Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Κόκε: «Θα φύγω μόνο για το καλό του Άρη»

Eπιμέλεια: Δ.Μ.

Η παρουσία του Σέρχιο Κόκε στην ομάδα σηματοδότησε την έναρξη μίας νέας εποχής για τον Άρη. Ο Ισπανός διανύει τον πέμπτο του χρόνο στην ομάδα και έχει καταφέρει μέσω των εμφανίσεών του να αποτελέσει έναν από τους θεμέλιους λίθους της ομάδας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως με όσους προπονητές έχει συνεργαστεί όλοι του εμπιστεύτηκαν τη φανέλα του βασικού.

Ο αρχηγός του Άρη στο φινάλε της προετοιμασίας στο Κίτσμπουελ μίλησε για την εξέλιξη των προπονήσεων, τους στόχους της νέας χρονιάς ενώ αναφέρθηκε και στις φιλοδοξίες του οι οποίες είναι συνυφασμένες με αυτές της ομάδας.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Σέρχιο Κόκε:

-Διανύεις την πέμπτη σου προετοιμασία στον Άρη. Διακρίνεις κάποια διαφορά σε σχέση με όλες τις προηγούμενες και αν ναι, τότε ποια είναι αυτή;

«Η μεγάλη διαφορά έχει να κάνει με την σκληρότητα των προπονήσεων. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και βελτίωσης της φυσικής κατάστασης είναι πιο δυνατές, έχουν μεγαλύτερη ένταση. Από 'κει και πέρα, είναι σαν τις άλλες χρονιές, όλες οι προετοιμασίες έχουν τον ίδιο στόχο κι αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι πρέπει να συνεχίσουμε στους ίδιους ρυθμούς».

-Συμφωνείς με αυτούς που λένε ότι ο Άρης φέτος δε θα είναι ίδιος με τα προηγούμενα χρόνια; Δηλαδή, θα στηρίζεται περισσότερο στην ομαδική δουλειά και στη συνολική προσπάθεια και όχι στην τεχνική και στις ατομικές ικανότητες κάποιων παικτών. Είναι έτσι;

«Απ' ότι φαίνεται, έτσι θα είναι φέτος. Η ομάδα θα στηριχτεί στο σύνολο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν παίκτες που διαθέτουν τεχνικά χαρίσματα που κάποια στιγμή ίσως χρειαστεί να βγουν μέσα στο παιχνίδι. Πάνω απ' όλα όμως, ο προπονητής μας έχει να δώσει να καταλάβουμε ότι ο καθένας πρέπει να χρησιμοποιεί το προσωπικό του ταλέντο για όφελος της ομάδας. Και οι έντεκα πρέπει να τρέχουμε το ίδιο γιατί έτσι επιτάσσει το σύγχρονο ποδόσφαιρο, ανεξαρτήτως ονόματος».

-Ο Άρης θα είναι φέτος μια ομάδα που δε θα σταματάει να τρέχει επί 90 λεπτά στην ίδια ένταση;

«Αυτός είναι ο στόχος για τον οποίο δουλεύουμε. Όλοι δυσκολευόμαστε σ' αυτήν την περίοδο γιατί η προετοιμασία είναι σκληρή, αλλά ξέρουμε ότι έτσι πρέπει να γίνει και θα έρθει η μέρα που θα ευχαριστούμε τον προπονητή μας για τη δουλειά που κάνει».

-Η ομάδα εμφάνισε μερικές αδυναμίες στο τελευταίο φιλικό κόντρα στη Ρούμπιν Καζάν. Το θεωρείς φυσιολογικό;

«Δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα αυτή τη στιγμή. Είναι πολύ νωρίς. Συν του ότι η προετοιμασία είναι σκληρή και νιώθουμε ακόμη σφιγμένοι. Επί προσωπικού θα σας πω ότι πολλές φορές βλέπω ότι προσπαθεί να δώσει εντολές ο εγκέφαλος αλλά δεν ακολουθεί το σώμα. Κάνω πράγματα μέσα στο γήπεδο που επειδή ξέρω καλά τον εαυτό μου, λέω ότι δεν μπορεί να τα κάνω. Τα πόδια μας δεν μπορούν να ανταποκριθούν ακόμη στις απαιτήσεις που υπάρχουν, πόσο μάλλον όταν παίζαμε με μία ομάδα που είχε πολλούς αγώνες στα πόδια της και το Σάββατο αρχίζει πάλι το πρωτάθλημα στην πατρίδα της. Τα συμπεράσματα θα βγουν μετά το πρώτο φιλικό στη Θεσσαλονίκη γιατί σ' αυτά τα παιχνίδια προσπαθούμε ακόμη να μάθουμε πράγματα και να τα μεταφέρουμε στο γήπεδο όπως τα ζητάει ο προπονητής μας».

-Σε ποιο βαθμό θα καταφέρει να είναι έτοιμος ο Άρης στις 29 του μήνα για τον πρώτο αγώνα του Γιουρόπα Λιγκ;

«Πιστεύω ότι μέχρι τότε θα είμαστε έτοιμοι, αλλά κι αν δεν είμαστε, θα. είμαστε. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Σ' αυτό στηρίζεται η προετοιμασία που κάνουμε, επομένως πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι. Αν τυχόν δεν είμαστε, τότε πρέπει να βρούμε τα ψυχικά αποθέματα για να προκριθούμε οπωσδήποτε στην επόμενη φάση».

-Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι δεν σκοράρεις τόσο πολύ, αφού έχει αναλάβει έναν πιο οργανωτικό ρόλο. Πέρυσι ξεκίνησες να παίζεις αριστερό εξτρέμ με τον Μαζίνιο, μετά ο Κούπερ σε έβαλε στην κορυφή. Είσαι έτοιμος να πάρεις και πάλι τα ηνία στο σκοράρισμα;

«Θα αγωνιστώ σε όποια θέση μου ζητήσει ο προπονητής μου. Τώρα παίζω σε μία θέση που μου ταιριάζει πιο πολύ και βλέπω τι βάρος δίνει ο προπονητής στην παρουσία μου μέσα στο γήπεδο. Με κάνει και νιώθω σημαντικός και μου δίνει μεγαλύτερες ευθύνες που πάντα είμαι έτοιμος να αναλάβω. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχω ξεχάσει να βάζω γκολ. Έχω παίξει από τα αριστερά όπως είπατε, έχω παίξει και σαν κρυφός κυνηγός, αλλά και σαν επιτελικός. Αυτές οι θέσεις σε απομακρύνουν από τις ευκαιρίες και το γκολ, όπως είναι όταν αγωνίζεσαι στην κορυφή».

-Παίζεις τέσσερα χρόνια στον Άρη και η ομάδα έχει φτάσει δύο φορές στον τελικό Κυπέλλου, αλλά με κακό αποτέλεσμα, ενώ δεν κατάφερε να κάνει το κάτι παραπάνω στο Πρωτάθλημα. Νιώθετε έτοιμοι για την υπέρβαση;

«Το να πεις αυτή τη στιγμή λόγια και να δώσεις υποσχέσεις είναι το πιο εύκολο. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή όμως, γιατί δεν ξέρεις ακόμη αν μπορείς να τηρήσεις τις υποσχέσεις σου. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Άρης έχει σταθεροποιηθεί στην πρώτη πεντάδα και διεκδικεί πάντα το κύπελλο. Η σταθερότητα είναι σημαντική. Ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε το βήμα παραπάνω, αυτό θα προσπαθήσουμε. Είναι πολύ σημαντικό που υπάρχει αυτός ο προπονητής που γνωρίζει την ομάδα από πέρσι και ξέρει πώς να μας οδηγήσει στο βήμα παραπάνω. Δεν θέλω να δώσω υποσχέσεις όμως, γιατί υπάρχουν κι άλλες ομάδες που έχουν κοινούς στόχους με εμάς και θα προσπαθήσουν να κάνουν την υπέρβαση. Εύχομαι να κάνουμε μία σταθερή χρονιά και να πάμε ξανά στον τελικό κι επιτέλους αυτή τη φορά να κατακτήσουμε το κύπελλο».

-Σκέφτηκες καθόλου στη διάρκεια της χρονιάς ότι έκλεισε ο κύκλος σου στην ομάδα; Να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο ίσως.

«Θα σου πω ότι σημαντικό ρόλο στο πώς σκεφτόμουν έπαιξε η παρουσία του Κούπερ στην ομάδα. Το να συνεργάζεσαι με έναν τέτοιο προπονητή σού δημιουργεί νέες φιλοδοξίες, μεγαλύτερη αισιοδοξία. Για να φύγω θα πρέπει να δεχτώ μία πρόταση που θα είναι συμφέρουσα για μένα αλλά και για τον Αρη. Αλλιώς δεν θα φύγω».

Δεν υπάρχουν σχόλια: