Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

AEK Καβάλα 3-0

Για πρώτη φορά τη φετινή σεζόν η ΑΕΚ δεν... έσπασε τα νεύρα των οπαδών της, νικώντας με 3-0 (33' πεν. Μπλάνκο, 50' Λεονάρντο, 81' Μαντούκα) την Καβάλα. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς παρέταξε την ΑΕΚ με σύστημα 4-4-2, έχοντας τον Μανωλά δίπλα στον Γιάχιτς στο κέντρο της άμυνας και τον Γκέντσογλου παρτενέρ του Καφέ στο χώρο του κέντρου. Ο Άαντε Ντε Μος, από την άλλη πλευρά, προτίμησε το 4-2-3-1 για την Καβάλα, με τον Ιωάννου μοναδικό προωθημένο και τους Ονουάτσι, Ορούμα και Λάκη πίσω του. Το ματς άρχισε με την ΑΕΚ να δείχνει διάθεση να παίξει κυρίως από αριστερά, με τους Γεωργέα και Σκόκο, αλλά από τη συγκεκριμένη πλευρά έριχνε το μεγαλύτερο βάρος και η Καβάλα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι κιτρινόμαυροι να κάνουν κάτι καλό. Το κακό για την Ένωση δεν ήταν μόνο αυτό, αλλά το γεγονός ότι δυσκολευόταν γενικά να δημιουργήσει φάση, καθώς δεν είχε ρυθμό στο παιχνίδι της. Σε αυτό έπαιξαν σημαντικό ρόλο και οι φιλοξενούμενοι, καθώς κρατούσαν τις θέσεις τους, δεν άφηναν κενούς χώρους και δεν επέτρεπαν το παραμικρό στους γηπεδούχους.

Η ΑΕΚ αναγκάστηκε να καταφύγει σε μακρινά σουτ των Σκόκο και Γκέντσογλου τα οποία δεν είχαν αποτέλεσμα, ενώ η Καβάλα θα μπορούσε σε κάποιες περιπτώσεις να φανεί απειλητική στην κόντρα, αλλά γινόταν πάντα λάθος από τους παίκτες της στην τελική πάσα. Έτσι, το παιχνίδι συνεχιζόταν χωρίς κάτι το αξιόλογο και είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη φάση στην οποία το ΟΑΚΑ… ζεστάθηκε ήταν ένα σουτ του Λεονάρντο στο 25’. Οι κιτρινόμαυροι έψαχναν τον τρόπο για να κάνουν κάτι καλό αλλά ήταν δύσκολο να τον βρουν μέσα από ατομική ενέργεια, ενώ οι Καβαλιώτες έδειχναν ικανοποιημένοι από το πώς κυλούσε το ματς, καθώς δεν προσπαθούσαν ιδιαίτερα για να βγουν στην επίθεση.

Αν άλλαζε κάτι θα γινόταν με κάποια ατομική ενέργεια και έτσι έγινε στο 32’ με το πέναλτι που κέρδισε ο Καφές, που μπήκε κατά μέτωπο στην αντίπαλη περιοχή, μετά την ανατροπή από τον Μουρ. Η εύστοχη εκτέλεση του Μπλάνκο για το 1-0 έφερε άμεσα και την πρώτη αλλαγή για τους φιλοξενούμενους, με τον Ντε Μος να περνάει τον Γιάννου στη θέση του Ιωάννου, να ανεβάζει στην επίθεση ως παρτενέρ τον Ονουάτσι και να γυρίζει το σύστημα σε 4-4-2. Κίνηση, πάντως, που μέχρι και το τέλος του ημιχρόνου δεν έφερε κάποια βελτίωση για τους φιλοξενούμενους. Αντιθέτως, η ΑΕΚ ήταν αυτή που θα μπορούσε να καθαρίσει από το πρώτο 45λεπτο, αλλά ο Τζιμπούρ σε δύο περιπτώσεις που βρέθηκε απέναντι από τον Ιτάνζ δεν κατάφερε να σκοράρει.

Στην ανάπαυλα ο Ντε Μος προχώρησε και στη δεύτερη αλλαγή του, με τον Σμολάρεκ να παίρνει τη θέση του Λάκη. Ο Ολλανδός τεχνικός, μάλιστα, λίγο έλειψε να… δικαιωθεί στο 48’, αλλά το πλασέ του Πολωνού στο τετ α τετ κατέληξε άουτ. Κι αφού δεν έγινε εκεί το 1-1, η ΑΕΚ έκανε το 2-0 στο 50’ με το σουτ στην κίνηση από τον Λεονάρντο εκτός περιοχής και ουσιαστικά καθάρισε το ματς. Ο Ντε Μος αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα, ρίχνοντας στον αγώνα και τον Σόσιν αντί του Ντομπρασίνοβιτς, γυρνώντας ουσιαστικά το σύστημα της ομάδας του σε… 4-2-4, την ίδια ώρα που οι οπαδοί της ΑΕΚ από το πέταλο ασχολούνταν με τον Μάκη Ψωμιάδη, φωνάζοντας διάφορα εναντίον του.

Ο Μπάγεβιτς άρχισε τις αλλαγές στο 68’, με τον Μαντούκα αντί του καλού Λεονάρντο, γυρίζοντας έτσι και το σύστημα σε 4-3-3. Το παιχνίδι, ουσιαστικά, είχε κριθεί καθώς η Καβάλα δεν μπορούσε να απειλήσει την ΑΕΚ, η οποία πάντως δεν έκατσε στο 2-0 αλλά κυνήγησε και κάποιο άλλο γκολ. Ευκαιρίες δημιουργήθηκαν αλλά ο Ιτάνζ ήταν σταθερότατος σε όλες τις προσπάθειες του Μπλάνκο και των συμπαικτών του. Το ματς είχε ανοίξει, η ΑΕΚ το ήλεγχε σε απόλυτο βαθμό και στο 81’ έδωσε μεγαλύτερες διαστάσεις στη νίκη της, κάνοντας το 3-0 με το πλασέ του Μαντούκα που βρέθηκε σε θέση τετ α τετ, από την υπέροχη μπαλιά του Τζιμπούρ. Και κάπως έτσι, με τον κόσμο να χειροκροτεί και τον Νέμεθ που μπήκε ως αλλαγή στο τελευταίο 10λεπτο αντί του «τρομοκράτη», η σεμνή τελετή έλαβε τέλος…

Man of the match: Πέτυχε το δεύτερο γκολ της ΑΕΚ, με ωραίο σουτ στην κίνηση, καθαρίζοντας το ματς και γενικά ήταν ορεξάτος και είχε καλές στιγμές. Ο Λεονάρντο, για τον οποίο ο λόγος, ήταν αυτός που ξεχώρισε από την Ένωση, καθώς θα μπορούσε να πετύχει κι άλλο γκολ.

Αδύναμος κρίκος: Η άμυνα της Καβάλας έκανε εύκολα το λάθος και αυτό το πλήρωσε. Τόσο με το πέναλτι για το 1-0 της ΑΕΚ, όσο και με άλλες ευκαιρίες που έδωσε στους κιτρινόμαυρους. Το γεγονός ότι δεν έγιναν κι αυτές γκολ, είναι τυχαίο. Από το πουθενά, πάντως, οι Καβαλιώτες έμπαιναν μόνοι τους σε δύσκολη θέση.

Στο ύψος του: Σε αντίθεση με τα προηγούμενα παιχνίδια, αυτή τη φορά ο Γιάχιτς ήταν θετικός. Δεν έκανε λάθος στην άμυνα πέραν μιας κεφαλιάς που έχασε, έβγαινε γρήγορα στις φάσεις και γενικά ήταν αρκετά καλός.

Η γκάφα: Στο 41ο λεπτό ο Μουρ, στην άμυνα της Καβάλας, έδειξε πώς... δεν πρέπει να διώχνει ένας αμυντικός. Στην προσπάθεια του να γυρίσει με το κεφάλι στον Ιτάνζ έβγαλε σε θέση βολής τον Τζιμπούρ, ο οποίος πάντως αστόχησε.

Το στραγάλι: Ο Σιδηρόπουλος είχε σχετικά μια καλή διαιτησία. Ελέγχεται μόνο για τη φάση στην οποία ζήτησε πέναλτι η ΑΕΚ στο δεύτερο ημίχρονο, για ανατροπή στον Τζιμπούρ. Από εκεί και πέρα δεν έκανε κάποιο λάθος. Το ίδιο και οι βοηθοί του.

Το ταμείο του Gazzetta: Η επιστροφή στις νίκες ήταν επιβεβλημένη για την ΑΕΚ μετά την τραγική εμφάνιση της στη Λάρισα. Ο στόχος επετεύχθη, η συμμετοχή στα πλέι οφ εξασφαλίστηκε και στα θετικά μπορεί να μπει και το γεγονός ότι ο Μανωλάς τα πήγε αρκετά καλά, όπως και ο Γιάχιτς. Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό η Ένωση δεν κινδύνεψε ουσιαστικά από τον αντίπαλο της. Οσο για την Καβάλα, από τη στιγμή που βρέθηκε πίσω στο σκορ δεν κατάφερε ποτέ να αντιδράσει, ο Ντε Μος έκανε διάφορα... τρελά πράγματα με τις αλλαγές του αλλά την ήττα δεν την απέφυγε. Δικαίως.

Οι συνθέσεις
ΑΕΚ (Μπάγεβιτς): Σάχα, Αραούχο, Γιάχιτς, Μανωλάς, Γεωργέας, Καφές, Γκέντσογλου, Λεονάρντο (68’ Μαντούκα), Σκόκο, Τζεμπούρ (84’ Νέμεθ), Μπλάνκο (88’ Χέρσι).

ΚΑΒΑΛΑ (Ντε Μος): Ιτάνζ, Ντικρόκ, Μουρ, Ψωμάς, Παβίσεβιτς, Οικονόμου, Ντομπρασίνοβιτς (55’ Σόσιν), Λάκης (46’ Σμολάρεκ), Ορούμα, Ονουάτσι, Ιωάννου (34’ Γιάννου).

ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

2’ Σουτ του Σκόκο, η μπάλα πέρασε άουτ.

25’ Σουτ του Λεονάρντο, απέκρουσε ο Ιτάνζ.

30’ Σουτ του Σκόκο, μπλόκαρε ο Ιτάνζ.

32’ Πέναλτι για την ΑΕΚ σε ανατροπή του Καφέ από τον Μουρ.

33’ Γκολ! 1-0 η ΑΕΚ! Εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μπλάνκο.

41’ Ευκαιρία για την ΑΕΚ, καθώς ο Παβίσεβιτς έκανε λάθος γύρισμα προς τον Ιτάνζ, αλλά ο Τζιμπούρ δεν κατάφερε με σουτ στην κίνηση από κοντά να σκοράρει.

45’ Κάθετη πάσα για τον Τζιμπούρ που βρέθηκε απέναντι από τον Ιτάνζ, ο οποίος απέκρουσε το πλασέ του Αλγερινού.

48’ Ευκαιρία για την Καβάλα, καθώς ο Σμολάρεκ βρέθηκε απέναντι απ΄ τον Σάχα, έκανε το ψηλοκρεμαστό πλασέ κα η μπάλα έφυγε άουτ.

50’ Γκολ! 2-0 η ΑΕΚ! Σουτ του Λεονάρντο στην κίνηση, εκτός περιοχής, και η μπάλα καταλήγει στα δίχτυα.

64’ Σουτ του Ντικρόκ, μπλόκαρε ο Σάχα.

65’ Ωραία προσπάθεια του Γκέντσογλου και πάσα για τον Λεονάρντο, που έκανε το δυνατό σουτ από το ύψος της περιοχής κι έστειλε την μπάλα λίγο άουτ.

72’ Σέντρα του Γεωργέα από αριστερά, σουτ του Μπλάνκο στην κίνηση και εντυπωσιακή απόκρουση του Ιτάνζ.

81’ ΓΚΟΛ! 3-0 Η ΑΕΚ! Κάθετη πάσα του Τζιμπούρ για τον Μαντούκα, που βρέθηκε τετ α τετ και πλάσαρε ιδανικά τον Ιτάνζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: