Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Δομάζος: Ερασιτέχνες!


Επιμέλεια: Δ.Μ.

«'Οσοι ασχολουνται με τον σχεδιασμο κανουν ερασιτεχνικες κινησεις! Το μισο μπατζετ στα ταξιδια του Αντωνιου». Ερασιτεχνικές είναι οι κινήσεις των ανθρώπων του Παναθηναϊκού, σύμφωνα με όσα υποστήριξε σε συνέντευξή του στον sportdog, ο Μίμης Δομάζος. Ο παλαίμαχος άσος σχολίασε ότι οι «πράσινοι» θα πρέπει από εδώ και μπρος να είναι προσεκτικοί στις επόμενες κινήσεις τους και να μην βιαστούν να «κλείσουν» παίκτες, παρότι θα πρέπει να κινηθούν γρηγορότερα για την ενίσχυση του ρόστερ!

Κατέστησε σαφές για μια ακόμη φορά ότι η ομάδα θα πρέπει να ενισχυθεί με μεγάλους παίκτες, που θα μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στο γήπεδο, ενώ δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα υπομονής στους φίλους της ομάδας, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά... «Υπάρχει ακόμη χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις».

Κύριε Δομάζο, θεωρείτε ότι ο Παναθηναϊκός καθυστερεί τη μεταγραφική του ενίσχυση;

«Ο Παναθηναϊκός αυτή τη στιγμή δείχνει να κάνει ερασιτεχνικές κινήσεις. Όταν είσαι ερασιτέχνης, λοιπόν, δεν μπορείς να κάνεις σωστά τη δουλειά σου. Φυσικά και έχει καθυστερήσει η μεταγραφική ενίσχυση! Δεν γίνεται να φέρνεις τους μάνατζερ του Κρουζ στην Ελλάδα, για παράδειγμα και να μην καταφέρεις να συμφωνήσεις μαζί τους! Θα πρέπει οι άνθρωποι που διοικούν τον Παναθηναϊκό και όσοι ασχολούνται γενικότερα με τον μεταγραφικό σχεδιασμό, να φέρουν γρήγορα σε πέρας την αποστολή τους. Από τη στιγμή που δεν τα κατάφεραν και πέρσι, όμως, πώς περιμένεις να το κάνουν φέτος;».

«Χάνονται συνεχώς παίκτες»

Πιστεύετε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος ή θα έπρεπε τρεις ημέρες πριν την έναρξη της προετοιμασίας να έχουν αποκτηθεί περισσότεροι ποδοσφαιριστές;

«Σίγουρα υπάρχει χρόνος ακόμα για να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι οι παίκτες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας του μεταγραφικού σχεδιασμού, χάνονται συνεχώς. Πότε θα γίνουν αυτές οι κινήσεις; Πιστεύω ότι πλην του Καντέ, θα έπρεπε στην πρώτη προπόνηση, την προσεχή Πέμπτη, να υπάρχουν ένας ή δύο νέοι ποδοσφαιριστές ακόμα».

Οι κινήσεις της διοίκησης σας δίνουν την αίσθηση μιας «σφιχτής» οικονομικά πολιτικής;

«Με το στόμα, ο καθένας μπορεί να λέει ότι θα ξοδέψει ένα σωρό χρήματα. Από τη στιγμή που δεν τα βλέπουμε, όμως, τι να πω; Και για να έρθουν οι παίκτες που χρειάζεται ο Παναθηναϊκός, θα πρέπει να πέσουν λεφτά στο τραπέζι. Για να πάρεις έναν παίκτη του επιπέδου που χρειάζεται η ενδεκάδα των “πράσινων”, θα πρέπει να δοθούν εφτά και οχτώ εκ. ευρώ! Σκέψου τώρα, ότι η ομάδα χρειάζεται δύο τέτοιους παίκτες και όχι έναν και θα καταλάβεις γιατί ποσά μιλάμε. Όταν ο διευθυντής ποδοσφαίρου, όμως, έχει πάει σε όλον τον κόσμο και χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα έχει ξοδέψει σχεδόν το μισό μπάτζετ (σ.σ. μετακινήσεις, διαμονές), δείχνει ότι κάνει ερασιτεχνικές κινήσεις».

«Τουλάχιστον τέσσερις μεταγραφές»

Συμφωνείτε με τον μεταγραφικό σχεδιασμό; Τις θέσεις, δηλαδή, που έχει αποφασιστεί από τους υπεύθυνους να ενισχυθεί η ομάδα;

«Η δική μου άποψη, είναι ότι ο Παναθηναϊκός χρειάζεται έναν πολύ μεγάλο χαφ. Στη συνέχεια έναν σέντερ μπακ και, φυσικά, έναν φορ. Αυτοί, τουλάχιστον, θα είναι χρήσιμοι στο σύστημα που θέλει να παίξει ο Τεν Κάτε. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, βέβαια, ασχέτως συστημάτων, χρειάζονται και καλοί ακραίοι. Για αυτό λέω ότι η ομάδα πρέπει να αποκτήσει, τουλάχιστον, τέσσερις παίκτες. Δύο πολύ υψηλού επιπέδου και δύο ακόμα που να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε υψηλές απαιτήσεις».

Αν ήσασταν ο Κώστας Αντωνίου, αν είχατε δηλαδή τη θέση του στην ΠΑΕ, ποιους παίκτες θα φέρνατε στο «τριφύλλι»;

«Εγώ ξέρω πολύ καλά τι θα έκανα για να ενισχυθεί η ομάδα. Κι ο Αντωνίου, όμως, δεν είναι μόνος του στις μεταγραφές. Όταν υπάρχουν τόσοι πολλοί να λένε τη γνώμη τους για έναν παίκτη, δεν υπάρχει σωστός προγραμματισμός. Εδώ δεν ξέρουν καλά-καλά ποιοι θα φύγουν! Όσοι δεν υπολογίζονται θα έπρεπε να αποτελούν ήδη παρελθόν. Σε αντίθεση θα βρεθούν κανονικά στην πρώτη προπόνηση της ομάδας. Ε, αυτό από μόνο του λέει πολλά».

Πιστεύετε ότι μαζεύονται πολλοί παίκτες πάλι στην ίδια θέση; Γιατί παρότι η ομάδα έχει τρία αμυντικά χαφ (χωρίς να υπολογίζεται πιθανή επιστροφή του Τζιόλη), για παράδειγμα, οι «πράσινοι» κινούνται για τον Κατσουράνη

«Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα του σχεδιασμού. Οι επαγγελματίες δεν προσπαθούν να δημιουργήσουν με αυτόν τον τρόπο μια ομάδα. Χρειάζεται χρόνος και οργάνωση σε έναν σύλλογο για να γίνει ένας σωστός μεταγραφικός σχεδιασμός. Εδώ έχουν πάρει τόσους σκάουτερ στην ομάδα και κανενός από αυτούς οι προτάσεις δεν έχουν προκριθεί. Γιατί τους έχουν τότε να ψάχνουν;».

«Δεν είναι ”επαγγελματίες”»

Όταν λέτε ότι δεν υπάρχουν επαγγελματίες για να χειριστούν τις καταστάσεις, ποιους εννοείτε;

«Όλους! Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο που εμπλέκονται στον σχεδιασμό. Ποιος από αυτούς είναι “επαγγελματίας” σε αυτόν τον τομέα; Ο Τζίγγερ μόνο ήξερε λίγο τι να κάνει, αφού πρώτα χρειάστηκε να περάσουν χρόνια για να μάθει, παρόλα αυτά τραβήχτηκε στην άκρη».

«Γρήγορα αλλά όχι βιαστικά»

Οι δηλώσεις των ανθρώπων της ομάδας πιστεύετε ότι ακόμα και τώρα δημιουργούν προσδοκίες που ίσως δεν επαληθευτούν;

«Όταν αργείς, οι μεγάλοι παίκτες χάνονται. Χρειάζονται χρήματα για να αποκτήσεις ποδοσφαιριστές άλλου επιπέδου από αυτούς που υπάρχουν στο υπάρχον ρόστερ. Όσο αυτά τα χρήματα δεν δίνονται, οι προσδοκίες θα παραμένουν προσδοκίες! Θα πρέπει από εδώ και μετά οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού να είναι προσεκτικοί. Να μην κάνουν τώρα βιαστικές κινήσεις και την “πατήσουν”, γιατί μπορεί η απογοήτευση των τελευταίων ημερών να δώσει τη θέση της στην απερισκεψία και να δοθούν πολλά χρήματα για παίκτες που δεν το αξίζουν. Να κινηθούν γρήγορα, δηλαδή, αλλά όχι βιαστικά».

Τέλος, θα ήθελα να μου πείτε αν πιστεύετε ότι ο κόσμος της ομάδας θα πρέπει να κάνει υπομονή. Από τη στιγμή που υπάρχει χρόνος, θεωρείται ότι μπορεί να αλλάξει άρδην η κατάσταση το αμέσως επόμενο διάστημα;

«Ο κόσμος του Παναθηναϊκού δεν μπορεί παρά να περιμένει τις καινούργιες κινήσεις. Και λέω τις καινούργιες, γιατί οι παλιές πήγαν στον βρόντο. Θα δούμε αν θα έρθουν μεγάλα ονόματα στην ομάδα, αν και για κάθε ποδοσφαιριστή καθρέφτης του είναι το γήπεδο. Όταν έχουμε κάτι πιο χειροπιαστό, θα τα πούμε πάλι».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

οταν αντιγραφετε καποιο θεμα να λετε απο που το πηρατε

Unknown είπε...

Εχεις εν μερει δικιο αλλα το blog αυτο δεν οικειοποιειται τις ειδησεις, απλως τις συμμαζευει και ενημερωνει μια μεριδα ατομων που το διαβαζει. Το χειροτερο ειναι οσοι αναμασανε τα λογια και τα γραφομενα αλλων και κανουν καριερες! Υπαρχουν ωστοσο καθημερινα σχολιασμοι των αρθρογραφων.