Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Ζίκο: «Να πάρουμε μια χαρά»


Ένα αποτελέσμα που θα δώσει χαρά στην ομάδα του ζητάει ο Ζίκο υπογραμμίζοντας πως προτιμά ισοπαλία με Άλκμααρ και νίκη με τον Παναθηναϊκό.

"Θέλουμε αύριο να κερδίσουμε τους πόντους γιατί έχουμε χάσει δύο παιχνίδια εκτός έδρας και είναι πολύ σημαντικό για μας. Είμαστε σε πολύ δύσκολο όμιλο και όλοι έχουν την ευκαιρία να περάσουν. Έχω ξαναπαίξει εδώ και ξέρω ότι δε θα είναι εύκολο. Αλλά θέλω αύριο να πάρουμε μια χαρά, που μας έχει λείψει στα τελευταία παιχνίδια", δήλωσε αρχικά ο Βραζιλιάνος.

Αποφασίσατε για την εντεκάδα; Επέστρεψε και ο Αβρααμ. Η εντεκάδα θα είναι όπως στα Γιάννενα ή όπως στη Λιέγη; "Για να αποφασίσω για τον Αβραάμ πρέπει να δω πως αιθάνεται σήμερα, γιατί μετά την εθνική δεν έχει κάνει ούτε μια προπόνηση. Πρέπει να τον δω".

Ποια στοιχεία που δεν είχατε στη Λιέγη θα πρέπει να έχετε για να κερδίσετε και να ξεπεράσετε τα αρνητικά αποτελέσματα των τελευαταίων ημερών; "Με τη Σταντάρ παίξαμε καλά, αλλά δεν εκμεταλλευτήκαμε τις ευκαιρίες μας. Δεχθήκαμε τα δύο γκολ από 2 αντεπιθέσεις που είμασταν όλοι οι παίχτες μπροστά. Αύριο θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και να πάρουμε το αποτέλεσμα γιατί είναι σημαντικό".

Αν είχατε μια ισοπαλία και μία νίκη να μοιράσετε στα δύο παιχνίδια με Αλκμάαρ και ΠΑΟ, πότε θα προτιμούσατε να κερδίσετε; Αύριο ή το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό; "Δεν μπορούμε να μιλήσουμε υποθετικά αλλά αύριο και η ισοπαλία είναι καλή, ενώ το Σάββατο μια νίκη θα μας δώσει ώθηση για το πρωτάθλημα. Ισοπαλία αύριο
λοιπόν και νίκη τη Κυριακή. Αλλά πάντα το σημαντικό είναι η νίκη".

Αύριο ο αγώνας θα είναι όπως στο Βέλγιο; Θα ρίξετε το βάρος στην άμυνα; "Μοιάζουν τα παιχνίδια, αλλά δε θα παίξουμε έτσι αύριο".

Πώς θα επηρεάσει η επίσκεψη του προέδρου τους παίκτες για το αυριανό παιχνίδι και τη συνέχεια; "Θετικά. Αν ο πρόεδρος είναι μαζί μας, μας δίνει ηρεμία και δείχνει ότι μας στηρίζει. Είναι πάντα σημαντικό να τον νιώθουμε μέσα στην ομάδα. Οι λέξεις του προέδρου πάνε κατευθείαν στους παίκτες και είναι σημαντικό να ακούγεται η φωνή του".

Ποια είναι η εντύπωσή σας για τον Κούμαν και αν δείτε την ιστορία σας, ποια νομίζετε ότι είναι τα κοινά σας στοιχεία; "Ήταν ένας από τους καλύτερους αμυντικούς. Δεν είχα τη χαρά να παίξω εναντίον του, αλλά ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες. Είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε στο παγκόσμιο κύπελλο του ‘98 που ήταν βοηθός του Χίντινγκ και εγώ ήμουν συντονιστής στην εθνική Βραζιλίας.

Ηταν σημαντική στιγμή όπως και η συνάντησή μου με τον Ράικαρντ. Νομίζω ότι έχουμε την ίδια νοοτροπία: παίζουμε επιθετικά με κατοχή της μπάλας. Όποτε βλέπω παιχνίδια των ομάδων του μου αρέσει ο τρόπος που παίζει. Παίξαμε αντίπαλοι (ως προπονητές) εκείνος με την PSV και εγώ με τη Φενέρ. Το παιχνίδι έληξε 0-0.

Δεν αναφέρατε όμως το κοινό χαρακτηριστικό σας. Τα χτυπήματα φάουλ. Ποιο θυμάστε; "Εκείνος χτυπούσε από πιο μακρά και δυνατά. Εγώ πιο κοντά στην περιοχή".

Μετά τα άτυχα αποτελέσματα του ΟΣΦΠ, νιώθετε ότι παίζετε με την πλάτη στον τοίχο; Έχετε αναθεωρήσει τη λογική ότι πρέπει να παίζετε πάντα επιθετικά; Μήπως χρειάζεται και καλύτερη αμυντική λειτουργία; "Όλοι οι προπονητές νιώθουμε έτσι. Είναι επικίνδυνο να χάνεις αλλά αυτή είναι η μοίρα μας. Είναι εύκολο να μιλήσεις μετά από τα τελευταία αποτελέσματα, αλλά όταν δεχθήκαμε τα γκολ όλοι οι παίκτες μας ήταν στην άμυνα. Το
σημαντικό είναι να παίζει όλη η ομάδα άμυνα, όχι να έχεις παίκτες στην άμυνα".

Ποιοι παίχτες της ΑΖ σας έκαναν μαγαλύτερη εντύπωση; "Το νούμερο 8 (Σχάαρς) που δημιουργεί όλες τις φάσεις και ο Ντέμπελε που τον έχω αντιμετωπίσει άλλη μια φορά".

Μαρέσκα: "Νίκη και με Άλκμααρ και με Άρσεναλ"

Υπάρχει άγχος; Έχετε αύριο ένα σημαντικό παιχνίδι με την Αλκμάαρ και μετά έχετε το Σάββατο το ντέρμπι με τον ΠΑΟ. "Είμαστε συγκεντρωμένοι στο αυριανό παιχνίδι που είναι σημαντικό για να περάσουμε στους ομίλους. Από αύριο το βράδυ θα σκεφτόμαστε το παιχνίδι της Κυριακής".

Πόσο σας έχει επηρεάσει το αποτέλεσμα του αγώνα στα Γιάννενα; Η είναι άλλη διοργάνωση; "Έτσι όπως πήγαινε το παιχνίδι στα Γιάννενα νομίζαμε ότι μπορούσαμε να το κερδίσουμε. Μας άφησε πίκρα. Αλλά είναι άλλη διοργάνωση, είμαστε επαγγελματίες και πρέπει να ξεπεράσουμε αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα".

Έχετε βρει τι δεν παει καλά στα τελευταία λεπτά και χάνετε βαθμούς; Με Ηρακλή και με Γιάννενα υπήρχε το ίδιο πρόβλημα. "Εμείς πάντα λέμε ότι προσπαθούμε να κερδίσουμε. Αυτή είναι η δουλειά μας".

Τι σας προβληματίζει για το αυριανό παιχνίδι; Τι φοβάστε; "Όλοι οι παίκτες ξέρουν ότι η Αλκμάαρ είναι πολύ καλή ομάδα. Θα είναι δύσκολο παιχνίδι. Και το Ελληνικό πρωτάθλημα είναι δύσκολο αλλά το Champions
League περισσότερο. Έχουν καλή κατοχή της μπάλας, αλλά αν τους κερδίσουμε θα περάσουμε και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε".

Μετά τον αγώνα με τον ΠΑΣ δήλωσες ότι όλοι οι αντίπαλοι σας αντιμετωπίζουν σαν να παίζουν τελικό παγκοσμίου κυπέλου. Εσείς είστε έτοιμοι να παίξετε αύριο σαν να παίζετε τελικό; "Αυτό έχω καταλάβει τους λίγους μήνες που είμαι στην Αθήνα. Κι εμείς προσπαθούμε πάντα σαν να είναι τελικός, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο".

Ο ΟΣΦΠ έχασε την πρώτη ευκαιρία για πρόκριση στη Λιέγη. Πώς το βλέπετε; Αύριο θα παίξετε σαν να είναι η τελευταία σας ευκαιρία ή σκέφτεστε ότι υπάρχει και η ευκαιρία με την Άρσεναλ; "Θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε αύριο, αλλά γιατί όχι και την Άρσεναλ;"

Μάθαμε από την Αθήνα ότι σκέφτεσαι να επιστρέψεις στην Ιταλία και την Αταλάντα. Είσαι ευχαριστημένος από την απόφασή σου το καλοκαίρι να έρθεις στην Ελλάδα; "Είναι απόλυτο ψέμα. Είμαι ευχαριστημένος όπως όλοι οι παίκτες που παίζουν στην ομάδα και δε σκεφτομαι να φύγω".

Δεν υπάρχουν σχόλια: