Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Εθνικό «λαχείο»

Ο Τ.Ντόρσεϊ μπήκε ξαφνικά στη ζωή μας κι έγινε ήδη κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ.Η προσαρμογή-ρεκόρ, οι εντυπωσιακές επιδόσεις, ο άγνωστος χαρακτήρας, το ενδιαφέρον των «μεγάλων» και το μέλλον του.

Εθνικό «λαχείο»

Εντυπωσιακός σε χρόνο ρεκόρ

Οι αριθμοί του «Τάι», όπως τον αποκαλούν πολλοί συμπαίκτες του, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων τα λένε όλα: ολοκλήρωσε τη διοργάνωση με 15,9 πόντους κατά μέσο όρο και εντυπωσιακά ποσοστά (57,1% δίποντα, 52,4% τρίποντα, 76,9% βολές), 5 ριμπάουντ, 1,9 ασίστ, 2 κλεψίματα και μόλις 1,3 λάθη σε 25,5 λεπτά κατά μέσο όρο, κερδίζοντας θέση στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά με τα αθλητικά του προσόντα ανέβασε επίπεδο ταχύτητας στην ελληνική ομάδα, βοήθησε στην άμυνα, ήταν αλτρουιστής, δεν έπαιξε στιγμή για τους αριθμούς του και ήταν πάντα προσηλωμένος στο καθήκον.

inner

Όμως αυτό δεν είναι το πιο εντυπωσιακό στοιχείο. Αυτό είναι πως κατάφερε όλα αυτά έχοντας ενσωματωθεί στις προπονήσεις της ομάδας στις αρχές Ιουνίου, ερχόμενος για πρώτη φορά στην Ελλάδα, χωρίς να μιλά τη γλώσσα, χωρίς να γνωρίζει κανέναν και έχοντας παραστάσεις μόνο από το λύκειό του στην Καλιφόρνια. Κι όμως, «έπιανε» αμέσως τα συστήματα παρουσιάζοντας πολύ υψηλό βαθμό αντίληψης και μπασκετικό IQ, ενώ προσαρμόστηκε άμεσα στον τρόπο που παίζεται εδώ το άθλημα και στο ρόλο του στην ομάδα.

Παιδί-«μάλαμα»

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ πέρα από ένας ταλαντούχος παίκτης, αποδείχτηκε στην πορεία και ένας εξαιρετικός χαρακτήρας. Ευγενικός με όλους, πολύ εργατικός, συνεπέστατος και ομαδικός, δεν δημιούργησε ποτέ κανένα πρόβλημα και κέρδισε αμέσως τους ανθρώπους της ομάδας. Ακόμη όμως και η ξαφνική δημοσιότητα δεν τον «τρέλανε», πράγμα όχι δεδομένο για ένα παιδί της ηλικίας του. Παρότι μέσα σε λίγες μέρες έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στους φιλάθλους, αντιμετώπιζε τους πάντες με συστολή και σεβασμό, αφιερώνοντας μετά από κάθε αγώνα όσο χρόνο μπορούσε για αυτόγραφα και φωτογραφίες με τους fans, πάντα με ένα φωτεινό χαμόγελο που δεν το σκοτείνιαζαν τα «σιδεράκια» που-ως… παιδί-ακόμη φορά.

inner

Τον βοήθησαν όλοι

Ο τρόπος που τον υποδέχτηκε η ομάδα έπαιξε το ρόλο της. Είναι προφανές πως σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον, όσο καλή διάθεση και ταλέντο και να είχε ο ίδιος, δεν θα μπορούσε να «μεταφυτευτεί» επιτυχώς. Στην Εθνική Εφήβων βρήκε γόνιμο έδαφος και άνθισε.

Όλοι οι παίκτες ήταν εξ αρχής στο πλευρό του, δεν τον αντιμετώπισαν σαν «απειλή» για τη δική τους θέση, αλλά τον βοήθησαν να γίνει κομμάτι μιας παρέας που είναι μαζί εδώ και 2-3 χρόνια με μικρές αλλαγές. Ειδικά ο Κώστας Μήτογλου, που είχε αντίστοιχη βοήθεια όταν πριν λίγους μήνες άφησε την Ελλάδα για το κολέγιο του Wake Forest, ήταν μαζί του για ό,τι χρειαζόταν, δίχως-ασφαλώς-οι υπόλοιποι να πηγαίνουν πίσω. Την ίδια ώρα, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου αν και διέκρινε από την αρχή το ταλέντο του, τον έβαλε σταδιακά στην ομάδα και μεγάλωνε σιγά-σιγά το ρόλο του, ορθά σκεφτόμενος υπό τον κίνδυνο να διαταραχθούν κάποιες ισορροπίες.

inner

ΗΠΑ ή… όχι;

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ επέστρεψε χθες, με την υπόλοιπη αποστολή της Εθνικής Εφήβων από το Ηράκλειο, αλλά μετά από μόλις μια μέρα στην Αθήνα, παίρνει το δρόμο για τις ΗΠΑ. Το κολέγιο του Όρεγκον, που τον «στρατολόγησε» νωρίς, τον καλεί από τώρα κοντά του και ο νεαρός σούτινγκ γκαρντ είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα. Οι «πάπιες» παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις επιδόσεις του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ ο προπονητής τους, Ντάνα Άλτμαν, είχε επικοινωνία με τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Ηλία Παπαθεοδώρου, για τον ταλαντούχο διεθνή.

Ότι έχει τις προδιαγραφές ακόμη και για ΝΒΑ… ούτε λόγος. Όμως την ίδια ώρα, η περίπτωσή του δεν αφήνει ασυγκίνητες ομάδες από την Ελλάδα και όχι μόνο. Άλλωστε παίκτες με τόσο ταλέντο και τόσο μεγάλες προοπτικές, που δεν πιάνουν θέση ξένου, δεν… φυτρώνουν στα δέντρα. Τα χρήματα στην περίπτωση αυτή ίσως παίξουν το ρόλο τους, καθότι στο κολέγιο οι αθλητές δεν είναι επαγγελματίες. Το ζήτημα είναι το «θέλω» του ίδιου του Ντόρσεϊ, που δεν κλείνει καμία πόρτα.

inner

«Zεστός» για να ξανάρθει

Οι άνθρωποι της ΕΟΚ και των εθνικών ομάδων αισθάνονται δικαιωμένοι για τις προσπάθειες που έκαναν ώστε να αποκτήσει ο Τάιλερ Ντόρσεϊ τάχιστα τα απαραίτητα έγγραφα και να ενισχύσει την Εθνική Εφήβων. Άλλωστε μόνο εύκολη υπόθεση δεν ήταν στην Ελλάδα της γραφειοκρατίας. Ασφαλώς στην ομοσπονδία δεν έχουν καμία πρόθεση τώρα που τον βρήκαν, να τον χάσουν και σύμμαχός τους είναι το γεγονός ότι η πρώτη του εμπειρία με το εθνόσημο ήταν ονειρεμένη. Θα γίνουν προσπάθειες, ώστε ο παίκτης να διατηρήσει «ζεστούς» τους δεσμούς που απέκτησε με τη χώρα και ασφαλώς είναι από τώρα στα πλάνα για την Εθνική Νέων Ανδρών το επόμενο καλοκαίρι, αλλά και μελλοντικά για τη «μεγάλη» Εθνική. Άλλωστε είναι πασιφανές πως πρόκειται για ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ.









*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: