Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Η ξεφτίλα της δεκαετίας

Χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως η… ξεφτίλα της δεκαετίας. Και όχι άδικα. Γιατί αυτός ο Άρης που είδαν όλοι στο ΟΑΚΑ στον αγώνα με το Μαρούσι ήταν ο χειρότερος που έκανε την εμφάνιση του στο γήπεδο τα τελευταία δέκα χρόνια. Σε μία περίοδο που υπάρχει διοικητική σταθερότητα, οικονομική ηρεμία σε σημαντικό βαθμό, και πριν την χθεσινή αναμέτρηση και αγωνιστικός ενθουσιασμός μετά τις μεταγραφές του καλοκαιριού. Ούτε την… μαύρη εποχή του Καρακίτσου και του Σερπάνου ο Άρης δεν είχε παρουσιάσει ένα τέτοιο αγωνιστικό πρόσωπο. Για να θυμούνται οι παλιότεροι εκείνη την χρονιά ο Άρης είχε ξεκινήσει με νίκη μέσα στην Τουρκία επί της Μπεσικτάς με 87-101 με προπονητή Ντράγκαν Σάκοτα ενώ κέρδισε και την Ούνιξ Καζάν με 75-73 πριν στην συνέχεια η τότε διοίκηση διαλύσει την ομάδα, αφήνοντας άπαντες απλήρωτους.
Το Μαρούσι για μία ακόμα φορά ξεπέρασε το εμπόδιο του Άρη, μάλιστα τον διέσυρε σε τέτοιο βαθμό που σίγουρα ούτε ο Άρης Βωβός θα περίμενε.
Συνηθίζεται μετά από έναν τέτοιο διασυρμό, κάποιος ή κάποιοι να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Και να οδηγούνται σε παραίτηση. Αλλά στον Άρη δεν έγινε αυτό, δεν συνηθίζεται. Γιατί ούτε ο Τσαρλς Μπάρτον είχε παραιτηθεί μετά τους δύο συνεχόμενους αποκλεισμούς από την ΑΕΚ, ούτε ο Γκόρντον Χέρμπερτ μετά τον αποκλεισμό από το Μαρούσι, ούτε ο Αντρέα Ματσόν πέρυσι στο τέλος της χρονιάς όταν τερμάτισε στην τέταρτη θέση, ούτε χθες μετά το… αντίο στην Ευρωλίγκα. Ούτε κάποιος από την διοίκηση ανέλαβε τις ευθύνες του, λέγοντας την λέξη παραίτηση. Προφανώς κάποιοι επιθυμούν να παραμείνουν… κρεμασμένοι στα συμβόλαια τους, στα γραφεία τους, μη αντιλαμβάνωντας την αγανάκτηση του κόσμου.
Γιατί η διοίκηση και ο προπονητής έχουν ευθύνες, μεγαλύτερες από τους παίκτες που σίγουρα έχουν τις δικές του ευθύνες αφού αυτοί ήταν στο παρκέ του ΟΑΚΑ.
Ο Αντρέα Ματσόν έχει ευθύνη γιατί παρουσίασε μία ομάδα χωρίς αρχή και τέλος, η οποία έδειχνε να μην έχει κάνει προετοιμασία ούτε μία ημέρα. Έχει ευθύνη γιατί προχώρησε σε αλλαγή πλέι μέικερ μία εβδομάδα πριν τον πρώτο αγώνα με το Μαρούσι, με τον Στίνσον να δείχνει από νωρίς ότι δεν… μπορεί αλλά έμεινε σε όλη την διάρκεια της προετοιμασίας. Και ήρθε ο Κουίντον Ντέι, ο οποίος μπορεί να έχει ταλέντο αλλά είναι άπειρος και φάνηκε αυτό, δεν μπόρεσε να αναλάβει το φορτίο της οργάνωσης σε έναν τόσο κρίσιμο αγώνα.
Ο Αντρέα Ματσόν έχει ευθύνη γιατί δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει παίκτες όπως ο Χατζηβρέττας ή ο Ρίτσαρντσον που έδειξαν να έχουν ικανότητες να ηγηθούν επιθετικά. Έχει ευθύνη γιατί ενώ έδωσε… αγώνα να μείνει ο Μπέλσερ, δεν τον αξιοποίησε.
Η διοίκηση έχει ευθύνη γιατί έπρεπε να προβλέψει τι έρχονταν. Γιατί διοικείν εστί προβλέπειν και ήταν καθήκον της να δει ότι η ομάδα δεν… προχωρούσε. Βέβαια η βασική της ευθύνη είναι για μερίδα του κόσμου η παραμονή του Ματσόν, μιας και μετά την περσινή αποτυχία το γυαλί είχε ραγίσει. Ο Ιταλός είχε χάσει το λαικό… έρεισμα, οι σχέσεις του με την διοίκηση είχαν περιέλθει σε κρίση. Υπήρχαν έντονες φήμες ότι η διοίκηση ήθελε να τον απομακρύνει αλλά λόγω του συμβολαίου του, μιας και είχε κλειστό για την νέα χρονιά οπότε έπρεπε να το πληρωθεί ολόκληρο, θέλοντας να… γλιτώσει 220.000 ευρώ. Αυτό δεν έγινε και το χρεώνεται η διοίκηση.
Οι παίκτες έχουν τις ευθύνες τους γιατί δεν έδειξαν το απαιτούμενο πάθος, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Έδειξαν να μην το πιστεύουν, έπαιξαν άναρχο μπάσκετ, χωρίς να έχουν συνεργασία με τον Αντρέα Ματσόν.

Η επόμενη μέρα

Η επόμενη μέρα είναι από τις δυσκολότερες στην ιστορία του Άρη, αφού θα πρέπει αυτοί που έχουν την δύναμη να πάρουν αποφάσεις. Ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Γιάννης Δαμιανίδης, ο αντιπρόεδρος Θανάσης Κουιμτζής, οι μέτοχοι Θανάσης Τζεβελέκης και τα μέλη της «ΓΕΝΕΣΙΣ».

«Ξένο σώμα» ο Ματσόν

Η αποστολή του Άρη έφτασε περίπου στις 00:10 στην Θεσσαλονίκη αλλά ουδείς είχε την διάθεση για κάποια δήλωση. Η απογοήτευση ήταν εμφανής με τον Άντριου Μπετς να είναι ο πρώτος που βγήκε από την αίθουσα για να ακολουθήσει ο Νίκος Χατζηβρέττας με τον πρόεδρο της ΚΑΕ, Γιάννη Δαμιανίδη. Όμως εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Αντρέα Ματσόν έφυγε τελευταίος και μάλιστα με κατεβασμένο το κεφάλι και γοργό βήμα, προκειμένου να πάρει ένα ταξί για να μεταβεί στην οικεία του. Δείγμα ότι είναι «ξένο σώμα» από την ομάδα και ίσως αυτή η εικόνα να είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί για τον Ιταλό τεχνικό.

Σήμερα προπόνηση

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προπόνηση το απόγευμα στο Αλεξάνδρειο για τους παίκτες του Άρη, μία απόφαση που μοιάζει με «τιμωρία». Ο μοναδικός που είναι αμφίβολος για να δώσει το παρών είναι ο Μιχάλης Κακιούζης ο οποίος έχει ενοχλήσεις στον δεξιό αχίλλειο τένοντα του, μάλιστα κούτσαινε χθες όταν η αποστολή επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη. Πηγη Μετροσπορ

Δεν υπάρχουν σχόλια: