Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Ολυμπιακός-Εργοτέλης 3-0

Το "Καραϊσκάκη" είναι φρούριο ακόμα και χωρίς κόσμο... Με τρία γκολ στο δεύτερο μέρος, ο Ολυμπιακός επικράτησε άνετα 3-0 του Εργοτέλη, πέτυχε την 12η φετινή εντός έδρας νίκη του σε ισάριθμους αγώνες και απέχει πλέον δύο νίκες από την μαθηματική κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Στο πρώτο μέρος οι "ερυθρόλευκοι" είχαν ένα εντυπωσιακό διάστημα από το 10' μέχρι το 25' όμως η απόδοσή τους έπεσε στη συνέχεια, με τον Ούρκο Πάρντο να μετατρέπεται σε φύλακα-άγγελο της εστίας του αφού απέκρουσε στο 30' εκτέλεση πέναλτι του Λεάλ.



Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Βαλβέρδε φαίνεται πως βρήκε το κομμάτι που έλειπε για να συμπληρωθεί ιδανικά το ερυθρόλευκο παζλ, με τον Ιμπαγάσα να μπαίνει αντί του Ντουντού και να έχει συμμετοχή στα δύο πρώτα γκολ της ομάδας, στο 48' (Μοδέστο) και στο 57' (Πάντελιτς). Ουσιαστικά, το διάστημα αυτό ήταν παράσταση για έναν ρόλο, με τους "ερυθρόλευκους" να πετυχαίνουν και τρίτο τέρμα (65') με υπέροχη προσπάθεια του Μιραλάς και να φτάνουν σε μία δίκαια επικράτηση, που τους φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση του πολυπόθητου τίτλου.

Να σημειωθεί πως αυτή ήταν η 12η νίκη για την ομάδα του Πειραιά στις 13 τελευταίες αγωνιστικές και 21η στις 25 πρώτες αγωνιστικές, καθώς και η 6η επί του Εργοτέλη στο Φάληρο στις ισάριθμες αναμετρήσεις των δύο ομάδων (11-1 τα τέρματα).


Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Πάρντο, Μανιάτης, Μοδέστο, Μέλμπεργκ, Ντουντού (46' Ιμπαγάσα), Πάντελιτς, Ζαϊρί (82' Φετφατζίδης), Μιραλάς, Χολέμπας, Α. Παπαδόπουλος (78' Ουρτάδο), Ρόμενταλ

Εργοτέλης (Νίκος Καραγεωργίου): Δασκαλάκης, Χίμπλινγκερ, Βίσιο, Βερπακόφκις, Ζούνιορ (68' Σαρρής), Ρομάνο (63' Μπούντιμιρ), Φραγκουλάκης, Λεάλ (63' Ρουμπάκης), Γιαλούσης, Κυριακίδης, Αλεξόπουλος

Γήπεδο: "Γεώργιος Καραϊσκάκης"

Διαιτητής: Μήτσιος (Ηπείρου)
Βοηθοί: Βασιλειάδης (Μακεδονίας), Τουμπακάρης (Αθηνών)
Γκολ: Μοδέστο (47'), Πάντελιτς (58'), Μιραλάς (65')
Κίτρινες κάρτες: Αλεξόπουλος (52'), Φραγκουλάκης (80')
Κόκκινες κάρτες: -

ΤΟ ΜΑΤΣ:


O Ερνέστο Βαλβέρδε παρέταξε τον Ολυμπιακό με αρκετές αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια του αλλά παρέμεινε πιστός στο προσφιλές του 4-2-3-1. Ο Πάρντο υπερασπίστηκε την ερυθρόλευκη εστία, με την αμυντική τετράδα να αποτελείται (από δεξιά προς τα αριστερά) από τους Μανιάτη, Α. Παπαδόπουλο, Μέλμπεργκ και Χολέμπας. Οι Ντουντού και Μοδέστο ήταν τα δύο αμυντικά χαφ, οι Ζαϊρί (αριστερά) και Ρόμενταλ (δεξιά) πήραν θέση στις πτέρυγες της μεσαίας γραμμής, ενώ ο Πάντελιτς ήταν ο μοναδικός προωθημένος έχοντας λίγο πιο πίσω του σε ελεύθερο ρόλο τον Μιραλάς.

Στον αντίποδα, ο Νίκος Καραγεωργίου χρησιμοποίησε σύστημα 4-3-3. Κάτω από την εστία βρέθηκε ο Δασκαλάκης, με τους τέσσερις της άμυνας να είναι οι Αλεξόπουλος, Χίμπλινγκερ, Φραγκουλάκης και Γιαλούσης. Οι Κυριακίδης, Ζούνιορ και Ρομάνο ήταν οι παίκτες που ανέλαβαν να καθοδηγήσουν την ομάδα τους από το χώρο του κέντρου, με την τριάδα μπροστά να είναι οι Βερπακόφσκις, Λεάλ και Βίσιο.


Πίεση στους Κρητικούς μετά το δεκάλεπτο


Παρά το... ψυχρό "Καραϊσκάκης" λόγω της απουσίας του κόσμου, οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν άργησαν να βρουν καθόλου τα πατήματά τους στον αγωνιστικό χώρο και από το 10ο λεπτό και μετά άρχισαν να ασκούν ασφυκτική πίεση στα καρέ του Εργοτέλη, με κινητήριους μοχλούς τους Μιραλάς, Ζαϊρί (κατά πρώτο λόγο) και Ρόμενταλ (κατά δεύτερο). Έτσι, μετά τις δύο εξαιρετικές πάσες που "σέρβιρε" ο Ζαϊρί στο 11' και στο 12' και τις οποίες δεν εκμεταλλεύτηκαν οι Πάντελιτς (βγήκε έγκαιρα ο Δασκαλάκης) και Μανιάτης (το μονοκόμματο σουτ του από το ύψος της μεγάλης μεγάλης περιοχής ήταν απελπιστικά άστοχο) ήρθε στο 14' και η πρώτη καλή ευκαιρία για τους γηπεδούχους. Ο Μιραλάς έβγαλε ωραία την ομάδα του στην αντεπίθεση και μετά από μία κούρσα 25 μέτρων την έδωσε λίγο πιο δεξιά στο Ρόμενταλ, με το σουτ του Δανού μέσα από την περιοχή να καταλήγει στην εξωτερική πλευρά των διχτύων. Τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Ολυμπιακός είχε και την πρώτη του κλασική ευκαιριά να ανοίξει το σκορ: από εκτέλεση κόρνερ του Ρόμενταλ, ο Μέλμπεργκ πήρε την κεφαλιά και βρήκε τον Ντουντού, με τον Βραζιλιάνο να κάνει χωρίς καθυστέρηση το δεξί πλασέ από τη μικρή περιοχή και τον Δασκαλάκη να αποκρούει σωτήρια σε κόρνερ. Μετά από ένα δεκάλεπτο που οι "ερυθρόλευκοι" ήταν σαρωτικοί και υποχρεώσαν τους αντιπάλους τους σε εντελώς παθητικό ρόλο, οι Κρητικοί κατάφεραν σιγά σιγά να ισορροπήσουν, για να απειλήσουν στο 27' για πρώτη φορά τον Πάρντο.

Ο Πάρντο είπε "όχι" στο πέναλτι του Λεάλ:


Αυτό έγινε από στημένη φάση, αφού μετά από εκτέλεση κόρνερ ο Αλεξόπουλος έπιασε καρφωτή κεφαλιά, με την μπάλα να έχει τροχιά προς τα δίχτυα αλλά να σταματάει πάνω στο σώμα του... Βερπακόφσκις. Η "επίσκεψη" αυτή στην ερυθρόλευκη περιοχή αποδείχτηκε εκ των υστέρων πως ήταν "καμπανάκι κινδύνου", αφού δύο λεπτά αργότερα (29') ο Εργοτέλης κέρδισε καθαρό πέναλτι, σε άγαρμπο σπρώξιμο του Ζαϊρί μέσα στην περιοχή πάνω στον Βερπακόφσκις. Η τεράστια ευκαιρία που είχε η ομάδα του Καραγεωργίου να προηγηθεί μέσα στο "Καραϊσκάκης" σταμάτησε πάντως στο δεξί χέρι του Πάρντο, ο οποίος έπεσε σωστά στη δεξιά γωνία του και απέκρουσε το πέναλτι που εκτέλεσε ο Λεάλ. Στο 35' η στατιστική υπηρεσία έδειξε κυριαρχία του Ολυμπιακού όσον αφορά στην κατοχή (60%-40%), όμως κάτι τέτοιο δεν αποτυπωνόταν και στο χορτάρι μετά το 25, με τους παίκτες του Βαλβέρδε να είναι μπλοκαρισμένοι μπροστά αλλά και να έχουν κάποια κενά στην άμυνα. Στο 40' ο Ολυμπιακός ζήτησε πέναλτι σε σπρώξιμο του Μιραλάς μέσα στην περιοχή από τον Φραγκουλάκη, με τον διαιτητή Μήτσιο να λέει πάντως σωστά "παίζεται", για να κλείσει το πρώτο μέρος με εντυπωσιακό σουτ του Μέλμπεργκ από το ύψος της περιοχής (45') που πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους, ο Ιμπαγάσα πήρε τη θέση του Ντουντού, και η είσοδός του άλλαξε τα δεδομένα της αναμέτρησης, καθώς είχε συμμετοχή και στα δύο γκολ του Ολυμπιακού μέσα σε διάστημα μόλις 10 λεπτών! Το 1-0 έγινε στο 47'... Ο Ιμπαγάσα εκτέλεσε κόρνερ από τα αριστερά, έπειτα από διώξιμο των αμυντικών ο Μέλμπεργκ έπιασε σουτ με τη μία το σουτ από το ύψος της περιοχής, με τον Μοδέστο να κάνει την κεφαλιά και αυτή να καταλήγει στα δίχτυα. Το 2-0 έγινε στο 58'... Ο Ιμπαγάσα έβγαλε ωραία κάθετη πάσα για τον Πάντελιτς, ο οποίος έκανε το κοντρόλ και με δεξί σουτ στην κίνηση την έστειλε να αναπαυτεί στη δεξιά γωνία του Δασκαλάκη.

3-0 από Μιραλάς και... game over

Οι "ερυθρόλευκοι" έκαναν ό,τι ήθελαν στο χορτάρι στο δεύτερο μέρος, με την όρεξή τους να ανοίγει ακόμα περισσότερο μετά το προβάδισμα των δύο τερμάτων. Στο 62' ο Ρόμενταλ έστειλε τη μπάλα άουτ με δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή, για να γίνει τελικά το 3-0 τρία λεπτά αργότερα. Από μπαλιά του Μοδέστο από το χώρο του κέντρου, ο Μιραλάς έφυγε "σφαίρα" στην πλάτη της άμυνας και αφού πρώτα έκανε υποδειγματικό κοντρόλ κατόπιν έστειλε τη μπάλα στην αριστερή γωνία του Δασκαλάκη (12ο τέρμα του Μιραλάς στο πρωτάθλημα). Με τη συμπλήρωση 68 λεπτών ο Νίκος Καραγεωργίου είχε ολοκληρώσει τις αλλαγές του, όμως οι Πειραιώτες έμοιαζαν ασταμάτητοι στο δεύτερο μέρος και στο 71' βρέθηκαν φάτσα και με τέταρτο γκολ. Ο Μιραλάς έκανε όμορφη ατομική ενέργεια από τα αριστερά και την κατάλληλη στιγμή "έστρωσε" τη μπάλα στον Ρόμενταλ, όμως το πλασέ του Δανού στην κίνηση από πλεονεκτική θέση έφυγε άουτ. Με το 0-3 στις πλάτες τους οι παίκτες του Εργοτέλη πέταξαν πρόωρα "λευκή πετσέτα", με τους γηπεδούχους να συνεχίζουν να έχουν τον έλεγχο και στο 82' να έχουν μία ακόμα καλή στιγμή, με το σουτ του Χολέμπας από το ύψος της περιοχής που έφυγε άουτ.

"12 στα 12" εντός φέτος και συνεχίζει...

Ο Εργοτέλης φάνηκε για πρώτη φορά στο δεύτερο ημίχρονο στο 88', με το σουτ του Φραγκουλάκη που πέρασε έξω από το αριστερό δοκάρι του Πάρντο, με τους "ερυθρόλευκους" από την πλευρά τους να κλείνουν το ματς δημιουργώντας δύο ακόμα καλές φάσεις στα καρέ του Δασκαλάκη. Στο 89' το σουτ του Πάντελιτς από το ύψος της περιοχής έφυγε άουτ, ενώ στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων την ίδια κατάληξη είχε και το σουτ του Μιραλάς, με το τελικό 3-0 να φέρνει τον Ολυμπιακό ένα βήμα πιο κοντά στο 13ο πρωτάθλημα τα τελευταία 15 χρόνια και 38ο συνολικά στην ιστορία του.


Επιμέλεια: Βασίλης Μαυρόπουλος












Δεν υπάρχουν σχόλια: