Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Σέντρα στο Λιμπερταδόρες

Με την Εθνική Βραζιλίας κατέκτησαν πολλούς τίτλους... Μαζί και το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Απω Ανατολή... Ρομπέρτο Κάρλος και Ρονάλντο δίνουν μια επιπρόσθετη λάμψη στο φετινό Κόπα Λιμπερταδόρες, στην κορυφαία διοργάνωση σε επίπεδο συλλόγων στη Λατινική Αμερική, που ξεκίνησε αυτή τη βδομάδα με 6 αγώνες της προκριματικής φάσης.

Ρονάλντο και Κάρλος μπήκαν από νωρίς στα... βάσανα με την Κορίνθιανς να αντιμετωπίζει την Κολομβιανή, Ντεπόρτες Τολίμα. Οι δεύτεροι αγώνες, πριν την κλήρωση της φάσης των ομίλων, θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα.

Στη φετινή διοργάνωση, υπάρχει ένα μείγμα έμπειρων ποδοσφαιριστών με πολλά υποσχόμενα ταλέντα, τα οποία ενδέχεται να λάμψουν μελλοντικά.

Στην κλήρωση των ομίλων, δεσπόζει το όνομα της Εστουδιάντες, στην οποία αγωνίζεται ο πρώην παίκτης της Μάντσεστερ και της Ίντερ, Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν. Ο «Μπρουχίτα» θα προσπαθήσει να χαρίσει το δεύτερο Κόπα Λιμπερταδόρες στην «Εστού» την τελευταία τριετία, ενώ η Σάντος έχει υψηλές προσδοκίες από τους Νέιμαρ και Κεϊρίσον.

COPA LIBERTADORES, ΟΠΩΣ CHAMPIONS LEAGUE;
Θεωρητικά, το Κόπα Λιμπερταδόρες θα πρέπει να θεωρείται η δεύτερη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στον πλανήτη, μετά το Champions League. Παρά την παρουσία των Κάρλος, Βερόν και Ρονάλντο, το Λιμπερταδόρες θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν είναι το ίδιο φανταχτερό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό, κυρίως οφείλεται στο γεγονός ότι οι κορυφαίοι Λατινοαμερικάνοι πωλούνται αμέσως. Η Αργεντινή μόνο, το 2010 εξήγαγε περίπου 2.200 ποδοσφαιριστές, με το 45% απ' αυτούς να παίρνουν μεταγραφή στην Ευρώπη. Ακολουθείθ η Βραζιλία, τα σύνορα της οποίας διέσχισαν κοντά στους 1.600 ποδοσφαιριστές.

Ρίβερ Πλέιτ και Μπόκα Τζούνιορς, οι γίγαντες του Αργεντίνικου ποδοσφαίρου, έχουν πληγεί απ' την αποχώρηση των ταλαντούχων ποδοσφαιριστών και αυτός είναι ένας λόγος που εξηγεί την απουσία τους από την κορυφή του Απερτούρα και του Κλαοσούρα, ενώ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αποτυγχάνουν να εξασφαλίσουν συμμετοχή στο Κόπα Λιμπερταδόρες.

ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ!
Η διεξαγωγή του Λιμπερταδόρες πάντως μόνο ορθόδοξη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού τα πρωταθλήματα των περισσότερων χωρών είναι χωρισμένα σε Απερτούρα και Κλαοσούρα, ενώ το «Μπραζιλεϊράο» ξεκινάει αρχές Μαϊου. Δηλαδή λίγο πριν το φινάλε του Λιμπερταδόρες.
Επιπλέον, οι ομάδες από το Μεξικό προσκαλούνται από την CONMEBOL, της οποίας δεν είναι μέλη, αφού ανήκουν στην αντίστοιχη της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής.

Απλά, ο βασικός λόγος που τις καλούν προκειμένου να αυξηθούν οι χορηγοί της διοργάνωσης.

Με την κάθε χώρα να χρησιμοποιεί και διαφορετική μέθοδο για τις ομάδες που μπορούν να αγωνιστούν στο Κόπα Λιμπερταδόρες, αυτό είναι ένας «πονοκέφαλος» για τους ιθύνοντες της διοργάνωσης και καλούνται να βρουν έναν ενιαίο τρόπο που θα εξασφαλίζει στις ομάδες την παρουσία στο Κόπα Λιμπερταδόρες.

ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ!
Τα τελευταία 10 χρόνια η Παραγουανή, Ολίμπια, η Κολομπιανή, Όνσε Κάλδας και η Λίγκα ντε Κίτο από το Εκουαδόρ ήταν οι εκπλήξεις του Κόπα Λιμπερταδόρες, το οποίο πρόσθεσαν στη συλλογή τους.

Την ίδια περίοδο στην Ευρώπη, μόνο η Πόρτο του Ζοζέ Μουρίνιο έκανε την έκπληξη και έφτασε στην κατάκτηση του Champions League.

Φέτος είναι δύσκολο να κάνει κανείς πρόβλεψη για τον νικητή του Τσάμπιονς Λιγκ.

Τα τελευταία 20 χρόνια τουλάχιστον μία ομάδα από την Αργεντινή ή την Βραζιλία έφτανε ως τον τελικό... Τελευταία εξαίρεση ο τελικός του 1991 όταν η Χιλιανή, Κόλο Κόλο κατακτούσε τον τίτλο σε βάρος της Ολίμπια Ασουνσιόν από την Παραγουάη.

ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΘΡΙΑΜΒΟ Η ΕΣΤΟΥ!
Η πρωταθλήτρια Απερτούρα 2010, Εστουδιάντες θα είναι αυτή που θα αναλάβει να κρατήσει ψηλά τη σημαία της Αργεντινής, με τη μορφή του Βερόν να δεσπόζει ακόμα στη μεσαία γραμμή.

Άλλωστε, η οικογένεια Βερόν έχει γράψει τη δική της ιστορία στο Λιμπερταδόρες, με τον Χουάν Ραμόν να κατακτά τον τίτλο το 1968, 1969, 1970!

Δεύτερο φαβορί από την χώρα του τάνγκο, η πρωταθλήτρια Σουδαμερικάδα, Ιντεπεντιέντε, δείχνει ικανή να δώσει συνέχεια στις επιτυχίες της στις διεθνείς διοργανώσεις. Είναι άλλωστε η ομάδα με τα περισσότερα Λιμπερταδόρες στην ιστορία της διοργάνωσης.
Βελές Σάρσφιλντ, Αρχεντίνος Τζούνιορς και Γοδόι Κρους ολοκληρώνουν την πεντάδα της εκπροσώπησης των Αργεντινών.
 
ΜΠΟΡΕΙ ΜΕ ΡΟΝΑΛΝΤΟ-ΚΑΡΛΟΣ  Η ΚΟΡΙΝΘΙΑΝΣ;
Οι ελπίδες των Βραζιλιάνων έχουν εναποτεθεί στην κάτοχο του τροπαίου, Ιντερνασιονάλ, εκεί όπου ο κορυφαίος Λατινοαμερικανός ποδοσφαιριστής για το 2010, Αντρές Ντ' Αλεσάντρο έχει τον δικό του ρόλο...

Ρομπέρτο Κάρλο, Ρονάλντο και... ΣΙΑ μπορούν να σηκώσουν στις πλάτες τους την Κορίνθιανς και να την οδηγήσουν στο πρώτο Λιμπερταδόρες της ιστορίας της, ενώ η Σάντος θα στηριχθεί στους πιτσιρικάδες, Νέιμαρ και Κεϊρίσον. Η πρωταθλήτρια Βραζιλίας, Φλουμινένσε συμμετέχει επίσης στη διοργάνωση.

ΜΕ ΕΣΤΟΓΙΑΝΟΦ Η ΠΕΝΙΑΡΟΛ!
Από τις ομάδες της Ουρουγουάης, ξεχωρίζουν είναι η Πενιαρόλ, με 5 τρόπαια είναι τρίτη στην σχετική λίστα όλων των εποχών και η Νασιονάλ, επίσης με τρεις κατακτήσεις.

Οι «χρυσές» μέρες του ποδοσφαίρου της Ουρουγουάης ανήκουν στο παρελθόν, με τον τελευταίο θρίαμβο ομάδας από τη συγκεκριμένη χώρα να χρονολογείται στο μακρινό 1988 και την επιτυχία της Νασιονάλ. Ωστόσο, η εντυπωσιακή πορεία της «Σελέστε» στο Μουντιάλ καλεί τις ομάδες της χώρας να αποδείξουν ότι το ποδόσφαιρο της Ουρουγουάης βρίσκεται σε άνοδο.

Αν ήρθε η ώρα για μία ακόμα έκπληξη στο Κόπα Λιμπερταδόρες, τότε η κατάκτηση του τροπαίου από την Μεξικανική, Κλαμπ Αμέρικα θα ήταν μια ευχάριστη ιστορία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: