Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Οι οκτώ τελικοί του Αρη

http://www.sport24.gr/ast/cov/19/1970_b.jpgο γκολ του Κεραμιδά στον τελικό του 1970 είναι γραμμένο με "χρυσά" γράμματα στην ιστορία του Αρη, καθώς του χάρισε το μοναδικό του κύπελλο Ελλάδος. Πέρασαν 40 ολόκληρα χρόνια και οι "κιτρινόμαυροι" ακόμα δεν έχουν σκοράρει σε τελικό, κάτι που έχουν έχουν την ευκαιρία να το κάνουν το Σάββατο (24/04 20:30) απέναντι στον Παναθηναϊκό. Ενόψει αυτής της αναμέτρησης, το Sport24.gr θυμάται τους 4 χαμένους τελικούς της Αθήνας, τον θρίαμβο του '70, την εκδίκηση του ΠΑΟΚ και τις σύγχρονες κόντρες με τον Ολυμπιακό.Το Σάββατο ο Άρης θα παίξει για ένατη φορά στην ιστορία του σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας.. Ενδεχόμενη κατάκτηση του τροπαίου θα αποτελέσει πολύ μεγάλη επιτυχία, δεδομένου ότι κατά το παρελθόν κάτι τέτοιο έχει συμβεί μόνο μία φορά.

Ο Αρης σφράγισε με την παρουσία το ξεκίνημα της διοργάνωσης καθώς συμμετείχε στους μισούς από τους οκτώ πρώτους τελικούς χωρίς ωστόσο να κερδίσει κανένα. Κοινό στοιχείο των τεσσάρων αυτών τελικών είναι ο τόπος διεξαγωγής τους. Οι "κιτρινόμαυροι" τους έδωσαν όλους στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου έχασαν δυο φορές από την ΑΕΚ και από μία από τους Παναθηναϊκό και Εθνικό.

Στον πρώτο τελικό της διοργάνωσης το 1932 ο Αρης παρά το χατ-τρικ του Κίτσου ηττήθηκε με 5-3 από την ΑΕΚ. Την επόμενη χρονιά προηγήθηκε του Εθνικού αλλά οι Πειραιώτες σκόραν δις μέσα σε ένα δίλεπτο και κατέκτησαν το τρόπαιο. Ακολούθησε το 1940 η ήττα με 3-1 από τον Παναθηναϊκό, στην μοναδική φορά ως τώρα που αντιμετώπισε το "τριφύλλι".

Παρατηρώντας τις συνθέσεις του Αρη σε αυτά τα παιχνίδια ξεχωρίζουμε το όνομα του Κλεάνθη Βικελίδη. Η ιστορική φυσιογνωμία του συλλόγου που κοσμεί με το όνομά της το γήπεδο του Αρη, συμμετείχε και στους τρεις πρώτους τελικούς χωρίς ωστόσο να σηκώσει το πολυπόθητο τρόπαιο στον ουρανό της Αθήνας. Ενα τρόπαιο που δεν κατάφεραν να σηκώσουν οι Θεσσαλονικείς ούτε το 1950 όταν και ηττήθηκαν ξανά από την ΑΕΚ με το βαρύ 4-0.

Χρειάστηκαν να περάσουν 20 χρόνια για να ξαναβρεθούν οι "κιτρινόμαυροι" σε τελικό, μόνο που η πρώτη φορά που αγωνίστηκαν εκτός της πρωτεύουσας ήταν και γούρικη. Μάλιστα δεν θα μπορούσαν να φανταστούν οι φίλοι της ομάδας ιδανικότερο αντίπαλο για να πάρουν το κύπελλο από τον "αιώνιο" αντίπαλο της πόλης. Με σκόρερ τον Κεραμιδά ο Αρης επικράτησε με 1-0 του ΠΑΟΚ στο Καυτατζογλείο και στέφθηκε Κυπελλούχος για τη σεζόν 1969/1970.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκείνη την χρονιά στο ρόστερ της ομάδας ανήκε και ο Τάκης Λουκανίδης που μετά από 8 χρόνια πλούσιας καριέρας στον Παναθηναϊκό μεταγράφηκε στους Θεσσαλονικείς. Με το κύπελλο που σήκωσε εκείνη την σεζόν έγινε ο μόνος παίχτης που έχει πανηγυρίσει και με τους δύο αντιπάλους του τελικού του Σαββάτου, καθώς το 1967 είχε σηκώσει την κούπα με τη φανέλα του "τριφυλλιού".

Μετά τον θρίαμβο του 1970 ο Αρης εξαφανίστηκε από τους τελικούς για 33 χρόνια ώσπου το 2003 η μοίρα ήθελε τον ΠΑΟΚ να παίρνει εκδίκηση για το χαμένο τελικό του Καυτατζογλείου. Τόπος θριάμβου για τον δικέφαλο του Βορρά ήταν το γήπεδό του, η Τούμπα, όπου κατέβαλε την αντίσταση των "κιτρινόμαυρων" χάρη σε ένα γκολ του Γεωργιάδη.

Ακολούθησαν άλλοι δυο χαμένοι τελικοί για τον Αρη απέναντι στον Ολυμπιακό. Το 2005 το ραντεβού κλείστηκε στην Πάτρα όπου εν μέσω σοβαρών επεισοδίων ανάμεσα σε οπαδούς των δύο ομάδων οι "ερυθρόλευκοι" νίκησαν με 3-0. Μια χρονιά που θέλουν να ξεχάσουν οι φίλαθλοι του συλλόγου καθώς πέρα από το χαμένο τρόπαιο, ο Αρης υποβιβάστηκε στη Β' Εθνική.

Τρία χρόνια αργότερα οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στο Καυτατζόγλειο όπου αυτή τη φορά δεν έφερε τύχη στον Αρη. Το τελικό 2-0 υπέρ των Πειραιωτών μεγάλωσε και άλλο την αναμονή των "κιτρινόμαυρων" για ένα τίτλο. Μια αναμονή που φέτος μετράει 40 ολόκληρα χρόνια, όσα χρόνια έχει να σκοράρει ο Αρης σε τελικό κυπέλλου!

Θα τα καταφέρει να βάλει τέλος σε αυτήν την αναμονή το Σάββατο; Η προϊστορία πάντως δεν τον ευνοεί καθώς μετά από 60 χρόνια θα δώσει τελικό στην Αθήνα, εκεί όπου μετράει 4 ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: