Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014

Ο Τζακ Γουίλσιρ και το τρέξιμο στο κέντρο!! (vid)

Ένα από τα πιο συναρπαστικά ταλέντα στο Αγγλικό ποδόσφαιρο, ο μέσος της Arsenal και της Εθνικής Αγγλίας, Jack Wilshere, εξηγεί τα τέσσερα σημεία κλειδιά που κάνουν έναν πλειμέικερ.
«Ο Jack είναι ένας φανταστικός ποδοσφαιριστής. Θα μπορούσε να γίνει ένας παίκτης με μεγάλη ακτινοβολία σε οποιοδήποτε επίπεδο»
Arsene Wenger, προπονητής της Arsenal
«Αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Τόσο νέος και τόσο καλός!»
Fabio Capello, προποντής της Εθνικής Αγγλίας
«Είναι ένα εξαιρετικό ταλέντο, είναι το μέλλον της Αγγλίας. Είμαι βέβαιος ότι θα δοξάσει τη φανέλα της χώρας του»
Cesc Fabregas, πρώην αρχηγός των «κανονιέρηδων»
Τι άλλο είναι να ειπωθεί; Το ταλέντο του Wilshere στέκεται σαν το φάρο επάνω στα βράχια. Αυτός ο εντυπωσιακός νεαρός, αυτή η «απειλή» του μεσαίου χώρου, διαθέτει μια αταραξία και ικανότητες που διαψεύδουν την ηλικία του.
Ο Wilshere παρότι θα μπορούσε να επισκιαστεί από τους ικανότατους συμπαίκτες του, εν τούτοις κατάφερε να καθιερωθεί σας ένας πλειμέκερ-κλειδί από τα 19 του χρόνια. Εν τω μεταξύ ο Alfred Galustian (ένας κόουτς που δούλεψε πολύ με τον Arsene Wenger), αναλύει και συμβουλεύει πώς να παίζεις σαν τον Jack.
Ζήτα τη μπάλα
Jack: Ο πλειμέικερ θα πρέπει να θέλει πάντοτε τη μπάλα. Στην Arsenal είμαι τυχερός που είχα Cesc Fabregas. Είναι σαν όνειρο να παίζεις μαζί του. Είναι πάντοτε ξεμαρκάριστος και σε βρίσκει πάντα όταν σε δει ελεύθερο και αυτό με έκανε να έχω χρόνο να σκεφτώ πως θα κάνω την επόμενη πάσα μου, η οποία θα κρατήσει τη ροή του παιχνιδιού της ομάδας μας.
Alfred: Είναι όντως πολύ σημαντικό να σκέφτεσαι, πριν πάρεις τη μπάλα, που θα τη δώσεις. Αλλά είναι επίσης σημαντικό η πρώτη σου επαφή να είναι τέλεια. Δεν είναι ένα απλό κοντρόλ. Θα πρέπει η μπάλα να γίνει απόλυτα δική σου. Δεν την θέλεις κάτω από τα πόδια σου αλλά ούτε μακριά από αυτά ούτως ώστε να σου την κλέψουν. Βέβαια όλα αυτά είναι και σχετικά με το πόσο κοντά είναι οι αντίπαλοι, και πόσο χώρο έχεις γύρω σου. Πριν την πάρεις σκέψου που θέλεις να την πας μετά ούτως ώστε να μπορέσεις να την οδηγήσεις με την πρώτη σου επαφή προς αυτή την κατεύθυνση
Η άσκηση: «Έλεγξε απόλυτα την πρώτη επαφή» Μέρος Τρίτο
Να είσαι ένα βήμα μπρος
Jack: Είναι σημαντικό πάντοτε να γνωρίζεις τι θα κάνεις με τη μπάλα πριν αυτή έρθει σε ’σένα. Πριν έχεις την κατοχή να σκέφτεσαι συνέχεια και όταν τελικά σου έρθει είτε να τη δώσεις με τη μια είτε να κάνεις μια επαφή και να τρέξεις μαζί της στο χώρο.
Alfred: Ο Jack έχει τα βασικά προσόντα ενός πλέιμέικερ που είναι η καλή επικοινωνία, κίνηση και διορατικότητα. Οπωσδήποτε είναι σημαντικό να αποκτήσεις καλή τεχνική. Χρειάζεται να χειρίζεσαι τη μπάλα και να κάνεις τη σωστή επιλογή στην πάσα σου. Αλλά δεν πρέπει να σταθείς και να χαζεύεις την πάσα και έτσι να είσαι πάντα μπροστά από τον αντίπαλο. Σκέψου δυο ή τρείς πάσες εκ των προτέρων. Παιχνίδια 5x5 στην προπόνηση θα σε βοηθήσουν να αναπτύξεις αυτή την ικανότητα γιατί αυτό βοηθάει στην εγρήγορση του εγκεφάλου και των ποδιών.
Η άσκηση: Παίξε όπως η Arsenal: Μέρος Τρίτο
Jack: Το παιχνίδι της Arsenal ταιριάζει στο στυλ μου τέλεια και είναι σπουδαίο περιβάλλον για έναν πλείμέικερ. Υπάρχει ένας αμυντικός μέσος και δυο που βγαίνουν μπροστά, έτσι νομίζω ότι το 4-3-3- είναι το πιο κατάλληλο σύστημα για έναν πλείμέικερ.
Alfred: Παίζοντας το σωστό σύστημα είναι σημαντικό αλλά πιο σημαντικό είναι να υπάρχει μια καλή γραμμή επικοινωνίας. Αυτό δεν είναι μόνο να ζητάς τη μπάλα αλλά να τη ζητάς την κατάλληλη στιγμή και στη σωστή θέση. Η επικοινωνία σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να είναι μόνο με τη φωνή αλλά μπορεί να είναι με μια κίνηση του χεριού ή ακόμα και με τα μάτια.   

 
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: