Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Ο νόμος της Τούμπας

Σε ένα ματς με πολλές δυνατές μονομαχίες, λιγοστές φάσεις και πολλά νεύρα, ο ΠΑΟΚ πήρε τη μεγάλη νίκη στο ντέρμπι της 10ης αγωνιστικής, με 2-1 επί της ΑΕΚ στην Τούμπα. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Βιεϊρίνια, που έδωσε την ασίστ στον Φωτάκη στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου και πέτυχε, με εξαιρετικό τρόπο, το γκολ της νίκης, στην εκπνοή του αγώνα. Στην τρίτη θέση ο Δικέφαλος του Βορρά, που αγωνίστηκε με παίκτη παραπάνω για 18 λεπτά (12 + καθυστερήσεις), μετά την αποβολή του Μανωλά στο 78`. Εντονες διαμαρτυρίες από την ΑΕΚ για τη συγκεκριμένη φάση, όπως και για την αντίστοιχη του Δέλλα, που είδε κόκκινη κάρτα παρότι στον πάγκο (!) και χάνει το επόμενο παιχνίδι της ομάδας του! Φωνές και από πλευράς ΠΑΟΚ, που ζητάει πέναλτι σε μαρκάρισμα του Λαγού στον Βιεϊρίνια. 
Το πρώτο ημίχρονο ήταν ένα παιχνίδι κέντρου με πολλές δυνατές μονομαχίες μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων και τον ΠΑΟΚ να έχει την υπεροχή στην κατοχή και την κυκλοφορία της μπάλας. Η ΑΕΚ από την άλλη, προσπαθούσε να βρει ρυθμό, αντιμετωπίζοντας όμως πάρα πολλά προβλήματα στον άξονα, αλλά και στα άκρα. Ειδικά από τη δεξιά πλευρά, όπου ο Πατσατζόγλου ήταν... σε άλλο γήπεδο. Μαζί με τον Πάτσα πάντως, απουσίαζαν και οι φάσεις, με πιο χαρακτηριστική στιγμή την κοκορομαχία του Τζιμπούρ με τον Πάμπλο Γκαρσία στο 38ο λεπτό, με τους δύο παίκτες να δέχονται τελικά από μία κίτρινη κάρτα.
Το πλήρωμα της... μοίρας
Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως ο διεθνής επιθετικός της Ενωσης θα μπορούσε να δεχτεί ακόμα και την κόκκινη κάρτα, για τον τρόπο που προσπάθησε να ανακόψει την προσπάθεια του ουρουγουανού. Για να φτάσουμε στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, όπου ο Φωτάκης έστειλε τον ΠΑΟΚ προηγούμενο στα αποδυτήρια, με ωραία προβολή από το ύψος του πέναλτι και μετά το έξοχο κοντρόλ και την πάσα του Βιεϊρίνια. Ενα γκολ που μπήκε στο πιο κομβικό σημείο της αναμέτρησης και στη μοναδική αξιόλογη ευκαιρία των ομάδων.
Οσο για τον Τζιμπούρ, η παραμονή του στο παιχνίδι αποδείχτηκε κομβική, καθώς κέρδισε το πέναλτι της ισοφάρισης στο 68ο λεπτό του αγώνα. Δευτερόλεπτα μετά την είσοδο του Νίκου Λυμπερόπουλου στο παιχνίδι, αντί του Ρότζερ Γκερέιρο. Σκόρερ από τα 11 βήματα ο Λεονάρντο, αφού αφενώς ο Μπλάνκο είχε βγει αλλαγή με τον Μπερνς να τον αντικαθιστά στο 55`, ενώ και ο Τζιμπούρ χτύπησε στον ώμο, στη φάση του πέναλτι. Ο στράικερ του Δικεφάλου μάλιστα, αποχώρησε δίνοντας τη θέση του στον Καφέ.
Φωνές από ΑΕΚ... παράπονα από ΠΑΟΚ
Οι γηπεδούχοι, σε αντίθεση με το πρώτο μέρος, υποχώρησαν αισθητά στο δεύτερο ημίχρονο, δίνοντας αρκετούς χώρους στην ΑΕΚ. Αυτά μέχρι τη φάση του 78ου λεπτού, όταν ο Κάκος θεώρησε αντιαθλητικό το μαρκάρισμα του Μανωλά στον Κριστιάνο Μοράες, με αποτέλεσμα να αποβάλλει απευθείας το νεαρό αμυντικό της Ενωσης, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών από τους φιλοξενούμενους. Διαμαρτυρίες υπήρξαν πάντως και στο στρατόπεδο των γηπεδούχων, με τον ΠΑΟΚ να ζητά πέναλτι σε μαρκάρισμα του Λαγού στον Βιεϊρίνια, στο 86ο λεπτό.
Εκτελεστής ο Βιεϊρίνια!
Κι εκεί που όλα έδειχναν πως οι δύο ομάδες θα πάρουν από ένα βαθμό, ήρθε ο Βιεϊρίνια στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, να λυτρώσει την ομάδα του και την Τούμπα. Ο πορτογάλος μεσοεπιθετικός, με εξαιρετική ντρίμπλα και αριστερό σουτ έξω από την περιοχή της ΑΕΚ, έστειλε τη μπάλα στη γωνία του Σάχα, που αν και έπεσε στην πορεία της, δεν μπόρεσε να κάνει κάτι για να αποτρέψει το γκολ. Οι κιτρινόμαυροι πάντως, έχασαν και τον Δέλλα ενόψει της συνέχειας, μιας και ο έμπειρος αμυντικός δέχτηκε κόκκινη κάρτα στον πάγκο (!), καθώς επιχείρησε να στείλει στην εξέδρα, ένα μπουκάλι που του πέταξε οπαδός του ΠΑΟΚ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: