Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Όχι ξύλο, άμυνα!!

Ο Ηλίας Ζούρος έδειξε στον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς ότι η νέα γενιά προπονητών, είναι ικανή για σπουδαία πράγματα. Ο Έλληνας τεχνικός απέδειξε ότι για να παίξεις καλή άμυνα, δεν είναι απαραίτητο να δίνεις... ξύλο εντός παρκέ. Γράφει ο Π. Βλαχόπουλος.
Όχι ξύλο, άμυνα
Ναι ο Ζήσης, ναι και ο Φώτσης, ο Παπανικολάου όμως τη νίκη την έδωσε η άμυνα. Ο Ζούρος το δήλωσε μετά τον αγώνα, προχωράμε με όπλο την άμυνα. Όχι ΞΥΛΟ, άμυνα με μυαλό, πάθος και τακτική. Στην επίθεση μίλησε εκ νέου το ταλέντο και η κατάθεση ψυχής. Ο ομοσπονδιακός προπονητής πρέπει να ελέγξει όμως τον παρορμητισμό των διεθνών, καθώς σε ένα ακόμη ματς η μεγάλη διαφορά χάθηκε πολύ εύκολα.
Είδαμε μια εθνική ομάδα με ένα καταπληκτικό α’ ημίχρονο,η οποία για άλλη μια φορά εξουδετέρωσε τα ατού της αντιπάλου στην άμυνα, παίζοντας με συγκέντρωση και με πολύ καλά ποσοστά ευστοχίας στην επίθεση. Έκλεισε το ημίχρονο με +12 (25-37). Στην επανάληψη η Σλοβενία έστησε μια προσαρμοσμένη άμυνα ζώνης που ανάλογα με την κίνηση της επίθεσης γινόταν "man to man".
Τέτοιες άμυνας δεν είναι απαραίτητα αξιόπιστες και καλές, όμως έχουν σκοπό να μπερδέψουν τον αντίπαλο. Οι Ζήσης, Φώτσης και Παπανικολάου και το προπονητικό team όχι απλά δεν μπερδεύτηκαν, αλλά με πολύ έξυπνη τακτική έσπασαν την άμυνα προσαρμόζοντας τις επιθετικές κινήσεις “man to man” στην άμυνα ζώνης του Μάλκοβιτς, ενώ ταυτόχρονα μπλόκαραν τους Σλοβένους με την αμυντική τακτική της ζώνης προσαρμογής που εφάρμοσε ο Ηλίας Ζούρος στα τελευταία λεπτά.
Όλα τα παιδιά έβαλαν το χέρι τους σε αυτή τη μεγάλη νίκη, αλλά ο Ζήσης, ο Φώτσης και ο Παπανικολάου με τα “μεγάλα” σουτ στο κατάλληλο χρονικό σημείο το έβαλαν λίγο παραπάνω.
Ο Ηλίας Ζούρος νίκησε κατά κράτος τον “πονηρό” Μάλκοβιτς που μας θύμισε με το μπάσκετ που παίζει η κατά τα άλλα γεμάτη ταλέντο Σλοβενία άλλες εποχές! Τα χαμηλά σκορ του Μάλκοβιτς δεν έχουν να κάνουν με την «τρομερή άμυνα» που παίζουν οι κατά καιρούς ομάδες του, αλλά με τον αργό ρυθμό που επιδιώκουν στην επίθεση.
Σίγουρα σε τέτοια παιχνίδια μετράει η νίκη και ο καθένας κάνει τα πάντα για να κερδίσει, όμως αυτό το παιχνίδι εκτός από το ότι δεν αρέσει και δεν ενθουσιάζει δεν μπορεί πια να κερδίσει ομάδες τόσο καλά δουλεμένες, όπως αυτή η Εθνική ομάδα, του άριστα καταρτισμένου σε όλο το φάσμα παιχνιδιού του Ηλία Ζούρου. Ακόμη και οι φαινομενικά λίγοι 69 πόντοι της επίθεσης ήταν αρκετοί για τη μεγάλη νίκη.
Το επόμενο παιχνίδι είναι πια στο μυαλό των προσγειωμένων παικτών και του τεχνικού επιτελείου, οι οποίοι καταστρώνουν τα πλάνα τους για μια ακόμη καλή εμφάνιση ανεξαρτήτου αποτελέσματος. Κι ας μην ξεχνάμε ότι σε κάθε παιχνίδι ωριμάζει και περισσότερο αυτή η ομάδα.
Πηγή: Contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: