Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Επίθεση στην αποστολή του Τόγκο

http://www.sport24.gr/ast/cov/og/ogo_b.jpgΆγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον των λεωφορείων που μετέφεραν την αποστολή του Τόγκο την Παρασκευή (8/01). Η πράξη βίας έλαβε χώρα στην περιοχή Καμπίντα στην Αγκόλα. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν έξι τραυματίες, ανάμεσα τους και δύο ποδοσφαιριστές. O αντιπρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Τόγκο, Γκαμπριέλ Αμεγί τόνισε ότι ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας Ομπιλάλε Κόσι και ο στόπερ Σέρζ Ακακπό τραυματίστηκαν στους πυροβολισμούς, ο πρώτος στην πλάτη και ο δεύτερος στα νεφρά. Στο νοσοκομείο νοσηλεύοντα επίσης ο γυμναστής των τερματοφυλάκων και ο γιατρός της ομάδας. Aνεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν νεκρό τον οδηγό του ενός πούλμαν.

Η αγγλική Μάντσεστερ Σίτι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι ο σταρ της εθνικής ομάδας του Τόγκο, Εμανουέλ Αντεμπαγιόρ είναι υγιής, αλλά βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

Από ότι φαίνεται από τα λόγια του ποδοσφαιρικού παράγοντα του Τόγκο, επελέγη η λύση της μεταφοράς στη γειτονική Αγκόλα με πούλμαν και όχι αεροπορικώς. Ισχυρίζεται δε ότι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεν είχε ενημερωθεί. Το ίδιο επικαλείται και η οργανωτική επιτροπή.

Όταν το πούλμαν πέρασε τα σύνορα δέχθηκε επίθεση από αγνώστους στην περιοχή Καμπίντα, που διεκδικεί την ανεξαρτησία της. Η κυβέρνηση της Αγκόλα κάνει λόγο για τρομοκρατική ενέργεια, το σίγουρο είναι ότι αυτή η πράξη βίας θέτει σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή του Κόπα Άφρικα.

Ήδη οι ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας του Τόγκο δεν επιθυμούν να λάβουν μέρος στη διοργάνωση (σ.σ. επρόκειτο να αντιμετωπίσουν τη Δευτέρα τη Γκάνα στην Καμπίντα).

Ο Τομάς Ντοσεβί της Ναντ, μιλώντας σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, διευκρίνισε "δεν θέλουμε να παίξουμε στο κύπελλο Εθνών της Αφρικής. Σκεφτόμαστε τους συμπαίκτες μας. Το να δέχεσαι επίθεση από σφαίρες, όταν έρχεσαι να παίξεις ποδόσφαιρο, είναι αηδιαστικό".

Περιέγραψε τις σκηνές τρόμου που έζησε ο ίδιος και οι συμπαίκτες του, λέγοντας "μας "γάζωσαν" με σφαίρες λες και ήμασταν σκυλιαά Ήταν οπλισμένοι μέχρι τα δόντια. Φοβηθήκαμε πολύ. Κρυφτήκαμε είκοσι λεπτά κάτω από τις θέσεις μας".

Η περιοχή της Καμπίντα είναι πλούσια σε πετρέλαιο και την κηδεμονία της οποίας διεκδικούν διαφορετικές συμμορίες. Η Αγκόλα μόλις το 2002 βγήκε από την απομόνωση στην οποία είχε περιέλθει από τον εμφύλιο πόλεμο. Προφανώς ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει για όλους τους κάτοικους της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: