Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

«Απόφαση-ντροπή στην ιστορία της Σουπερλίγκα»

http://www.sportdog.gr/Articles/Images/sd13/imgv3b_XxscXIg1Bz.jpgΚαυστική ανακοίνωση, με την οποία επιτίθεται στη Σούπερ Λίγκα, εξέδωσε ο Αχιλλέας Μπέος.Με επιστολή, που απέστειλε στους προέδρους όλων των ΠΑΕ και την οποία κοινοποιεί σε ΓΓΑ, ΕΠΟ και ΕΠΑΕ, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου διαμαρτύρεται για την αλλαγή που επιχειρείται στους κανονισμούς, ώστε τη θέση του Ηρακλή σε περίπτωση που υποβιβαστεί να τη πάρει ο Λεβαδειακός και όχι μία επιπλέον ομάδα απ' το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Κύριε Πρόεδρε, ως ένα από τα πρώτα τέσσερα ιδρυτικά μέλη της Σούπερ Λίγκας (μαζί με τους κ.κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη, Χ. Πανόπουλο και Ντέμη Νικολαΐδη) που αγωνίστηκε για την ίδρυσή της, σας αποστέλλω αυτή την επιστολή ύστερα από την παρουσία μου στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Σούπερ Λίγκας την Πέμπτη 27/5/2010, στην οποία ελήφθη απόφαση –κατόπιν προτάσεως ενός μέλους- να γίνει εισήγηση προς την ΕΠΟ ώστε να υπάρξει τροποποίηση των κανονισμών και να προβλεφθεί ότι σε περίπτωση που ομάδα της Σούπερ Λίγκας από όσες έχουν επιτύχει την παραμονή τους στην κατηγορία και μέχρι τη δημοσίευση της προκήρυξης του επόμενου πρωταθλήματος, αδυνατεί να συμμετάσχει σ’ αυτό, να μην καλείται στη θέση της η πρώτη επιλαχούσα από το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής , αλλά αντιθέτως να παραμένει στην κορυφαία κατηγορία κάποια από τις ομάδες που υποβιβάσθηκαν αγωνιστικά, αρχής γενομένης από φέτος.

Η συγκεκριμένη απόφαση συνιστά ντροπή στη σύντομη ιστορία της Σούπερ Λίγκας και αποτελεί μια ακόμα απόδειξη του ολισθηρού δρόμου στον οποίο βαδίζει ο Συνεταιρισμός.

Είναι απαράδεκτο για τη Σούπερ Λίγκα να αγνοεί επιδεικτικά τις διατάξεις των υφισταμένων Κανονισμών (αρ. 52 ΚΑΠ), των προκηρύξεων των επαγγελματικών πρωταθλημάτων και του Καταστατικού της ΕΠΟ και όλα αυτά για να εξυπηρετήσει επιλεκτικά τα συμφέροντα των μελών της (αν όχι ενός και μόνο συγκεκριμένου) εις βάρος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Λησμονεί φαίνεται το Διοικητικό Συμβούλιο ότι είναι το ανώτερο διοικητικό όργανο ενός Συνεταιρισμού και όχι μιας Συντεχνίας.

Η απόφαση αυτή είναι μια κατάπτυστη απόφαση: στοχεύει στη διαμόρφωση συνθηκών κλειστού club στην κορυφαία επαγγελματική κατηγορία κόντρα σε κάθε λογική ανταγωνισμού και ανάπτυξης του αθλήματος και φανερώνει κοντόφθαλμες προθέσεις διαμόρφωσης ενός συστήματος ιδιοτέλειας και συναλλαγής μεταξύ των μελών της Συντεχνίας για την εσαεί διατήρηση της ύπαρξής της, ενάντια στις βουλές της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο προχώρησε πριν μερικά χρόνια στη διάλυση της ΕΠΑΕ για να βάλει τέλος στη φαυλότητα, στη συνδιαλλαγή και στην αδιαφάνεια που ταλαιπωρούσε το άθλημα. Σκοπός της κίνησης αυτής ήταν να διαμορφωθεί ένα νέο καθεστώς που θα είχε ως στόχο την πρόοδο του ποδοσφαίρου και τη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού μακριά από πρακτικές που δημιουργούσαν στρεβλώσεις. Δυστυχώς αυτό που διαπιστώνουμε σήμερα με αποφάσεις όπως η συγκεκριμένη, είναι ότι η Σούπερ Λίγκα εμφανίζει έντονα φαινόμενα εκφυλισμού σε μιας μορφής ΕΠΑΕ με δήθεν τεχνοκρατικό πρόσωπο.

Αλήθεια, γνωρίζετε ως μεγαλομέτοχοι και ιδιοκτήτες των ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών (που ως επί το πλείστον απέχετε από τις εργασίες του Συνεταιρισμού) ότι οι υπάλληλοί σας επιδίδονται στα διοικητικά συμβούλια σε ασκήσεις φραξιονισμού και σας εκθέτουν για την εξυπηρέτηση μικροσκοπιμοτήτων και κοντόφθαλμων συμφερόντων και λαμβάνουν αποφάσεις κόντρα στους Κανονισμούς και το συμφέρον του επαγγελματικού ποδοσφαίρου συνολικά;

Γνωρίζετε οι μεγαλομέτοχοι και ιδιοκτήτες των ΠΑΕ και χρηματοδότες της Σούπερ Λίγκας ότι η πλουσιοπάροχα αμειβόμενη νομική υπηρεσία του Συνεταιρισμού δεν ενημέρωσε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ότι μια τέτοια απόφαση είναι και ανεφάρμοστη και (στην παρούσα φάση) παράνομη και αντικείμενη στο καταστατικό της ΕΠΟ; Υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος για τη Σούπερ Λίγκα να λαμβάνει αποφάσεις που διχάζουν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο μόνο και μόνο για να ικανοποιεί οικεία συμφέροντα; Τέτοιες μονομερείς ενέργειες δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να θίγουν το κύρος της Σούπερ Λίγκας.

Η ΠΑΕ Α.Σ. Ολυμπιακός Βόλου πέτυχε την άνοδό της στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας της περιόδου 2010/2011 και έχει ως εκ τούτου το δικαίωμα να συγκαταλέγεται τη νέα περίοδο στα μέλη της και να εκπροσωπείται στο Διοικητικό της Συμβούλιο. Πλην όμως σε καμιά περίπτωση δεν θα αποτελέσει μέλος του σαθρού συστήματος του ελληνικού ποδοσφαίρου ούτε προτίθεται να συμμετάσχει σε τέτοιου τύπου απαράδεκτες αποφάσεις. Εάν η Σούπερ Λίγκα έχει αποφασίσει να καταργήσει τις αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε, τότε δεν συντρέχει κανένας λόγος για μας να την ακολουθήσουμε σ’ αυτή τη διολίσθηση.

Ήρθε ο καιρός σε αυτές τις δύσκολες εποχές να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας και να αποφασίσουμε τι θέλουμε: να επιστρέψουμε στις τακτικές του μαύρου παρελθόντος; Εάν ναι, τότε δεν συντρέχει κανένας λόγος για τη Σούπερ Λίγκα να συνεχίσει να υπάρχει: μπορεί να αποφασίσει να αυτοκαταργηθεί και να παραδώσει τις αρμοδιότητές της στην ΕΠΟ, η οποία θα διαχειριστεί τις τύχες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην ανώτερη μορφή του.

Κύριε Πρόεδρε της ΕΠΟ, ως ένας άνθρωπος αδιάβλητος και απαλλαγμένος από πρακτικές του άρρωστου παρελθόντος σας καλούμε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να αποτρέψετε τη διακωμώδηση του αθλήματος, άσχετα με το ποιες ομάδες πληρούν τους όρους για να πάρουν την απαιτούμενη άδεια συμμετοχής για τα επαγγελματικά πρωταθλήματα αγωνιστικής περιόδου 2010-2011. (Υπάρχει προηγούμενο: πρόσφατο παράδειγμα Απόλλων Καλαμαριάς την περσινή περίοδο)".

Δεν υπάρχουν σχόλια: