Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

«Αν δικαιωθεί ο Ηρακλής, ν’ αυξηθούν οι ομάδες»!

Την άποψη πως κακώς συνδέθηκε η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου για τον Ηρακλή με την τύχη του Αστέρα στη Σούπερ Λίγκα, εξέφρασε ο Γιώργος Σφυρής.
«Αν δικαιωθεί ο Ηρακλής, ν’ αυξηθούν οι ομάδες»!
Μιλώντας στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6, το πρώην μέλος του Δικαστηρίου εξέφρασε την εκτίμηση πως ορθώς παίζουν στην πρώτη κατηγορία οι Αρκάδες.
Αφού έκανε λόγο, δε, για «δικονομικό πραξικόπημα» στην υπόθεση του «Γηραιού», τόνισε ότι -εφόσον δικαιωθεί και εξασφαλίσει άδεια- πρέπει ν’ αυξηθούν οι ομάδες για ν’ αγωνιστεί επίσης στη Σούπερ Λίγκα.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Γιώργος Σφυρής:
Για τους λόγους της παραίτησής του και την αρμοδιότητα του Δικαστηρίου στην υπόθεση του Ηρακλή: «Στην τρισέλιδη επιστολή παραίτησής μου εξηγούνται όλοι οι λόγοι. Θεωρώ ότι υπήρξε ένα δικονομικό πραξικόπημα, μια υπέρβαση δικαιοδοσίας από ένα κατώτερο δικαστήριο. Ήταν ένας σημαντικός λόγος. Ο δεύτερος ήταν επειδή είχα κατ’ επανάληψη ζητήσει συνάντηση με κάποιον παράγοντα της ΕΠΟ, διότι είχαμε δεχθεί κρίσεις, ύβρεις και δηλώσεις εναντίον μας (από ανθρώπους ΠΑΕ και παράγοντες) όσο ήταν σε εξέλιξη οι υποθέσεις.
Θα έπρεπε οπωσδήποτε να προστατευθεί το ανώτατο δικαστήριο. Αντίθετα, είχαμε δηλώσεις Φάκου που ενώ εκκρεμούσε η υπόθεση του Ηρακλή, έκανε εκτιμήσεις για το αν είμαστε αρμόδιοι. Αλίμονο αν μέσα από συνεντεύξεις ορίζουμε τη δικαιοδοσία δικαστηρίων.
Αν μιλάμε για ανώτατη αρχή αυτό είναι το Δ.Σ. της ΕΠΟ. Το καταστατικό της ομοσπονδίας -που είναι «βίβλος»- αναφέρει πως ανώτατη αρχή είναι το Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο. Αν αυτό δεν ήταν ανώτερο της Επιτροπής Εφέσεων, για ποιο λόγο αναφέρεται στο καταστατικό ως τέτοιο; Αν το Τακτικό δεν ήταν ανώτατο, τότε η όποια λειτουργία του θα περιοριζόταν σε γνωμοδοτικό ρόλο. Εμείς είμαστε Δικαστήριο, όχι συμβουλευτικός φορέας.
Στην υπόθεση του Ηρακλή δεν τηρήθηκε η ιεραρχία των οργάνων. Κι εν πάση περιπτώσει, αν υποθέσουμε ότι δεν υπήρχε αρμοδιότητα του Τακτικού, υπάρχει άρθρο του καταστατικού που αναφέρει ότι σε περιπτώσεις ασάφειας, αποφαίνεται το Δ.Σ. Για ποιο λόγο η επιτροπή πήρε όλη την υπόθεση στις πλάτες της και δεν την πήγε στο Δ.Σ;
Εφόσον έγιναν όλα αυτά, δεν μπορούσα να μείνω. Ο τρόπος που αντιμετωπιζόμασταν και δεχόμασταν πιέσεις από παράγοντες της ΕΠΟ ωθούσε την εξέλιξη -και έφτιαχνε κλίμα- για μια συγκεκριμένη κρίση. Θεωρώ ότι ο κ. Πιλάβιος έχει αγαθές προθέσεις».
Για τη (μη) σύνδεση των υποθέσεων Ηρακλή και Αστέρα: «Συνδέθηκε το πρόβλημα του Ηρακλή μ’ εκείνο του Αστέρα. Είναι λάθος το συμπέρασμα ότι η απόφαση η δική μας για τον Ηρακλή αφορά και τον Αστέρα. Αυτή τη στιγμή ο Αστέρας παίζει στη Σούπερ Λίγκα βάσει απόφασης του Δ.Σ. της, μετά την οποία υπεγράφη η προκήρυξη του πρωταθλήματος -η οποία εν συνεχεία υπογράφηκε από την ΕΠΟ. Άρα ορθώς παίζει στη Σούπερ Λίγκα. Αν δεν υπήρχε ο συνδυασμός αυτός των υποθέσεων, κανείς δεν θα μιλούσε σήμερα για το Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο.
Για το ποια πρέπει να είναι, κατά τη γνώμη του, η εξέλιξη: «Να αγωνιστούν όσες είναι σήμερα στη Σούπερ Λίγκα -με τη συμμετοχή και του Αστέρα. Σε περίπτωση, τώρα, που δικαιωθεί ο Ηρακλής από τα αρμόδια όργανα, να συνέλθει το Δ.Σ. της ΕΠΟ και μέσω διαδικασιών αύξησης των ομάδων, να συμπεριληφθεί και ο Ηρακλής -εφόσον φυσικά περάσει πρώτα τη διαδικασία της αδειοδότησης.
Για την αρμοδιότητα του Διαιτητικού Δικαστηρίου: «Μην αξιολογείτε το Δικαστήριο μέσα από συνεντεύξεις και λεγόμενα τρίτων, αλλά βάσει των αποφάσεων που εκδίδει. Οι κανονισμοί έχουν κάποια ελλείμματα, αλλά όλα είναι γραμμένα. Όταν βγήκε η απόφαση για τον Ηρακλή, πήρε την τελευταία θέση. Η μόνη περίπτωση που αναφέρεται κάτι τέτοιο στον κανονισμό έχει να κάνει με ομάδες που δεν κατέβηκαν να αγωνιστούν. Αυτό δεν υπήρχε, εφευρέθηκε. Οι νόμοι και οι ποινές που επιβάλλουν είναι ξεκάθαρες.
Θεωρώ ότι η ομοσπονδία είναι αδρανής. Αυτοδιοίκητο σημαίνει συγκοινωνούντα δοχεία. Πρέπει όταν υπάρχουν αποφάσεις δικαιοδοτικών οργάνων, αυτές πρέπει να εφαρμόζονται. Εδώ υπάρχει μια αδράνεια του προέδρου να εφαρμόσει τις αποφάσεις, μεταφέροντας έτσι το βάρος σε άλλα όργανα».
Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: