Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Δεν μπόρεσε

Η προσπάθεια για επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης μετατίθεται για την επόμενη χρονιά, καθώς η Μπαρτσελόνα αποδείχθηκε μια κλάση ανώτερη από τον Ολυμπιακό και κατέκτησε το 2ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της ιστορίας της με 86-68 απέναντι στους «ερυθρόλευκους»!

Ξέφραγο αμπέλι η ρακέτα
Ο μεγάλος τελικός ξεκινάει με τον Ολυμπιακό να φορά τα λευκά, όπως τότε στη Ρώμη και τον Γιαννάκη να προτιμά τους Πεν, Τεόντοσιτς, Τσίλντρες, Κλέιζα και Σχορτσανίτη, ενώ ο Πασκουάλ απάντησε με Ρούμπιο, Ναβάρο, Μάικλ, Λόρμπεκ και Ν’Ντονγκ με εντολή στον Κογκολέζο σέντερ να σπρώξει –όσο είναι εφικτό- τον Σόφο. Το σκορ άνοιξε με τρίποντο ο Κλέιζα, με την Μπαρτσελόνα να πετυχαίνει πέντε γρήγορους πόντους και να προηγείται με 5-3 μετά από ένα μόλις λεπτό στον τελικό. Ο ρυθμός είναι σαφώς πιο γρήγορος σε σχέση με τον ημιτελικό με την Παρτιζαν, κάτι λογικό καθώς, στον τελικό, παίζουν οι γρηγορότερες ομάδες στην Ευρώπη. Μετά από τέσσερα λεπτά και με τον Σχορτσανίτη να φορτώνει με δύο γρήγορα φάουλ τον Ν’Ντόνγκ, η Μπαρτσελόνα προηγείται με 12-8, με τον Ναβάρο να βρίσκει το στόχο από τα 6,25. Ο Τεοντόσιτς έχει ξεκινήσει «καυτός» τον τελικό, με 7 πόντους σε 6:30 λεπτά αγώνα, αλλά ζητά αλλαγή καθώς μετά τη γαστρεντερίτιδα που τον ταλαιπώρησε, ένιωσε τις δυνάμεις του να εξαντλούνται.

Στο παρκέ περνούν ο Παπαλουκάς και ο Μπουρούσης (στη θέση του Σόφο), με το σκορ στο 20-13, μετά από καλάθι και φάουλ του Πιτ Μάικλ (8 πόντοι) τρία λεπτά πριν το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου. Η Μπαρτσελόνα έχει επιβάλει το δικό της καταιγιστικό ρυθμό, στέλνοντας τη διαφορά στους 11 πόντους, πριν «απαντήσει» με τρίποντο ο Τσίλντρες και μειώσει στο 24-16. Το δεκάλεπτο ολοκληρώνεται με σκορ στο 28-19 και τον Ολυμπιακό να αφήνει «αφύλαχτη» τη διάβαση στη ρακέτα του και να το πληρώνει έχοντας δεχτεί 15 πόντους μέσα στη ρακέτα.

Λα Μπόμπα
Η Μπαρτσελόνα μπήκε αποφασισμένη στο δεύτερο δεκάλεπτο, αλλά ο Μπουρούσης με πέντε συνεχόμενους πόντους κρατάει διαφορά σε μονοψήφιο αριθμό. (32-24), επτά λεπτά πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Με το σκορ στο 35-26 και τον Βασιλόπουλο να περνά αλλαγή στη θέση του Τσίλντρες, ο Παπαλουκάς καρφώνει στον αιφνιδιασμό και μειώνει στους επτά (35-28) με τον Πασκουάλ να ζητά time-out στα μισά του δεκαλέπτου. Ο Παπαλουκάς με δύσκολο lay up φτάνει τους 6 πόντους, αλλά η Μπαρτσελόνα πετυχαίνει πέντε γρήγορους πόντους (τρίποντο ο Λόρμπεκ και lay up ο Ρούμπιο μετά από κλέψιμο) για το 43-30, δύο λεπτά πριν το τέλος του ημιχρόνου. Ο Σχορτσανίτης μπαίνει και πάλι στο παρκέ στη θέση του Βούισιτς και κερδίζει φάουλ από τον Βάσκεθ, που έχει κάνει μεγάλη ζημιά στον Ολυμπιακό με έξι πόντους, και 4(!) μπλοκ. Αυτός που δεν καταλαβαίνει από τάπες είναι ο Ναβάρο, που με νέο τρίποντο έστειλε τη διαφορά στους 14 (η μεγαλύτερη στον τελικό) 65 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του ημιχρόνου, φτάνοντας τους 11 πόντους με 3/5 τρίποντα. Ο Μπουρούσης με 9 πόντους και τέσσερα ριμπάουντ, αλλά και ο αλάνθαστος Παπαλουκάς (8 πόντοι με 4/4 δίποντα) είναι οι παίκτες που ουσιαστικά «κρατούν» ζωντανό τον Ολυμπιακό μετά από 20 λεπτά αγώνα. Το ημίχρονο τελειώνει με σκορ 47-36 με τους «ερυθρόλευκους» να αδυνατούν να βρουν το φάρμακο απέναντι στους ταχύτατους Καταλανούς που έχουν μοιράσει 11 ασίστ, σε αντίθεση με τις μόλις 5 του Ολυμπιακού.

Αντεπίθεση που έμεινε στη μέση
Το δεύτερο ημίχρονο αρχίζει με Πεν, Μπέβερλι, Τσίλντρες, Κλέιζα και Σχορτσανίτη για τον Ολυμπιακό και την Μπαρτσελόνα να προτιμά τους Ρούμπιο, Ναβάρο, Μάικλ, Λόρμπεκ και Ν’Ντονγκ. Ο Σόφο είναι αυτός που δίνει ώθηση στην ομάδα του με καλάθι και εντυπωσιακό κλέψιμο στην επόμενη φάση, με τον Ολυμπιακό να μειώνει πολύ γρήγορα στους επτά (47-40). Ο Πιτ Μάικλ με προσωπική ενέργεια λύνει το γόρδιο δεσμό για την Μπαρτσελόνα που παρέμενε άσφαιρη για τρία λεπτά με το σκορ στο 49-40. Ο Ναβάρο είναι ασταμάτητος με 15 πόντους και τέσσερα τρίποντα, αλλά και ο Τσίλντρες δεν πάει πίσω (9 πόντοι με 2/4 τρίποντα), με το σκορ να διαμορφώνεται στο 52-45, μετά από τέσσερα λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Παπαλουκάς παραμένει αλάνθαστος με 5/5 δίποντα και 10 πόντους, μειώνοντας σε 54-49 στα μισά του τρίτου δεκαλέπτου, βάζοντας φωτιά στους 6000 φιλάθλους του Ολυμπιακού που έχουν κάνει κατάληψη στο Μπερσί.
Η Μπαρτσελόνα τρέχει ένα σερί 8-0, με πρωταγωνιστή τον Ν’Ντονγκ (7 πόντοι) με τη διαφορά να εκτοξεύεται και πάλι στους 13 πόντους, τρία λεπτά πριν τη λήξη του δεκαλέπτου. Ο Κλέιζα μειώνει σε 62-50 και φτάνει τους 8 προσωπικούς πόντους για τον Ολυμπιακό που χρειάζεται ένα νέο ξέσπασμα για να πιέσει την ομάδα του Πασκουάλ, ενώ το δεκάλεπτο τελειώνει με τους Καταλανούς να προηγούνται με 14 πόντους (64-50).

Άλλη κλάση η Μπάρτσα
Ο Ολυμπιακός σπαταλά πολύτιμο χρόνο, καθώς μετά από 2:40 στην τελευταία περίοδο, η διαφορά παραμένει στους 14 πόντους (66-52), ενώ η επιλογή του Παναγιώτη Γιαννάκη να αλλάξει τον Τεόντοσιτς με τον Μπέβερλι, προκάλεσε τον έντονο εκνευρισμό του Σέρβου guard, με τον Δράκο να του κάνει έντονες παρατηρήσεις. Ο Μάικλ φτάνει τους 16 πόντους και στέλνει τη διαφορά στη μεγαλύτερη τιμή της (+16) με το σκορ στο 68-52 και 6:44 να απομένουν για το τέλος του τελικού. Στα 5:30 πριν το τέλος ο Μόρις «γράφει» το 71-52 και ο Ολυμπιακός πλέον χρειάζεται όχι ένα, αλλά πολλά θαύματα, προκειμένου να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση. Με το σκορ στο 76-60, ο Παναγιώτης Γιαννάκης καλεί σε time out, όμως τα 2:54 που απομένουν, είναι ελάχιστα για τον Ολυμπιακό που δεν κατάφερε σε κανένα σημείο του αγώνα να κοιτάξει στα μάτια την ανώτερη Μπαρτσελόνα. Ο Γιάκα Λάκοβιτς περνά για πρώτη φορά στο παρκέ 100 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, με τον Μπαζίλε να ευστοχεί σε τρίποντο και να στέλνει τη διαφορά στους 18, ενώ ο Λόρμπεκ με νέο τρίποντο γράφει το Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 86-65, στη μεγαλύτερη διαφορά του αγώνα. Το τελικό 86-68 δίνει το έναυσμα για ξέφρενους πανηγυρισμούς από περίπου 3000 Καταλανούς που πανηγυρίζουν με την καρδιά τους την επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης μετά από επτά χρόνια.

Δεκάλεπτα: 28-19, 47-36- 64-50
Διαιτητές: Μπραζάουσκας, Μπαχάρ, Σαμπόν
Μπαρτσελόνα (Πασκουάλ): Μπαζίλε 3 (1), Τρίας, Ρούμπιο 9 (1), Λάκοβιτς, Ναβάρο 21 (4), Βάσκεθ 6 (4 μπλοκ), Ν΄Ντογκ 7, Μόρις 8 (1), Σάδα 7 (1), Λόρμπεκ 5, Μάικλ 14 (1), Γκριμάου.
Ολυμπιακός (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 12, Πεν, Τσίλντρες 12 (2), Βούισιτς 2, Βασιλόπουλος, Μπουρούσης 9 (1), Χαλπερίν, Κλέιζα 13 (1), Μαυροκεφαλίδης, Μπέβερλι, Τεόντοσιτς 10 (2), Σχορτσανίτης 6.

Δεν υπάρχουν σχόλια: