Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Λάρισα-Παναθηναϊκός 2-0

Σούζα... το αλογάκι και την ΑΕΛ να παραμένει "ζωντανή" στην μάχη της παραμονής μετά την νίκη με 2-0 επί του Παναθηναϊκού, που απόλεσε και άλλους βαθμούς για το πλεονέκτημα στα play offs. Πανκράτ (22'), Τσιμπάμπα (27') τα γκολ, δοκάρι ο Λέτο στο 32', πολλά λάθη ο Παμπορίδης.

Η Λάρισα ήθελε περισσότερο την νίκη και την πήρε κόντρα στον Παναθηναϊκό με 2-0. Οι "βυσσινί" με την βοήθεια των χιλιάδων οπαδών τους στο τελευταίο τους "χαρτί" για την παραμονή έδειξαν χαρακτήρα και πήραν το πολύτιμο τρίποντο. Από την αντίπερα όχθη, οι παίκτες του Φερέιρα και ο Πορτογάλος τεχνικός φάνηκε σε ένα ακόμα ματς (μετά από αυτό με τον Ατρόμητο) να μην διαχειρίζονται σωστά την μετά-"εποχή" ήττα από τον Ολυμπιακό.

Σε ένα διάστημα πέντε λεπτών και αδράνεια της άμυνας του "τριφυλλιού", ο Πανκράτ στο 22' έκανε το 1-0 με σουτ και στο 27' ο Τσιμπάμπα εκμεταλλεύθηκε το "δώρο" του Βύντρα διαμορφώνοντας το τελικό 2-0. Δοκάρι είχαν οι φιλοξενούμενοι με τον Λέτο στο 32' ενώ ο κορυφαίος των "βυσσινί" Αμπάρης όποτε χρειάστηκε σταμάτησε τους αντιπάλους του. Πολλά λάθη και για τις δύο πλευρές ο Παμπορίδης με κυριότερο ένα πέναλτι που δεν έδωσε στους φιλοξενούμενους.

Διαιτητής: Παμπορίδης Βασίλειος (Κιλκίς)
Βοηθοί: Καρσιώτης Μ. (Κορίνθου) - Αλεξέας Η. (Μεσσηνίας)
Τέταρτος διαιτητής: Αμπάρκιολης Α. (Μακεδονίας)
Κίτρινες: Νταμπίζας, Βενετίδης, Τσιμπάμπα / -


Οι συνθέσεις των ομάδων

Λάρισα (Νίκος Κωστένογλου): Αμπάρης, Μελίσσης, Βενετίδης, Νταμπίζας, Ταυλαρίδης, Πανκράτ (75' Ταλ), Ιγκλέσιας, Ρομέου, Τσιμπάμπα, Μετίν (88' Κούλιτς), Κουζέν (84' Μπλάζεκ).

Παναθηναϊκός (Ζεσουάλδο Φερέιρα): Τζόρβας, Σπυρόπουλος, Βύντρα, Σαριέγκι, Καντέ, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Καραγκούνης (77' Κλέιτον), Λέτο, Γκοβού (59 Πετρόπουλος), Νίνης (39' Μαρίνος), Σισέ.

Τα πλάνα των προπονητών

Μετά την απώλεια δύο πολύτιμων βαθμών στο προηγούμενο εντός έδρας ματς με τον Αρη, ο Νίκος Κωστένογλου ξεκίνησε την αναμέτρηση με 4-2-3-1 έχοντας τον Μελλίση αντί του Τσοντοφάλσκι κάτω δοκάρια. Στα δεξιά της άμυνας ο πρώην "πράσινος" Μελίσσης και στα αριστερά ο Βενετίδης με τους Ταυλαρίδη και Νταμπίζα ως σέντερ μπακ. Αμυντικά χαφ αντί του Αμπουμπακαρί προτιμήθηκε βασικός ο Ιγκλέσιας ως παρτενέρ του Ρομέου. Αριστερά στα χαφ ο Τσιμπάμπα και δεξιά ο Πανκράτ ενώ πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Κουζέν και πάλι ο Τούρκος μεσοεπιθετικός Μετίν.

Χωρίς τους Κατσουράνη, Μπουμσόνγκ και Χριστοδουλόπουλο ταξίδεψε στην Λάρισα ο Παναθηναϊκός και ο Ζεσουάλδο Φερέιρα, παρέταξε κάτω από τα δοκάρια τον Τζόρβα, με τους Καντέ, Σαριέγκι στο κέντρο της άμυνας, στο δεξί άκρο τον Βύντρα και στο αριστερό τον Σπυρόπουλο. Αμυντικά χαφ και πάλι ο Ζιλμπέρτο Σίλβα, με τους Καραγκούνη και Νίνη δεξιά και αριστερά να τον πλαισιώσουν. Δεξί εξτρέμ ήταν ο Γκοβού και αριστερό ο Λέτο με τον πρώτο σκόρερ της Σούπερ Λίγκα, Γάλλο επιθετικό Τζιμπρίλ Σισέ στην κορυφή της επίθεσης.

Δυνατό ξεκίνημα με λάθη Παμπορίδη


Πολύ καλό ήταν το ξεκίνημα στο ματς για τις δύο ομάδες σε ένα "ανοικτό" μας,με βάση την εικόνα και το στήσιμο των αντιπάλων που ήθελαν την νίκη για διαφορετικούς λόγους ξεχωριστά. Στο 5' οι φιλοξενούμενοι έχασαν την πρώτη τους καλή στιγμή στο ματς, όταν ο Βύντρα από δεξιά άλλαξε ωραία την μπάλα με τον Γκοβού (εκπληκτική πάσα) αλλά ο διεθνής αμυντικός σούταρε δυνατά αντί να πλασάρει τον Αμπάρη και η μπάλα πέρασε άουτ. Τέσσερα λεπτά αργότερα (9') ο Λέτο εκτέλεσε ένα φάουλ και στην προσπάθεια ο Σαριέγκι να κάνει την κεφαλιά είδε τον Μελίσση με το χέρι να απομακρύνει προσωρινά, χωρίς ο Παμπορίδης να υποδείξει το σημείο του πέναλτι και τον Βάσκο με προβολή να προσπαθεί και πάλι να σκοράρει αλλά ο Ταυλαρίδης απομάκρυνε. Στην αντεπίθεση, ο Μελίσσης έκανε την σέντρα από δεξιά και ο Κουζέν ψηλότερα έκανε την κεφαλιά αλλά η μπάλα πέρασε πάνω από την εστία του Τζόρβας, στην πρώτη καλή φάση των "βυσσινί". Στο 12' το "τριφύλλι" απείλησε και πάλι με τον Σισέ αλλά η μπάλα πέρασε άουτ. Στο 14' ο Παμπορίδης υπέπεσε σε ένα ακόμα φάουλ όταν σχεδόν μπροστά του ο Ζιλμπέρτο Σίλβα τράβηξε από το χέρι τον Μετίν και ενώ σφύριξε το φάουλ δεν έδωσε κίτρινη κάρτα στον Βραζιλιάνο μέσο.

Δύο γκολ σε πεντάλεπτο "φωτιά" η ΑΕΛ


Με την συμπλήρωση του 20λεπτου, οι παίκτες του Κωστένογλου έχασαν ουσιαστικά την πρώτη τους καλή ευκαιρία, όταν ο Βενετίδης πραγματοποίησε την σέντρα από αριστερά και ο Πανκράτ στην πλάτη του Σπυρόπουλου έβαλε την προβολή απειλώντας με πλασέ τον Τζόρβα. Η ρεβάνς του Γάλλου άσου των "βυσσινί" ήρθε δύο λεπτά αργότερα, όταν μετά από αδράνεια της άμυνας του Παναθηναϊκού από το σημείο του πέναλτι σούταρε και νίκησε τον τερματοφύλακα των φιλοξενούμενων, ξεσηκώνοντας τις εξέδρες με το 1-0. Δεν πρόλαβαν να κοπάσουν οι πανηγυρισμοί του πρώτου γκολ και ο Τσιμπάμπα εκμεταλλευόμενος το ολέθριο λάθος στο γύρισμα του Βύντρα στον Τζόρβα, πλάσαρε εύστοχα και διπλασίασε τα γκολ για την ΑΕΛ, με το AEL FC Arena, να έχει πάρει "φωτιά".

Δοκάρι ο Λέτο, αλλαγή τακτικής ο Φερέιρα


Οι φιλοξενούμενοι μετά τα δύο γκολ των "βυσσινί" προσπάθησαν να αυξήσουν την πίεση στην αντίπαλη εστία ενώ ο Ζεσουάλδο Φερέιρα ετοίμαζε την πρώτη του διορθωτική κίνηση από τον πάγκο. Στο 30' ο Λέτο από το ύψος της μεγάλης περιοχής και πιεζόμενος από τον Ιγκλέσιας σούταρε αλλά η μπάλα πέρασε μόλις άουτ. Δύο λεπτά αργότερα (32') ο Αργεντίνος μεσοεπιθετικός του Παναθηναϊκού, σε μια εκτέλεση φάουλ (φάση που έμοιαζε με το γκολ που έβαλε στο "Καραϊσκάκη) είδε την μπάλα να καταλήγει στο δεξί κάθετο δοκάρι του Αμπάρη, ενώ στην συνέχεια της φάσης ο Νίνης με σουτ νικήθηκε από τον γκολκίπερ της ΑΕΛ. Το παιχνίδι σε όλο το πρώτο μέρος ήταν "ανοικτό" με την μπάλα πάνω-κάτω και στο 33' ο Μετίν πήρε την "σκυτάλη" των χαμένων φάσεων με ένα δυνατό σουτ που επιχείρησε να περνάει μόλις άουτ. Παράλληλα, τα νεύρα με την πάροδο του χρόνου αυξάνονταν. Αποτέλεσμα αυτών στο 38' ο Νταμπίζας να πάρει τα "πόδια" από πίσω του Νίνη, σε ένα μαρκάρισμα που θα μπορούσε να είχε δει την κόκκινη κάρτα, κάτι που δεν έγινε και ο Παμπορίδης έδειξε την κίτρινη με τον Λέτο να τα βάζει με τον Ελληνα αμυντικό και τον Παπαβασιλείου να διαμαρτύρεται στον διαιτητή από το Κιλκίς για την απόφασή του. Στο 40' ο Νίνης αντικαταστάθηκε από τον Μαρίνο με τον μέσο των φιλοξενούμενων να απορεί για την αλλαγή του από τον προπονητή του, σε μία κίνηση τακτικής στο ματς. Στο 42' ο Μαρίνος βρήκε τον Σισέ και εκείνος σούταρε με τον Αμπάρη να λέει και πάλι "stop" σε αντίπαλό του (σε μια φάση που οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν για το fair play και ένα φάουλ νωρίτερα με τον Μελίσση να ήταν στο έδαφος). Οι παίκτες του "τριφυλλιού" είχαν ακόμα ένα καλό σουτ στο πρώτο μέρος με τον Γκοβού να μην μπορεί να νικήσει με σουτ τον εξαιρετικό αντίπαλο τερματοφύλακα.

Ξεκίνημα με διαιτητικά λάθη εκ νέου


Το παιχνίδι ξεκίνησε και πάλι με τους φιλοξενούμενους να ελέγχουν την ροή του αγώνα και αναζητούν τρόπο που θα μπορούσαν να μειώσουν το σκορ ενώ οι παίκτες του Κωστένογλου με καλή μεσαία γραμμή είχαν "θωρακίσει" το αμυντικό τους παιχνίδι διατηρώντας το 2-0 του πρώτου μέρους και παράλληλα έχοντας στο μυαλό τους να εκμεταλλευθούν μια αντεπίθεση. Στο 55' ο Ιγκλέσιας με μακρινή μπαλιά βρήκε τον Τσιμπάμπα, που οριακά φάνηκε (από τον τηλεοπτικό φακό) να καλύπτεται από τον Βύντρα, αλλά ο βοηθός του Παμπορίδη, υπέδειξε τον Αφρικανό άσο σε θέση οφσάιντ, προκαλώντας την οργή των γηπεδούχων. Ο Φερέιρα βλέποντας από τον πάγκο τους παίκτες του να μην μπορούν να διασπάσουν την αντίπαλη άμυνα, ανακάτεψε την "τράπουλα" και έριξε στο ματς τον Πετρόπουλο αντί του Γκοβού και μετέτρεψε σε 4-4-2 κλασικό το σύστημα της ομάδας τους.

Πίεση χωρίς ουσία για φιλοξενούμενους


Στο 65' ο Λέτο με ατομική ενέργεια σούταρε από διαγώνια θέση αλλά ο Αμπάρης απέκρουσε εντυπωσιακά σε κόρνερ. Ιδια σκηνή και στο 69' όταν μετά από κόρνερ των φιλοξενούμενων, η μπάλα έφτασε στον Ζιλμπέρτο Σίλβα που από το ύψος της μεγάλης περιοχής σούταρε αλλά και πάλι ο πορτιέρο της ΑΕΛ ήταν σε σωστή θέση και μπλόκαρε. Η πίεση των φιλοξενούμενων συνεχίζονταν ωστόσο ο Ζιλμπέρτο Σίλβα βρέθηκε μετά από απόκρουση του Νταμπίζα και πάλι σε θέση βολής ωστόσο ο Βραζιλιάνος άσος δεν μπόρεσε να πιάσει το σουτ όπως ήθελε και αστόχησε από πλεονεκτική θέση. Στο 77' ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, Ζεσουάλδο Φερέιρα, έβαλε στο ματς και τον Κλέιτον αντί του κουρασμένου Καραγκούνη, ενώ στην εξέλιξη της φάσης, ο Λέτο πραγματοποίησε την σέντρα αλλά ο Πετρόπουλος έπιασε την κεφαλιά που πέρασε άουτ.

Δεκάλεπτο... καθυστερήσεων με κάθε τρόπο


Στα τελευταία δέκα λεπτά, δεν μπορούσε βάση και της εικόνας των δύο ομάδων να αλλάξει κάτι δραστικά, με τους γηπεδούχους να κάνουν με όποιο τρόπο μπορούσαν καθυστερήσεις. Από τον πάγκο ο Νίκος Κωστένογλου πραγματοποίησε δύο αλλαγές με τους Κουζέν και Μετίν να αποχωρούν και τους Μπλάζεκ και Κούλιτς να μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο. Την ίδια ώρα από το "πουθενά" την ώρα του ματς έπεφταν μπάλες στο γήπεδο, με τον Παμπορίδη αδιάφορο να μην σταματάει το ματς. Στις καθυστερήσεις οι φιλοξενούμενοι διαμαρτυρήθηκαν για ένα χέρι του Ταυλαρίδη στην περιοχή ενώ λίγο αργότερα έχασαν μια καλή ευκαιρία με τον Κλέιτον να πλασάρει άουτ. Το τελικό σφύριγμα της λήξης του ρέφερι από το Κιλκίς βρήκε την ΑΕΛ να πανηγυρίζει μια σπουδαία νίκη και να φτάνει τους 23 βαθμούς, δύο πίσω πλέον από τον Αστέρα Τρίπολης.


Επιμέλεια: Βασίλης Μαυρόπουλος






















Δεν υπάρχουν σχόλια: