Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Old Firm: Δύο θρησκείες, ένα άσβεστο μίσος

rangers_vs_celtic.jpgΤην Κυριακή το μεσημέρι οι ρυθμοί ζωής στην Γλασκώβη δεν θα είναι οι συνηθισμένοι.. Η πόλη θα είναι στην κυριολεξία κομμένη στα δύο, τα σπίτια κλειδωμένα, οι δρόμοι άδειοι και οι πολίτες ανήσυχοι..Όχι, δεν επίκειται κάποιο πραξικόπημα... Απλά έχει “old firm”!!! Ρέιντζερς και Σέλτικ διασταυρώνουν τα ξίφη τους για 385η φορά στο ιστορικότερο, ίσως, ντέρμπι της Ευρώπης. Μία αναμέτρηση με ποδοσφαιρικά, πολιτικά και θρησκευτικά στοιχεία.

Οι δύο στρατοί
Το μίσος που διακατέχει τους οπαδούς των δύο πλευρών είναι τεράστιο και βαθύ. Από τη μία οι φίλοι των Ρέιντζερς, δηλώνουν υπερήφανα πως είναι προτεστάντες στο θρήσκευμα, λατρεύουν ως σημαία τους αυτήν της Μ. Βρετανίας και μισούν θανάσιμα τους συμπολίτες τους, οπαδούς της Σέλτικ. Είναι φανατικά υπέρ της άποψης η χώρα τους να παραμείνει υπό την “σκέπη” του στέμματος και της Μεγάλης Βρετανίας και στις τάξεις τους ενυπάρχουν πολλά εθνικιστικά στοιχεία. Το παρατσούκλι τους είναι “bluenoses”.(σε ελεύθερη μετάφραση “αυτοί με την μπλε μύτη”).

Από την άλλη οι “πράσινοι” είναι καθολικοί,στο γήπεδο κουβαλάνε περισσότερες ιρλανδικές,παρά σκωτσέζικες σημαίες και επιζητούν διακαώς ανεξαρτητοποίηση της χώρας τους από την υπόλοιπη Βρετανία. Πολιτικά ορίζονται ως “αριστεροί” και οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί της ομάδας είναι γνωστοί για την αντιφασιστική και αντιρατσιστική τους συμπεριφορά. Είναι λοιπόν ευδιάκριτο πως τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα χωρίζουν πολλά παραπάνω από μία απλή συμπάθεια για την ομάδα.

Τα “κόκκινα” ντέρμπι
Κάθε χρόνο οι φίλαθλοι των δύο ομάδων ζουν και αναπνέουν για το συγκεκριμένο παιχνίδι και δυστυχώς τα επεισόδια οι τραυματισμοί και οι προσαγωγές δεν λείπουν. Πολλοί έχουν πληρώσει ακόμα και με τη ζωή τους την υπέρμετρη αγάπη για την ομάδα τους. Το τραγικότερο συμβάν σημειώθηκε το 1971. Οι Ρέιντζερς έχαναν με ένα γκολ διαφορά και ο αγώνας τελείωνε. Απογοητευμένοι οι φίλαθλοί τους είχαν αρχίσει να αποχωρούν από το Σέλτικ Παρκ, όταν η ομάδα τους ισοφάρισε στο τελευταίο λεπτό και όσοι είχαν ήδη φύγει έτρεξαν να ξαναμπούν στο γήπεδο. Πάνω στον συνωστισμό και την αναταραχή πολλά άτομα ποδοπατήθηκαν και 66 από αυτούς βρήκαν τραγικό θάνατο. Άλλοι 145 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, στο πιο αιματηρό ντέρμπι στην ιστορία του βρετανικού ποδοσφαίρου.

Είδωλα που έγιναν προδότες
Η μεγαλύτερη προσβολή που μπορεί να δεχθεί ένας σκοτσέζος είναι... να του ζητήσεις δανεικά χρήματα! Για τους οπαδούς όμως της Σέλτικ και των Ρέιντζερς αυτό αλλάζει. Ακόμα μεγαλύτερη προσβολή θεωρούν να μεταπηδήσεις από την μία ομάδα στην άλλη. Τότε το ποδοσφαιρικό είδωλο μετατρέπεται άμεσα σε προδότη και ανεπιθύμητο. Την προσβολή αυτή την έχουν πραγματοποιήσει ουκ ολίγοι παίκτες. Οι Άλφι Κον, Μόρις Τζόνστον, Κένι Μίλερ, Στίβεν Πρίσλι, Μαρκ Μπράουν, Μπάρι Ρόμπσον, Τζορτζ Λίβινκστον,Ρόμπερτ Κάμπελ, Σκοτ Ντάνκαν και Άλεξ Μπένετ είχαν την τύχη αλλά και ατυχία να φορέσουν και τα μπλε και τα πράσινα και αυτή τους η πράξη τους έχει κάνει μισητούς στους φίλους των δύο ομάδων.

Κυριακή κοντή γιορτή
Σε δύο μέρες από σήμερα η Γλασκώβη θα πάρει την όψη που προαναφέραμε καθώς οι συμπολίτες αγωνίζονται στην έδρα των “μπλε” για την 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Η Σέλτικ οδηγεί την κούρσα ως τώρα έχοντας 16 βαθμούς, ενώ ακολουθούν οι Ρέιντζερς με 12. Οι γηπεδούχοι δεν είναι σταθεροί ως τώρα και το ο αγώνας αυτός είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για ανάκαμψη. Από την άλλη οι πρωτοπόροι θέλουν από νωρίς να δείξουν φέτος ποιός είναι το αφεντικό. Υπομονή λοιπόν μέχρι την Κυριακή!

Στατιστικά

Την μερίδα του λέοντος έχει στα μεταξύ τους παιχνίδια η ομάδα των Ρέιντζερς με 153 νίκες. Οι 114 ήταν για το πρωτάθλημα Σκωτίας, 16 για το κύπελλο και 23 για το Λιγκ Καπ. Στον αντίποδα η Σέλτικ μετράει 139 νίκες επί του αντιπάλου με τις 96 να είναι για το πρωτάθλημα, τις 22 για το κύπελλο και 21 για το Λιγκ Καπ. Ισόπαλες έχουν λήξει 92 αναμετρήσεις.

Οι μεγαλύτερες νίκες των Ρέιντζερς είναι: 5-0 το 1893, 6-2 το 1938, 1-5 το 1960, 5-1 το 1989 και πιο πρόσφατη αυτή του 2000 με το..σύνηθες 5-1. Από την άλλη μεριά εντυπωσιακές νίκες έχει πετύχει και η Σέλτικ: 2-6 το 1895, 0-5 το 1925, 5-1 το 1965 και 6-2 το 2000. Συγκλονιστικό παιχνίδι είχε γίνει και το 1985 όταν στο Άιμπροξ οι δύο αντίπαλοι προσέφεραν υψηλό θέαμα με το σκορ να σταματάει στο 4-4!


Πρωτάθλημα Κύπελλο Λιγκ Καπ

Νίκες Ρέιντζερς 114 16 23
Νίκες Σέλτικ 139 22 21
Ισοπαλίες 82 8 2


Σύνολο
Ρέιντζερς: 153
Σέλτικ : 139

Δεν υπάρχουν σχόλια: