Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Προκριματικά: Ήρεμη πρεμιέρα με το βλέμμα σε Ουκρανία, Πολωνία


Χωρίς το μεγάλο παιχνίδι ξεκινά ουσιαστικά (σ.σ αφού τυπικά έχουν γίνει δύο αναμετρήσεις) η προκριματική φάση για το Euro 2012, που θα φιλοξενηθεί στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας. Ξεχωρίζει η εκτός έδρας δοκιμασία της Γερμανίας με το γεμάτο ταλέντο Βέλγιο. Εύκολο έργο αναμένεται να έχουν οι κάτοχοι του τίτλου, Ισπανοί.

Στον 1ο όμιλο ο Γιόακιμ Λεβ ευελπιστεί η ομάδα του να “καθαρίσει” από νωρίς την υπόθεση πρόκριση, όπως άλλωστε συνηθίζει στις τελευταίες προκριματικές φάσεις. Αυτή τη φορά θα έχει να αντιμετωπίσει-στη μάχη για την πρωτιά-την Τουρκία και το Βέλγιο. Η ομάδα του Τζορτζ Λέεκενς διαθέτει ένα πολύ καλό ρόστερ και δηλώνει έτοιμη να....σοκάρει τα “πάντσερ” από την 1η κιόλας αγωνιστική των προκριματικών. Ο Ολλανδός τεχνικός κάλεσε τον Τίμι Σίμονς μετά από ένα χρόνο απουσίας, ενώ διαθέτει παίκτες με εξαιρετική ποιότητα από τη μέσα και μπροστά, όπως οι Αζάρ, Ντεμπελέ, Φελαϊνί και ονεαρός Λουκακού. Στην αντίπερα όχθη ο τεχνικός των “πάντσερ” δεν επανέφερε τον Μπάλακ στην εθνική, αφού επέλεξε να τον αφήσει να αποθεραπευθεί πλήρως από τον τραυματισμό του, ο οποίος τον άφησε εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Συν τοις άλλοις ο Μάνουελ Νόιερ θα κρατήσει τη θέση κάτω από τα δοκάρια, παρά την επιστροφή του Άντλερ.

Στην άλλη αναμέτρηση η Τουρκία του Γκοούς Χίντινγκ θα προσπαθήσει να αποφύγει το πάντα δύσκολο εμπόδιο τους Καζακστάν. Ο Ολλανδός θέλει να οδηγήσει τους “γείτονες” στο Euro 2012, ωστόσο θα έχει δύσκολο έργο.

Στο 2ο όμιλο τα φαβορί αναμένεται να έχουν εύκολο έργο. Με τον Ντικ Άντβοκαατ στον πάγκο της η Ρωσία επιθυμεί να αφήσει πίσω τον εφιάλτη του αποκλεισμού από την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και να βάλει πλώρη για το Euro 2012. O Oλλανδός διαδέχθηκε τον συμπατριώτη του, Γκούους Χίντινγκ και θέλει να επαναφέρει την αρκούδα στις μεγάλες διοργανώσεις. Με πολλές απουσίες (λείπουν οι Νταφ, ΜακΣέιν, Σέρινταν) η Ιρλανδία δοκιμάζεται στην Αρμενία, η οποία ήταν αήττητη στην έδρα της στην προηγούμενη προκριματική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Την πολύ καλή παρουσία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής θέλει να συνεχίσει η Σλοβακία στην πρεμιέρα της με αντίπαλο τα Σκόπια, στην Μπρατισλάβα.

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας (03/09)

18:00 Αρμενία-Ιρλανδία
19:00 Καζακστάν - Τουρκία
19:00 Μολδαβία-Φινλανδία
19:30 Ανδόρα-Ρωσία
20:00 Νησία Φαρόε-Σερβία
20:30 Μαυροβούνιο-Ουαλία
21:00 Ρουμανία-Αλβανία
21:00 Σουηδία-Ουγγαρία
21:00 Λετονία-Κροατία
21:00 Ισλανδία-Νορβηγία
21:15 Λουξεμβούργο-Βοσνία/Ερζεγοβίνη
21:15 Λιθουανία-Σκωτία
21:30 Σλοβακία-Σκόπια
21:30 Εσθονία - Ιταλία
21:45 Ελλάδα-Γεωργία
21:45 Σαν Μαρίνο - Ολλανδία
21:45 Σλοβενία-Β. Ιρλανδία
21:45 Βέλγιο - Γερμανία
21:45 Λιχτενστάιν-Ισπανία
22:00 Γαλλία-Λευκορωσία
22:00 Αγγλία-Βουλγαρία
22:45 Πορτογαλία-Κύπρος

Στον 3ο όμιλο η Εσθονία έχει ανοίξει την προκριματική φάση κερδίζοντας δύσκολα τα Φαρόε στην έδρα της. Αυτή τη φορά υποδέχεται όμως τη νέα Ιταλία του Τσέζαρε Πραντέλι. Με τον πρώην τεχνικό της Φιορεντίνα στον πάγκο τους οι “ατζούρι” θέλουν να αφήσουν πίσω την κακή εικόνα που έβγαλαν στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός των “γειτόνων” αναμένεται να χρησιμοποιήσει αρκετά νέα πρόσωπα και δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι θα βασιστεί στην επιτυχημένη συνταγή της Σαμπντόρια. Η απουσία του Μπουφόν κάτω από τα δοκάρια είναι δεδομένο πως προβληματίζει άπαντες στους “ατζούρι”. Πιο εύκολο έργο περιμένει τη Σερβία, η οποία θα ταξιδέψει στο Θόρσαβν για αντιμετωπίσει τα Νησιά Φαρόε. Το ντέρμπι του ομίλου θα γίνει στο Μάριμπορ. Έχοντας κοντραριστεί και στα προκριματικά για το Μουντιάλ, Σλοβενία και Βόρεια Ιρλανδία αφήνουν υποσχέσεις για ένα πολύ καλό παιχνίδι. Οι γηπεδούχοι έχασαν στο 91' την πρόκριση στα νοκ άουτ παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά βρίσκουν απέναντι τους μία ομάδα που έχει δείξει αρκετά ανταγωνιστική στις τελευταίες προκριματικές φάσεις.

Στον 4ο όμιλο αναμένεται να “σπάσουν καρδιές”. Γαλλία, Ρουμανία και Βοσνία δείχνουν έτοιμες να διεκδικήσουν τα εισιτήρια της πρόκρισης και κανείς δεν μπορεί να κάνει προγνωστικά. Με τον Λοράν Μπλαν (σ.σ χωρίς Σισέ, Γκοβού) στον πάγκο τους οι “τρικολόρ” κάνουν νέο ξεκίνημα αντιμετωπίζοντας τη Λευκορωσία στο Παρίσι. Ο πρώην τεχνικός της Μπορντό κράτησε μόλις εννιά από τους παίκτες που ταξίδεψαν στη Νότια Αφρική, ενώ δεν μπορεί να υπολογίζει τον Γιοάν Γκουργκίφ, αφού ο μέσος της Λιόν είναι τιμωρημένος με δύο αγωνιστικές. Με την επικίνδυνη Αλβανία ξεκινά τις υποχρεώσεις της η Ρουμανία, έχοντας ως στόχο να εκμεταλλευτεί την αδυναμία των Γάλλων να παρουσιαστούν σοβαροί τα τελευταία χρόνια. Τέλος, η Βοσνία δύσκολα θα χάσει βαθμούς στην έδρα του Λουξεμβούργου. Ο Σαφέτ Σούσιτς αναικατέστησε τον Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς και καλείται να πάρει από τους παίκτες του το 100%, όπως έπραξε ο προηγούμενος ομοσπονδιακός και λίγο έλειψε να τους στείλει στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Στον 5ο όμιλο η Ολλανδία θέλει να αφήσει πίσω της το χαμένο τελικό του Μουντιάλ της Αφρικής και να προχωρήσει με στόχο το θρόνο του Euro. Χωρίς τον τραυματία Άριεν Ρόμπεν (σ.σ ενδέχεται να χάσει όλη τη χρονιά) οι “οράνιε” θα κάνουν ένα ταξίδι αναψυχής μέχρι το Σαν Μαρίνο. Οι Μαϊστόροβιτς, Μέλμπεργκ θα ηγηθούν εκ νέου της προσπάθειας της Σουηδίας να επιστρέψει στα τελικά κάποιας μεγάλης διοργάνωσης. Αντίπαλός της στο πρώτο παιχνίδι η Ουγγαρία, η οποία την γνωρίζει από τα προηγούμενα προκριματικά και διαθέτει ένα σύνολο με αρκετό ταλέντο. Για το καλύτερο θα παλέψουν Μολβαδία και Φινλανδία, στο πρώτο τους ραντεβού στο Κισινάου.

Στον 7ο όμιλο η Αγγλία λογικά θα έχει εύκολο έργο, αν και μετά την εικόνα που έδειξε στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής άπαντες είναι προβληματισμένοι στο στρατόπεδο των “λιονταριών”. Ο Φάμπιο Καπέλο...έκοψε 13 παίκτες που ταξίδεψαν στη Νότια Αφρική και “φρέσκαρε” την ομάδα του. Ωστόσο δεν υπολογίζει τον τραυματία Λάμπαρντ και αυτό του στερεί μία λύση από το χώρο του κέντρου. Οι Άγγλοι περιμένουν γρήγορα αποτελέσματα από τον Ιταλό, ο οποίος έχει πάψει να βρίσκεται στο απυρόβλητο. Πρώτος αντίπαλος η Βουλγαρία, χωρίς όμως να έχει τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ στις τάξεις της, αφού ο επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποχώρησε από την εθνική ομάδα. Στην Ποντγκόριτσα, Μαυροβούνιο και Ουαλία θα διεκδικήσουν τους πρώτους τους βαθμούς και παράλληλα το δικαίωμα στο όνειρο.

Στον 8ο όμιλό η Κύπρος αρχίζει από τα δύσκολα. Η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη ταξιδεύει στην Ιβηρική Χερσόνησο για να φιλοξενηθεί από την Πορτογαλία. Ο Ηλίας Χαραλάμπους λογικά προλαβαίνει την αναμέτρηση και θα είναι στα πλάνα του Έλληνα τεχνικού. Οι Κύπριοι ευελπιστούν ότι μπορούν να “κλέψουν” κάποιο βαθμό, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την απουσία του τραυματία, Κριστιάνο Ρονάλντο. Υπ' ατμόν βρίσκεται ο τεχνικός των Πορτογάλων, Κάρλος Κεϊρόζ, ο οποίος έχασε τιμωρήθηκε με εξάμηνο αποκλεισμό από τη FIFA και τη θέση του για τους δύο αγώνες έχει πάρει ο βοηθός του, Αγκοστίνο Ολιβέιρα. Οι Ίβηρες έχασαν επίσης τους Σιμάο, Πάουλο Φερέιρα, αφού αμφότεροι αποχώρησαν από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας τους. Αρκετά θα είναι τα σκανδιναβικά ντέρμπι που θα έχει ο όμιλος, αφού τίθεται αντιμέτωπες Δανία, Ισλανδία και Νορβηγία. Η πρώτη έχει ρεπό στην πρεμιέρα, ενώ οι άλλες δύο (χωρίς τους Γκουντιόνσεν, Κάριου) κοντράρονται στο Ρέικιαβικ.

Στον 9ο και τελευταία όμιλο η Ισπανία θα αρχίσει από το Λιχτενστάιν την αποστολή της, με σκοπό να την βγάλει εις πέρας όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε δεν υπολογίζει στον τραυματία Κάρλες Πουγιόλ, με τον Μονρεάλ να παίρνει τη θέση του. Στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επιστρέφουν οι Τόρες, Ινιέστα, Ρέινα, οι οποίοι είχαν απουσιάσει από το φιλικό με το Μεξικό, τον Αύγουστο. Το παιχνίδι είναι αρκετά εύκολο, με αποτέλεσμα ο Ντελ Μπόσκε να στείλει τους Μαρτίνεθ, Μάτα να βοηθήσουν την εθνική ελπίδων της χώρας. Στη μάχη για τη δεύτερη θέση η Σκωτία κάνει πρεμιέρα στο Κάουνας. Ο Κρεγκ Λέβιν αντιμετώπισε πολλά προβλήματα μετά την αρχική επιλογή της αποστολής, αλλά θα προσπαθήσει να βάλει την ομάδα του σε πορεία πρόκρισης σε μεγάλη διοργάνωση για πρώτη φορά από το 1998. Οι γηπεδούχοι, με προπονητή τον πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού, Ραϊμούντας Ζουτάουτας, δεν θέλουν να αποτελέσουν απλά την ομάδα που θα τερματίσει πάνω από το αδύναμο Λίχτενσταϊν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: