Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Πλανητάρχες-Τουρκία-ΗΠΑ: 64-81


Οι Αμερικάνοι επικράτησαν εύκολα της Τουρκίας με 81-64 και κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά από 16 ολόκληρα χρόνια, κάτι που χρωστάνε αποκλειστικά στον μοναδικό... Κέβιν Ντουράντ.ε προσπάθεια των γηπεδούχων για νέα υπέρβαση.

Η ομάδα του Μάικ Σιζέφσκι κατέκτησε μετά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και την πρώτη θέση στο Μουντομπάσκετ, όπου είχαν αποτύχει το 2006 ελέω... Ελλάδας (σ.σ η Εθνική μας είναι κι η τελευταία ομάδα που τους κέρδισε).

Οι ΝΒΑερ επέλεξαν ένα γρήγορο ρυθμό αφενός για να προλάβουν τη... ζώνη της "οικοδέσποινας" κια αφετέρου για να πατήσουν πάνω στην κούραση του αντιπάλου, που είχε δώσει τον δικό της... τελικό πριν από 24 περίπου ώρες.

Κι όταν απέτυχαν να κάνουν με το run-n-gun παιχνίδι τους, το έκαναν μέσω του εκπηκτικού Κέβιν Ντουράντ, των επιθετικών ριμπάουντ (13) και της πολύ καλής τους άμυνα τόσο στην περιφέρεια, όσο και στον "αέρα" γύρω από τη ρακέτα.

Κορυφαίοι για τους νικητές πέρα από τον Ντουράντ, ήταν ο Λαμάρ Όντομ κι οι Ουέστμπρουκ-Ιγκουοντάλα που έδωσαν ενέργεια, ενώ από τους Τούρκους ξεχώρισε ο Τούρκογλου κι ο Ερντέν.

Η εξέλιξη του αγώνα

Μετά τα πρώτα... αναγνωριστικά λεπτά ο Κέβιν Ντουράντ κι η παρέα του επέβαλαν το δικό τους ρυθμό στο παρκέ. Ο άσος των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ ξεκίνησε και πάλι ζεστός, τελειώνοντας αρκετές προσωπικές φάσεις. Ήταν φανερό ότι οι Αμερικάνοι ήθελαν να παίξουν γρήγορα, αναζητώντας ένα τέμπο που θα έκανε τους γηπεδούχους να... αισθανθούν άβολα.

Το πρώτο δεκάλεπτο, πάντως, ήταν "κλειστό" με την ομάδα του Μάικ Σιζέφσκι να ξεφεύγει με πέντε πόντους στο τέλος (22-17) κι ενώ προηγουμένως ο Χινταγιέτ Τούρκογλου είχε προλάβει να πετύχει 8 πόντους (με απόλυτα ποσοστά ευστοχίας), να πάθει ένα μικρό διάστρεμμα και να επιστρέψει στο παιχνίδι.

Όπλο τα ριμπάουντ

Στη δεύτερη περίοδο το προβάδισμα των Αμερικανών αυξήθηκε. Η παρουσία του Ράσελ Ουέστμπρουκ από τον πάγκο έδωσε ενέργεια στην ομάδα, που προηγήθηκε και με 10 πόντους (31-21 με τρίποντο του Ντουράντ). Οι Τούρκοι επέμειναν στην άμυνα ζώνης (σ.σ ο Τάνιεβιτς την είχε επιστρατεύσει από νωρίς), αλλά την... πάτησαν από τα χαμένα ριμπάουντ.

Οι ΗΠΑ πήραν αρκετές δεύτερες ευκαιρίες τις οποίες μετέτρεψαν σε πόντους με αποτέλεσμα να "βελτιώσουν" με αυτόν τον τρόπο τα χαμηλά ποσοστά τους στα σουτ. Είναι χαρακτηριστικό είναι ότι είχαν 8 επιθετικά στο πρώτο ημίχρονο, στο ίδιο διάστημα που ο Ντουράντ είχε προλάβει να σκοράρει 20 πόντους για το 42-32.

Το... καθάρισε νωρίς

Το παιχνίδι ουσιαστικά κρίθηκε στην αρχή της επανάληψης. Δύο τρίποντα του Κέβιν Ντουράντ σήμαναν το... τέλος για την Τουρκία. Η διαφορά έφτασε τους 18 πόντους (50-32) κι οι Αμερικάνοι ως το τέλος φρόντισαν να συντηρίσουν αυτή τη διαφορά για να φτάσουν στην τελική νίκη.

Οι Τούρκοι προσπάθησαν πότε με πιεστική άμυνα και πότε με ζώνη, να αλλάξουν την εις βάρος τους κατάσταση, χωρις όμως να τα καταφέρουν. Ο Τούρκογλου κι οι τραβηγμένες επιλογές δεν αποτέλεσαν... λύση για την ομάδα του Μπόγκνταν Τάνιεβιτς, που συνέχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα απέναντι στην εξαιρετική άμυνα των Αμερικανών.

Το 3ο δεκάλεπτο έληξε στους 15 πόντους (63-48) κι είναι χαρακτηριστικό ότι από εκείνο το σημείο οι γηπεδούχοι δεν κατάφεραν να ρίξουν τη διαφορά κάτω από τους δέκα. Κι όποτε φαινόντουσαν απειλητικοί έβρισκαν μπροστά τους τον Λαμάρ Όντομ. Ο εμπειρότερος παίκτης των ΗΠΑ (μαζί με τον Μπίλαπς) κέρδισε πολλές προσωπικές μάχες μες στη ρακέτα κι ουσιαστικά συνέχισε το... έργο του Ντουράντ ως το τελικό 81-64.

Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 17-22, 32-42, 48-63, 64-83

Τουρκία (Μπόγκνταν Τάνιεβιτς): Τούρκογλου 16 (4), Ιλιασόβα 7, Ασίκ 5, Ονάν 7, Τουντσερί 7 (1), Γκονλούμ 4, Ερμίς, Σαβάς 3, Ερντέν 9, Γκιουλέρ, Αρσλάν 6 (2).

ΗΠΑ (Μάικ Σιζέφσκι): Όντομ 15 (1), Ιγκουοντάλα 4, Μπίλαπς 4, Ντουράντ 28 (7), Ρόουζ 8, Γκέι 6, Ουέστμπρουκ 13 (2), ΓΚρέιτζερ, Γκόρντον, Κάρι 3 (1), Τσάντλερ, Λοβ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: