Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Ναφτί: «50%-50% ο τελικός»

http://www.gazzetta.gr/media/k2/items/cache/bb2d630b8729dc7f8002a731d48980f8_L.jpg?1272081373?1272081373?1272081373Ισορροπημένο ματς περιμένει ο Μεντί Ναφτί στον αποψινό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Άρη. Ο μέσος των «κίτρινων» τονίζει ότι οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες για τις δύο ομάδες.

Αναλυτικά η συνέντευξη του στη «Sportday»

-Μεντί, είναι ο πρώτος τελικός που θα συμμετέχεις στην καριέρα σου ή κάνω λάθος;

«Όχι, αγωνίστηκα στον τελικό Κυπέλλου Εθνών Αφρικής το 2004, όταν νικήσαμε 2-1 το Μαρόκο. Όμως με ομάδα είναι ο πρώτος τελικός και είμαι ενθουσιασμένος με την ιδέα ότι θα πάρω μέρος. Εύχομαι, μάλιστα, να το σηκώσω κι αυτή τη φορά».

-Τι πιστεύεις για τις δύο ομάδες; Έχουν πιθανότητες 50%-50% ή ο Παναθηναϊκός έχει κάποιο πλεονέκτημα;

«Κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος υπήρχε μια φυσιολογική ακολουθία στα αποτελέσματα. Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρωτάθλημα, επειδή ήταν η καλύτερη ομάδα καθ' όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Αλλά νομίζω ότι αφού μιλάμε για έναν αγώνα οι πιθανότητες είναι πράγματι 50%-50%».

-Ποια είναι η άποψή σου για το γήπεδο του τελικού; Είναι το στάδιο που αγωνίζεται ο Παναθηναϊκός σε όλα του τα παιχνίδια. Θα παίξει κάποιο ρόλο;

«Νομίζω πως σε αυτή τη φάση του Κυπέλλου δεν έχει καμία σημασία, επειδή ειδικά με την παρουσία των δικών μας φιλάθλων είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε τα συναισθήματα που έχουμε και στην έδρα μας».

-Είναι η πρώτη φορά, ξέρεις, που τόσος πολύς κόσμος, περισσότερος από 23.000, θα πάει στην Αθήνα. Επί της ουσίας το «Κλεάνθης Βικελίδης» θα μετακομίσει σε μια άλλη πόλη.

«Ερχονται για να δουν την ομάδα να κερδίζει κι εύχομαι όλοι να φύγουν από την Αθήνα πολύ χαρούμενοι και να γυρίσουν στη Θεσσαλονίκη. Θα είναι σίγουρα μια εικόνα που θα τη θυμόμαστε για πάντα και δεν κρύβω ότι αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων στα αποδυτήρια μεταξύ μας».

-Ένιωσες αυτές τις μέρες τον ενθουσιασμό στην πόλη;

«Νιώθω τον ενθουσιασμό, όχι μόνο αυτή την εβδομάδα που προηγείται του τελικού, αλλά εδώ και δύο μήνες. Από τη στιγμή που πήραμε την πρόκριση, όπου και να πάω με σταματούν και μου μιλούν για το Κύπελλο. Νομίζω ότι ακούω τη λέξη "Κύπελλο" δέκα φορές την ημέρα το λιγότερο. Είναι ασφαλώς κάτι που το συναντώ πρώτη φορά στην καριέρα μου».

-Ξέρεις ότι ο Αρης έχει 40 χρόνια που δεν έχει κερδίσει τελικό; Αυτό επηρεάζει την ομάδα; Ξέρεις ότι και κάποιοι από τους παίκτες έχουν αγωνιστεί πριν από δύο χρόνια με τον Ολυμπιακό στον τελικό. Σου έχουν πει κάτι;

«Προσωπικά σε μένα όχι. Εχω τον ενθουσιασμό να κερδίσω τον τελικό 40 χρόνια μετά. Είναι τιμή μου να φέρω το Κύπελλο στην ομάδα έπειτα από τόσα χρόνια. Πρέπει επίσης να ρωτήσετε τους συμπαίκτες που συμμετείχαν στον προηγούμενο τελικό πριν από δύο χρόνια. Αλλά είναι διαφορετική ομάδα, διαφορετικός προπονητής, διαφορετική ατμόσφαιρα. Είναι σαν να ξεκινάς από το μηδέν. Είναι σαν να παίζεις για τη χαρά των φιλάθλων και της ομάδας αυτά τα 90 λεπτά».

-Νιώθεις κάποια ασφάλεια από την εμπειρία που έχει ο Εκτoρ Κούπερ από τις συμμετοχές του σε τελικούς σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ;

«Φυσικά, φυσικά. Αν και νομίζω ότι η προετοιμασία μέσα στην εβδομάδα δεν είναι διαφορετική επειδή έχουμε μπροστά μας τον τελικό. Νομίζω ότι η ομάδα πρέπει να δουλέψει τόσο σκληρά, όπως σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος, και φυσικά η παρακίνηση είναι μεγαλύτερη, επειδή και ο ενθουσιασμός είναι μεγαλύτερος. Αλλά σε επίπεδο δουλειάς δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι, ειδικά από τη στιγμή που παίξαμε με τον Παναθηναϊκό ήδη δύο φορές».

-Πιστεύεις ότι το αποτέλεσμα του τελικού θα επηρεάσει την ομάδα για τα πλέι οφ;

«Είτε κερδίσεις είτε χάσεις, νομίζω πως θα υπάρχει το στρες του τελικού. Το πιο δύσκολο παιχνίδι θα είναι το πρώτο εντός έδρας με τον Ολυμπιακό την Τετάρτη για να ανασυγκροτηθεί η ομάδα. Θα είναι το πιο επικίνδυνο παιχνίδι για να αγωνιστούμε. Γιατί αν κερδίσουμε θα έχουμε έλλειψη συγκέντρωσης για το πρώτο παιχνίδι και αν χάσουμε θα είναι πεσμένη η ψυχολογία. Ομως, θα προσπαθήσουμε να μη συμβεί αυτό και με τη βοήθεια φυσικά του προπονητή. Αλλά το πρώτο παιχνίδι είναι και το πιο επικίνδυνο».

-Θα είναι το παιχνίδι-κλειδί επειδή ξεκινάει η ομάδα στα πλέι οφ με μηδέν βαθμούς;

«Φυσικά. Αν χάσεις στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό έχεις σχεδόν τελειώσει κι αν κερδίσεις έχεις επιστρέψει στο κόλπο του Τσάμπιονς Λιγκ. Εάν δεν υπήρχε ο τελικός του Σαββάτου για το Κύπελλο θα σκεφτόμασταν τον αγώνα με τον Ολυμπιακό. Τώρα όλοι σκέφτονται τον τελικό και θα είναι πολύ δύσκολο μέσα σε δύο μέρες να σκεφτούμε τον αγώνα με τον Ολυμπιακό, αλλά πρέπει να το κάνουμε».

-Πιστεύεις ότι ο Αρης δεν είναι το φαβορί για τον αγώνα όπως πριν από δύο χρόνια με τον Ολυμπιακό;

«Αν με ρωτήσεις "αν ο Παναθηναϊκός μας σέβεται και ανησυχεί για τον αγώνα", η απάντηση είναι "ναι". Και το αντίθετο. Και εμείς σεβόμαστε τον Παναθηναϊκό και ανησυχούμε για τον αγώνα. Ισως είναι 55%-45% υπέρ αυτών. Αλλά εγώ πάντα προτιμώ να μην είμαι με το φαβορί. Αν ρωτήσεις έναν τυχαίο φίλαθλο, θα σου πει ότι θα κερδίσει ο Παναθηναϊκός».

-Ποιες είναι οι διαφορές που συνάντησες σε σχέση με Γαλλία, Ισπανία και Αγγλία που έχεις αγωνιστεί;

«Δεν σου κρύβω ότι το επίπεδο είναι διαφορετικό κι ασφαλώς πιο χαμηλό, αλλά οι εντάσεις των αγώνων είναι σημαντικές. Νομίζω ότι στην πρώτη πεντάδα βρίσκονται ομάδες που ο κόσμος περίμενε να βρεθούν εκεί. Δεν υπάρχουν εκπλήξεις. Υπάρχουν διαφορές στο επίπεδο, αλλά εγώ είμαι πολύ χαρούμενος με την επιλογή μου και με το επίπεδο της ομάδας. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάνει κάτι, έχουμε τον ενθουσιασμό του τελικού και των πλέι οφ, αλλά αν χάσεις τον τελικό η υπόλοιπη προσπάθεια της χρονιάς θα είναι απλώς Ο.Κ. Εχω έρθει εδώ για να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα, το Κύπελλο αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε πετύχει τίποτα. Αν κερδίσουμε το Σάββατο θα είναι το πρώτο βήμα».

-Είσαι ευχαριστημένος έπειτα από περίπου δέκα μήνες με την επιλογή σου να έρθεις στον Αρη;

«Είμαι πολύ χαρούμενος μέχρι στιγμής. Η ομάδα είναι καλή, με σωστή εναλλαγή ρόλων, οι οπαδοί είναι εκπληκτικοί και πολύ χαρούμενοι με μένα».

-Είναι η πρώτη φορά στην καριέρα σου που, αν και αμυντικό χαφ, πετυχαίνεις τόσο σημαντικά γκολ; Ήδη έχεις σημειώσει τέσσερα και είσαι ο 3ος σκόρερ της ομάδας.

«Νομίζω ναι. Μου έχει δοθεί η ελευθερία από τον προπονητή αυτή την περίοδο και είμαι σε καλή αγωνιστική κατάσταση για να περνάω μπροστά και να σκοράρω. Θα ήθελα αυτό να συνεχιστεί στον αγώνα του Σαββάτου και στα πλέι οφ».

-Ονειρεύεσαι να πετύχεις ένα γκολ στον τελικό του Κυπέλλου;

«Απλώς ονειρεύομαι να κερδίσουμε και να γυρίσω σπίτι χαρούμενος. Η οικογένειά μου θα είναι στο στάδιο ερχόμενη από τη Γαλλία, οι γονείς μου επίσης, οπότε είναι πολύ σημαντικό για μένα να κερδίσει η ομάδα μου».

-Οταν ήρθες το καλοκαίρι στην ομάδα ήσουν αρνητικός όσον αφορά την επιστροφή σου στην εθνική. Εχει αλλάξει κάτι;

«Είναι διαφορετική η κατάσταση σήμερα. Ο προπονητής έφυγε, με κάλεσαν για να συμμετέχω στο Κύπελλο Εθνών της Αφρικής τον προηγούμενο Ιανουάριο κι αφού μίλησα με τον Κούπερ αποφασίσαμε να μην πάω. Αλλά ξέρω ότι θέλουν να πάω κι έχουμε αγώνα με τη Γαλλία. Αφού έχουν γίνει διάφορες αλλαγές σκέφτομαι να επιστρέψω».

-Σε βοήθησε η καλή χρονιά που κάνεις με τον Αρη;

«Φυσικά. Πριν έρθω εδώ είχα να παίξω έξι μήνες στην Μπέρμινγχαμ. Οταν αγωνίζεσαι κάθε εβδομάδα σε βοηθάει σημαντικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: