Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Σάντος: "Πιο επιθετική η Εθνική"


Ο Φερνάντο Σάντος στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό Ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός, Φερνάντο Σάντος, με δηλώσεις του σε πορτογαλικά ΜΜΕ, αναφέρθηκε στην ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής Ελλάδος. Ο έμπειρος προπονητής, ρωτήθηκε για διάφορα θέματα και αποκάλυψε κάποιες από τις σκέψεις του για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Ο Σάντος μίλησε στο τηλεοπτικό κανάλι "TVI". Αναλυτικά η συνέντευξή του:

Νέα πρόκληση στην καριέρα σου με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Ελλάδας.

Πριν από λίγους μήνες σκέφτηκα ότι ήταν καιρός να σταματήσω. Μίλησα με το τεχνικό τιμ και τους είπα πως μόλις τελειώσει το συμβόλαιό μου με τον ΠΑΟΚ θα σταματήσω. Παρόλα αυτά εμφανίστηκε μπροστά μου η πρόταση της Εθνικής Ελλάδας και δεν μπόρεσα να πω «όχι» για διάφορους λόγους. Πλέον, πρέπει να επανεξετάσω τη δομή του ελληνικού ποδοσφαίρου, κάτι που ο Ρεχάγκελ δεν έκανε. Δεν έμενε στην Αθήνα, αλλά στη Γερμανία και ερχόταν στην Ελλάδα μόνο όταν είχε παιχνίδια και ασχολούταν μόνο με την πρώτη ομάδα. Εγώ θα πρέπει να ασχοληθώ με την οργάνωση από την μικρότερη Εθνική ομάδα μέχρι των Ανδρών. Ταλέντα υπάρχουν, αλλά χάθηκε πολύς χρόνος τα τελευταία χρόνια . Από τη γενιά του 2004 έμειναν μόνο οι Κατσουράνης, Καραγκούνης, Χαριστέας και Σεϊταρίδης. Πρέπει να κρατήσουμε την Ελλάδα στις μεγάλες διοργανώσεις και ταυτόχρονα να χτίσουμε νέες βάσεις.

Η Ελλάδα θα εμφανιστεί περισσότερο επιθετική;
Δεν θα περιοριστούμε στο να παίζουμε για το 0-0. Θα είμαστε αι μια ομάδα που θα προσπαθεί να αμύνεται σωστά, διότι είναι σημαντικό, ενώ θα είναι πιο επιθετική. Ο κάθε προπονητής έχει τη δική του φιλοσοφία. Εγώ έχω διαφορετικό σκεπτικό για το πώς θα φτάσουμε στην επιτυχία, ο Ρεχάγκελ είχε άλλο και κατάφερε εξαιρετικά πράγματα. Νομίζω ότι έχω ένα αβαντάζ, διότι οι περισσότεροι από τους ποδοσφαιριστές ήταν δικοί μου και τους γνωρίζω. Ξέρουν τι θέλω από ένα παιχνίδι.

Σε προκάλεσε κανείς από την Ελλάδα μετά τον τελικό του 2004; Είσαι έτοιμος να δεχτείς την κριτική που θα σου γίνει;
Σχετικά με την πρώτη ερώτηση οφείλω να πω ότι οι Ελλήνες έμειναν πολύ ενθουσιασμένοι με την Πορτογαλία. Αρεσε πολύ η χώρα σε όσους ήρθαν.Όταν έφτασα στην Ελλάδα το 2001 ήξεραν λίγα πράγματα. Μετά το 2004 όλοι γνωρίζουν και αισθάνονται ένα «δέσιμο» με την Πορτογαλία. Αλλά θα προτιμούσα να είχαν φύγει πιο πικραμένοι (δηλαδή να μας είχαν νικήσει στον τελικό). Όσον αφορά τις κριτικές είμαι έτοιμος. Μιλάμε για έναν λαό, μια σημαία όχι ένα σύλλογο. Έχω ήδη πει ότι για να είσαι σε μια εθνική, περισσότερο και από το να είσαι ένας μεγάλος επαγγελματίας, χρειάζεται να έχεις αγάπη για τη χώρα.

Αν έχεις μπροστά σου την Πορτογαλία το 2012, ποιον ύμνο θα τραγουδήσεις;
Θα τραγουδήσω τον ελληνικό. Θέλω να πω, δεν θα τραγουδήσω γιατί δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω, αλλά σαν προπονητής θα είμαι 100% με την Ελλάδα. Είμαι επαγγελματίας. Δεν αφήνω, όμως, ποτέ τη χώρα μου, που είναι πάντα στην πρώτη θέση της καρδιάς μου. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για ποδόσφαιρο και σαν εκλέκτορας θα πρέπει να είμαι με την Ελλάδα. Στην Πορτογαλία υπήρχε αυτό το πρόβλημα, πολλοί άνθρωποι δεν καταλάβαιναν το λόγο που εργάστηκα σε πολλές ομάδες. Λένε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα, εκτός από ομάδα. Εγώ πιστεύω το αντίθετο. Δεν αλλάζω γυναίκα, ούτε θρησκεία αλλά ομάδα αλλάζω γιατί είμαι επαγγελματίας. Αμα υπήρχε ένας πόλεμος μεταξύ της χώρας μου και της Ελλάδας, τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: