόκληση που με ώθησε να έρθω εδώ. Το να είμαι προπονητής και να νικήσω εδώ θα είναι κάτι σημαντικό για την καριέρα μου που είναι ήδη ωραία. Είμαι υπερήφανος που είμαι εδώ σήμερα".

Για το γεγονός ότι παίρνει τη θέση του Μανουέλ Πελεγκρίνι στον πάγκο των Μαδριλένων, με τον Χιλιανό τεχνικό να φεύγει ως αποτυχημένος καθώς δεν κατάφερε να πάρει τίτλο, δήλωσε:

"Εάν ένας προπονητής έχει φόβο ότι μπορεί να απομακρυνθεί σε περίπτωση αρνητικών αποτελέσματων στο τέλος της σεζόν, δεν θα δουλέψει ποτέ καλά.

Εγώ είμαι προπονητής με μεγάλη αυτοεκτίμηση και δεν πιστεύω ότι θα αντικατασταθώ. Το αντίθετο, τέσσερα χρόνια συμβολαίου είναι κάτι παραπάνω από επαρκές διάστημα για να φτιάξεις μία ωραία και νικήτρια ομάδα.

Η αλλαγή του Πελεγκρίνι δεν με κάνει ευτυχισμένο επειδή δεν με ευχαριστεί να παίρνω τη θέση συναδέλφου όμως έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Έρχομαι εδώ με εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και πολλές ελπίδες.

Έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στους παίκτες μου και πιστεύω ότι αυτό είναι αμοιβαίο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Φλορεντίνο Πέρεθ και τη διοίκηση που σκέφτηκαν ότι ο Ζοσέ Μουρίνιο ίσως είναι ο πλέον κατάλληλος προπονητής για να υλοποιήσει το σχέδιό τούς.

Υπόσχομαι ότι δεν θα αλλάξω. Ήρθα στη Ρεάλ και θα παραμείνω ίδιος με όλες τις αρετές μου και όλα τα ελαττώματά μου".

Ο Μουρίνιο δεν παρέλειψε φυσικά να ευχαριστήσει τους ανθρώπους της Ίντερ για την μαγική χρονιά του τρεμπλ που μοιράστηκε μαζί τους, ενώ αναφέρθηκε και στον Κριστιάνο Ρονάλντο:

"Είναι πολύ νωρίς να μιλήσω για αλλαγές. Πρώτα θα πρέπει να γνωρίσω την ομάδα. Θα κάνω πάρα πολλές ερωτήσεις και θα περιμένω όλες τις απαντήσεις. Θα πρέπει να καταλάβω πού βρίσκομαι και μετά θα αποφασίσω πώς θα κινηθώ στη δουλειά μου.

Ο Ρονάλντο; Απίστευτο άτομο και εκπληκτικός παίκτης. Η δύναμη των ομάδων μου ήταν πάντα η συλλογικότητα και ποτέ το άτομο. Είναι πάντα ο σύλλογος που είναι πιο σημαντικός.

Ο Κριστιάνο είναι παίκτης νικητής και εμένα μου αρέσει να νικώ. Δεν θα είναι δύσκολο να τον πείσω ότι το σημαντικότερο για τη Ρεάλ δεν είναι το κάθε άτομο ξεχωριστά αλλά η ομάδα στο σύνολό της.

Εγώ ο καλύτερος τεχνικός στον κόσμο; Όχι, υπάρχουν πολλοί άξιοι τεχνικοί. Φέτος όμως τον τίτλο του κορυφαίου στον κόσμο τον άξιζα, χάρη στην Ίντερ.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τους πρώην παίκτες μου, τον υπέροχο κόσμο, που ελπίζω να μπορέσει να κατακτήσει τα πάντα, από το πρωτάθλημα μέχρι το Διηπειρωτικό.

Εκτός από το Τσάμπιονς Λιγκ φυσικά. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ομάδα της Ίντερ που ήταν φανταστική και μου έδωσε τόσα πολλά".

Τα κυριότερα μέρη της υπόλοιπης συνέντευξης του Ζοσέ Μουρίνιο:

Για το τί περιμένει από τους ανθρώπους της Ρεάλ Μαδρίτης:

"Όποιος δεν υπερασπίζεται τους προπονητές του μέχρι το τέλος, κινδυνεύει στον κόσμο του πδοσφαίρου. Εγώ θέλω ανθρώπους που να υπερασπίζονται τον προπονητή τους μέχρι το τέλος γιατί τότε θα είναι πιο εύκολο να έρθουν οι νίκες.

Ελπίζω και θέλω να προστατεύομαι από τη Ρεάλ μέχρι την τελευταία μου ημέρα εδώ. Οι στόχοι της Ρεάλ δεν είναι διαφορετικοί από τους δικούς μου: να χτίσω το παρόν και το μέλλον. Υπάρχουν κάποιες πιέσεις, όμως αυτό δεν με τρομάζει. Έχουμε χρόνο για να χτίσουμε την ομάδα.

Δεν μου αρέσει να μιλάω για το πόσα χρόνια χρειάζονται για να φτάσεις συγκεκριμένους στόχους: ο δεύτερος χρόνος είναι κρίσιμος για να καταλάβεις την πρόοδο της ομάδας, αυτό έγινε με εμένα στην Πόρτο, στην Τσέλσι, στην Ίντερ".

Για το πώς τον αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα τώρα που πήγε στην "αιώνια αντίπαλό" τους.

"Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι σε καμία περίπτωση αντί-Μπαρτσελόνα. Είμαι προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης και αυτό που με ενδιαφέρει είναι να χτιστεί μία μεγάλη ομάδα από πλευράς Ρεάλ.

Η Μπάρτσα είναι ένας μεγάλος αντίπαλος για το πρωτάθλημα και το Τσάμπιονς Λιγκ όμως δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι, ούτε να μιλήσω για τη Μπάρτσα. Εάν οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα με μισούν αυτό είναι δικό τους πρόβλημα, όχι δικό μου.

Η Μπαρτσελόνα είναι πολύ μεγάλος αντίπαλος όμως η λέξη φόβος δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μου. Σεβασμός ναι, φόβος ποτέ. Σε παιχνίδια τόσο σημαντικά δεν είναι απαραίτητο να δίνεις κίνητρο στους παίκτες σου, το έχουν από μόνοι τους".

Για την πρόκληση που ακούει στο όνομα Ρεάλ.

"Η μεγαλύτερη φιλοδοξία μου είναι η πρόκληση που θα έρθει στο μέλλον. Η σημερινή πρόκληση είναι η Ρεάλ Μαδρίτης. Εγώ δεν αλλάζω τη φιλοσοφία μου. Σε όλους τους συλλόγους που ήμουν έδωσα τα πάντα και το ίδιο θα πράξω και στη Ρεάλ.

Δεν αισθάνομαι διαφορετική πίεση, έχω κάνει πολλά και δούλεψα σκληρά για να είμαι εδώ που είμαι σήμερα. Έρχομαι εδώ με πολλούς τίτλους στην τσέπη μου, τους πιο σημαντικούς που μπορεί να πάρει ένας σύλλογος. Θέλω όμως περισσότερα, θέλω να κερδίσω περισσότερα, θέλω να κερδίζω πάντα.

Οι Μάικον και Λάμπαρντ; Είναι λογικό να ακούγονται αυτά τα ονόματα επειδή εξακολουθώ να διατηρώ άριστες σχέσεις με τους πρώην παίκτες μου. Είναι λογικό να αναφέρετε αυτά τα ονόματα αλλά αυτή δεν είναι κατάλληλη στιγμή για να μιλήσουμε για αυτούς τους παίκτες".

Για τους παίκτες που θα ήθελε να έρθουν στο "Μπερναμπέου".

"Αν θα ήθελα περισσότερους Ισπανούς στη Ρεάλ; Πιστεύω ότι η ταυτότητα δεν έχει καμία σχέση με την εθνικότητα των παικτών.

Το να μιλήσω για τους παίκτες τώρα δεν μου αρέσει γιατί εάν εγώ ή ένας παράγοντας της Ρεάλ ξεκινάμε να μιλάμε για μεταγραφικούς στόχους, για κάθε λέξη που θα λέμε για έναν παίκτη θα υπάρχουν εκατομμύρια εκτιμήσεις. Έτσι δεν μπορώ να πω τώρα ότι είμαι ευτυχισμένος από το υλικό που έχω στη διάθεσή μου.

Δεν έχουμε ανάγκη από δραστικές αλλαγές αλλά από τρεις με τέσσερις παίκτες για να γίνει πλήρης η ομάδα. Δεν θα γίνουν τρελές μεταγραφές. Φέτος θα μιλήσετε περισσότερο για το Μουντιάλ παρά για τις μεταγραφές της Ρεάλ Μαδρίτης".

Για τη συνομιλία που είχε με τον Ραούλ το πρωί της Δευτέρας.

"Μίλησα με τον Ραούλ αυτό το πρωί. Πήγα και τον είδα κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Τί είπαμε; Δεν θα σας το πω. Ο Τύπος δεν έχει το δικαίωμά να εισβάλλει σε συγκεκριμένες συνομιλίες.

Ο Πελεγκρίνι; Δεν μίλησα ποτέ για τη δουλειά στην Ίντερ. Σέβομαι τη δουλειά που έκανε στη Ρεάλ και του εύχομαι ένα όμορφο μέλλον και να βρει μία ομάδα που να ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες και στην κλάση του.

Δεν θέλω να μιλήσω για το παρελθόν της Ρεάλ. Έχω δει σχεδόν όλα τα παιχνίδια της Ρεάλ την περασμένη σεζόν αλλά δεν θέλω να μιλήσω για το παρελθόν".

Για αυτούς που τον κατηγορούν για "αμυντικό" προπονητή.

"Έχω παίξει σε τρεις ευρωπαϊκούς τελικούς και τους έχω κερδίσει όλους πετυχαίνοντας οκτώ γκολ. Εγώ αμυντικογενής; Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν πολλά έξυπνα άτομα και ξέρουν συνεπώς να αναγνωρίζουν τα ψέματα.

Τα όχι έξυπνα άτομα αντίθετα, μεταμορφώνουν αυτά τα ψέματα σε αλήθεια. Όταν μία ομάδα είναι οργανωμένη, αμύνεται πολύ καλά. Μία ομάδα που παίζει με τους Πάντεβ, Ετό, Μιλίτο, Τιάγκο Μότα είναι μία ομάδα που παίζει επιθετικά και αμύνεται καλά και αυτό το καταφέρνει επειδή ο προπονητής είναι ένας μεγάλος προπονητής".

Για το πόσο τον βοήθησε η Ιταλία στην καριέρα του.

"Είμαι ένας προπονητής που βελτιώνεται όλες τις ημέρες. Δούλεψα για δύο χρόνια στην Ιταλία και έμαθα πολλά από το ιταλικό ποδόσφαιρο. Είναι σημαντικό να είσαι ταπεινός και κάθε ημέρα να μαθαίνεις και κάτι διαφορετικό. Το ιταλικό πρωτάθλημα είναι ένα δύσκολο πρωτάθλημα γιατί έχει μεγάλους παίκτες και έξοχους τεχνικούς.

Τώρα είμαι πιο πλούσιος χάρη στα δύο χρόνια που πέρασα στην Ιταλία, μία χώρα που είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης (βλ.Ίντερ) και κόσμου (βλ.Ιταλία). Ελπίζω να μπορέσω να πω το ίδιο όταν θα έχω τελειώσει την περιπέτειά μου στην Ισπανία.

Εγώ δεν μιλώ με τον Μοράτι για τον επόμενο τεχνικό της Ίντερ. Μπορώ να πω ότι η Ίντερ είναι μία ομάδα που χτίστηκε για να έχει επιτυχία σήμερα και αύριο.

Όποιος πάει τώρα στην Ίντερ θα είναι τυχερός επειδή χάρη σε εμένα θα μπορέσει να παίξει στο Διηπειρωτικό και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Εγώ δεν προκαλώ αλλά είμαι ένας εργάτης που δουλεύει πάρα πολύ μαζί με τους παίκτες και τους συνεργάτες του".

Για το πως θα του φαινόταν αν ένας παίκτης δεν έμπαινε στο ίδιο αεροπλάνο με τους υπόλοιπους μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ (σ.σ ο Μουρίνιο δεν γύρισε μαζί με την υπόλοιπη αποστολή στο Μιλάνο μετά την κατάκτηση του τροπαίου στη Μαδρίτη).

"Τί θα έκανα εάν ένας παίκτης δεν ανέβαινε στο αεροπλάνο της ομάδας αφότου είχε κερδίσει το Τσάμπιονς Λιγκ; Το πιο σημαντικό είναι να πάρει το Τσάμπιονς Λιγκ, όχι το τί θα κάνει αφού το έχει καταφέρει.

Επιλέον παίζει σημαντικό ρόλο ο λόγος για τον οποίο δεν ανέβηκε στο αεροπλάνο μετά την κατάκτηση του τροπαίου. Το τί θα κάνω όταν δεν είμαι στη δουλειά είναι δικό μου πρόβλημα, όχι δικό σας".

Για το ποια είναι η ομάδα που φοβάται περισσότερο στο Τσάμπιονς Λιγκ.

"Δεν υπόσχομαι ότι θα φτάσουμε μέχρι το τέλος στο Τσάμπιονς Λιγκ επειδή έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν θα είναι τώρα επικεφαλής στα γκρουπ των ομίλων, έτσι τη στιγμή της κλήρωσης δεν θα είμαστε εμείς που θα έχουμε φόβο για τους αντιπάλους αλλά αυτοί που θα φοβούνται μην έχουν την ατυχία να πέσουν πάνω στη Ρεάλ.

Θα παίξουμε κόντρα στην Ίντερ, την Τσέλσι, τη Μπάγερν, δεν με ενδιαφέρει. Τη στιγμή της κλήρωσης δεν θέλω να βλέπω φόβο στα μάτια των παικτών μου. Πρέπει να είναι οι άλλοι που θα φοβούνται μην κληρωθούν με αντίπαλο τη Ρεάλ. Θα πάμε στην κλήρωση χωρίς να έχουμε κάποια ψύχωση με τους αντιπάλους μας.

Εμένα δεν μου αρέσει η ψύχωση αλλά ονειρεύομαι να φτάσω στο Γουέμπλεϊ. Κατανοώ ότι ο Τύπος και οι οπαδοί θα μας φορτώσουν με μεγάλη πίεση αλλά αυτό δεν είναι δικό μου πρόβλημα: η πίεση για μένα είναι ένας παράγοντας που μου δίνει κίνητρα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: