Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Σουτ, ριμπάουντ, γκολ!

Η τιμωρία του γκολκίπερ για την ασθενή του απόκρουση στο γλιστερό τερέν. Η άσκηση από τον αρχιπροπονητή της ακαδημίας NIKE Jimmy Gilligan.
Το στήσιμο
Τοποθετούνται δυο επιθετικοί στην κάθε πλευρά της άμυνας στο ύψος της περιοχής ενώ ο προπονητής στήνεται ανάμεσά τους.
Εκτέλεση
Ο παίκτης ΝΟ 1 πασάρει στον προπονητή του και ακολουθώντας την πάσα του φεύγει γύρω του και τρέχει προς το τέρμα. Ο παίκτης ΝΟ 2 κάνει μια διαγώνια κούρσα προς τον προπονητή. Ακριβώς αυτή τη στιγμή ο προπονητής πασάρει στον κενό χώρο μπροστά στον παίκτη ΝΟ2 ο οποίος τη βρίσκει μπροστά του και σουτάρει στο τέρμα. Ο παίκτης ΝΟ 2 εν τω μεταξύ ακολουθεί για να πάρει το ενδεχόμενο ριμπάουντ που θα προκύψει λόγω της ολισθηρότητας του τεράν.
Πως δουλεύει η κομπίνα
Βασικά αυτή η κομπίνα αποδίδει όταν γίνεται σουτ το οποίο είναι το βασικότερο στοιχείο σε ένα αγώνα υπό βροχή. Σε ένα γλιστερό τεραίν, η μπάλα αναπηδά στην επιφάνεια με ταχύτητα δυσκολεύοντας τον τερματοφύλακα στο μπλοκάρισμα. Αυτός είναι ο λόγος που εξασκείς το δεύτερο επιθετικό να ακολουθήσει τη φάση. Ενισχύοντας με την κατάλληλη διδασκαλία το ένστικτο του επιθετικού η εκμετάλλευση του λάθους του γκολκίπερ, σε ανάλογες γηπεδικές συνθήκες, θα του γίνει δεύτερη φύση. Παράλληλα όμως με αυτή την άσκηση γυμνάζεται και ο τερματοφύλακας μαθαίνοντας πώς να αντιδρά σε απρόβλεπτα σουτ και με επιτάχυνση της μπάλας στο γλιστερό γήπεδο.
Συνέχεια της άσκησης
Όταν οι επιθετικοί φτάσουν στο σημείο να επιλέγουν την άσκηση ικανοποιητικά, μπορείς να προσθέσεις και αμυντικούς. Αυτό θα βελτιώσει ακόμα πιο πολύ τους επιθετικούς, οι οποίοι θα έχουν πλέον και την επιλογή της πάσας αντί του σουτ και την επιλογή της κίνησης χωρίς τη μπάλα.

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: