Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Η UEFA έφτασε στα όριά της!!

Ο Βασίλης Σαμπράκος αποκαλύπτει το περιεχόμενο της νέας επιστολής της UEFA προς τον Σταύρο Κοντονή. Το “δεν γίνεται” για τον αποκλεισμό ομάδων από την Ευρώπη και η οριακή διατύπωση για τους τακτικούς δικαστές.
Την ώρα που ο Γενικός Γραμματέας της UEFA Τζιάνι Ινφαντίνο έστειλε - με τη δήλωσή του από το Μπαχρέιν - ξεκάθαρο μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι αν δεν κάνει τις συμφωνημένες τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη η Ελλάδα θα αποβληθεί από τις διεθνείς διοργανώσεις, επιβεβαιώνοντας τα αποκλειστικά ρεπορτάζ του gazzetta, ο υφυπουργός Αθλητισμού παρουσιάζεται αισιόδοξος για την έκβαση αυτής της διαπραγμάτευσης. Η UEFA όμως, η οποία έστειλε το νέο γράμμα με τις παρατηρήσεις της σε δύο άρθρα (για τον αποκλεισμό ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και για τους δικαστές, όπως από την Τετάρτη σας είχε ενημερώσει το gazzetta) επιμένει να τονίζει ότι αν ο Σταύρος Κοντονής επιδιώξει νέο παιχνίδι λέξεων με τις διατυπώσεις των άρθρων και δεν συμβιβαστεί με τις παρατηρήσεις των διεθνών ομοσπονδιών η Ελλάδα δεν θα γλιτώσει τον αποκλεισμό.

Ο αποκλεισμός ομάδων

Η UEFA είχε εξηγήσει από την πρώτη στιγμή στον υφυπουργό Αθλητισμού ότι κανένας υπουργός καμιάς κυβέρνησης στην Ευρώπη δεν έχει και δεν πρόκειται να αποκτήσει το δικαίωμα να επηρεάζει τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αποκλείοντας ομάδες. Ο Σταύρος Κοντονής επιχείρησε, στην τελευταία αλλαγή, να αποκτήσει το προνόμιο να συναποφασίζει με την UEFA για τον αποκλεισμό ομάδας. Η απάντηση που έλαβε και στην τελευταία επιστολή της UEFA είναι το ίδιο απόλυτη: η UEFA δεν μπορεί να δεχτεί το οτιδήποτε αφορά τις διοργανώσεις της, διότι προφανώς αυτό θα δημιουργούσε ευρωπαϊκό δεδικασμένο και θα της προκαλούσε αδιανόητα προβλήματα.
Αν ο Κοντονής δεν διαγράψει αυτή την “απαίτηση” να έχει οποιοδήποτε λόγο στην επιλογή των ομάδων που παίζουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η κουβέντα θα τελειώσει και η Ελλάδα θα αποκλειστεί.

Οι τακτικοί δικαστές

Αυτό το κομμάτι αποτελούσε την μεγαλύτερη νίκη του Κοντονή μετά την συνάντηση με τον Ινφαντίνο στην Αθήνα. Ο υφυπουργός Αθλητισμού όμως επιμένει σε μια διατύπωση που δεν είναι συμβατή με το καταστατικό της UEFA, όπως του έχει εξηγήσει το νομικό επιτελείο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Η UEFA έχει, σύμφωνα με όσα καταγράφει το ρεπορτάζ του gazzetta, ουσιαστικά αποδεχθεί το αίτημα του υφυπουργού Αθλητισμού για την στελέχωση των πειθαρχικών επιτροπών του ποδοσφαίρου με τακτικούς δικαστές και το έχει αυτό διατυπώσει στην πρότασή της με τρόπο που είναι συμβατός με το καταστατικό της.
Αν ο Κοντονής επιμείνει σε νέα διατύπωση, το πιθανότερο είναι ότι η επόμενη αντίδραση της UEFA θα έχει μορφή τελεσιγράφου. Και τούτο διότι το νομικό επιτελείο της UEFA έχει φτάσει με τις διατυπώσεις του στο όριο της ελαστικότητάς της, προκειμένου να δείξει στον υφυπουργό Αθλητισμού ότι παίρνει το μέρος του σε αυτή την προσπάθεια που κάνει για να καθαρίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με τα υψηλά στελέχη της UEFA, η τελευταία τους επιστολή με τις προτάσεις τους είναι μια σύνθεση των επιθυμιών του Υφυπουργού και των απαιτήσεων του καταστατικού των διεθνών ομοσπονδιών, δηλαδή το καλύτερο που θα μπορούσε να κερδίσει η Ελλάδα από αυτή τη διαπραγμάτευση. Και πρέπει κανείς να υπογραμμίσει ότι αυτή η εξέλιξη, που αφορά τους τακτικούς δικαστές, είναι μια νίκη του Κοντονή, την οποία η ΕΠΟ αναγκάζεται να “καταπιεί” παρ’ όλο που η διοίκησή της δεν θέλει με τίποτα να δει τακτικούς δικαστές στις πειθαρχικές επιτροπές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του gazzetta, αυτή η επιστολή της UEFA ήταν το τελευταίο βήμα από την πλευρά των διεθνών ομοσπονδιών για να έρθουν κοντά στον Κοντονή και να φτάσουν σε μια λύση που θα ικανοποιεί τόσο τη διεθνή όσο και την ελληνική πλευρά. Και αναμένεται η απάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: