Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Ο Λεμπρόν στο Μαϊάμι. Τέως...βασιλιάς

http://www.contra.gr/images/m/lebronthema0907_m.jpgΟ Λεμπρόν Τζέιμς πάει Μαιάμι και μαζί με τους Nτουέιν Ουέιντ και Κρις Μπος δημιουργείται η νέα dream team.«Αποφάσισα να πάρω τα ταλέντα μου και να περάσω τα επόμενα χρόνια στο Μαϊάμι. Σήμερα το πρωϊ πήρα την τελική μου απόφαση και είμαι παίκτης των Μαϊάμι Χιτ». Μισή ώρα μετά την έναρξη της εκπομπής αφιερωμένης στην απόφασή του, ο Λεμπρόν Τζέιμς ανακοίνωσε ότι ενώνει τις δυνάμεις του με τον Ντουέιν Ουέιντ και τον Κρις Μπος στο Μαϊάμι. Στις 04.30 ώρα Ελλάδας τα πάντα άλλαξαν στο ΝΒΑ και όχι μόνο καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία, τρεις σούπερ σταρ στην ακμή τους, δύο από τους τρεις κορυφαίους παίκτες των ημερών μας, αποφασίζουν να βαδίσουν σε ένα κοινό μέλλον.

Ο Τζέιμς και οι άνθρωποί του, συμφώνησαν με το ESPN προκειμένου στις 21.00 ώρα Νέας Υόρκης (πίκρα και αυτοί) να ανακοινώσει σε παναμερικανικό δίκτυο την απόφασή του. Παράλληλα συνδέθηκαν το NBA TV και το ΤΝΤ σε μία ιστορική στιγμή. Η εκπομπή ξεκίνησε στην ώρα της αλλά ο Λεμπρόν χρειάστηκε 30 λεπτά για να ανακοινώσει την απόφασή του η οποία, όπως παραδέχθηκε, τον φέρνει κόντρα με όσα ήταν έως τώρα στους Καβαλίερς:

«Ήταν πολύ δύσκολο να αφήσω το Κλίβελαντ. Τα πάντα στην ζωή μου τα οφείλω σε αυτούς. Δεν ήθελα ποτέ να αφήσω τους Καβαλίερς ωστόσο είδα ότι παρουσιάζεται μία εντελώς διαφορετική κατάσταση. Δεν άφησα το Κλίβελαντ, αλλά επέλεξα να ενώσω τις δυνάμεις μου με δύο άλλους παίκτες τους οποίους λατρεύω. Μαζί έχουμε την ευκαιρία να κερδίσουμε πρωτάθληματα στο εγγύς μέλλον. Περιμένω ότι ο κόσμος θα στεναχωρηθεί αλλά για μένα το Άκρον παραμένει το σπίτι μου», δήλωσε ο Λεμπρόν, την ίδια ώρα που ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωναν την οικία του στο Άκρον προκειμένου να μην την μετατρέψουν σε...θερινή οι φίλοι των Καβς.

Αναφορικά με το πως θα συνυπάρξουν οι τρεις τους, τόνισε: «Ο Ουέιντ είναι αυτός που επιλέγει να ρίξει πρώτος το «εγώ» του. Είναι η ομάδα του και με δέχεται. Δέχεται και τον Κρις. Ο καθένας μας θα έχει την δική του λάμψη, ωστόσο οι Χιτ συνεχίζουν να είναι η ομάδα του Ντουέιντ. Το πώς θα προσαρμοστούμε όλοι στο συνολο αποτελεί ευθύνη δική μου και του Κρις Μπος».

Αμέσως τέθηκε θέμα προπονητή στο Μαϊάμι καθώς ο νεαρός Έρικ Σπέλστρα, μόλις 40 ετών, στον τρίτο του χρόνου ως χεντ κόουτς θα έχει την ευκαιρία η οποία δεν δόθηκε ποτέ σε άλλο συνάδελφό του. Πολλοί έχουν προπονήσει τρεις σούπερ σταρ (o Τομγιάνοβιτς Ολάζουον, Μπάρκλεϊ, Πίπεν, ο Ντοκ Ρίβερς Γκαρνέτ, Άλεν, Πιρς) αλλά δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιας συνεύρεσης στην κορύφωση της καριέρας των τριών παικτών. Ο Πατ Ράιλι περιμένει και όλα δείχνουν πως, όπως συνέβη το 2006, μεσούσης της περιόδου θα απολύσει τον Σπέλστρα και θα πάρει την ομάδα στα χέρια του. Το αξίζει και πάλι αφού μόνο αυτός πίστεψε στην ιστορία των τριών σούπερ σταρ στην ίδια ομάδα και την υλοποίησε.

O Λεμπρόν θα υπογράψει πενταετές συμβόλαιο 95,5 εκατομμυρίων δολαρίων κάτι που επιτρέπει στο Μαϊάμι να πάρει και άλλους παίκτες. Η πεντάδα τους θα είναι: Τσάλμερς, Ουέιντ, Τζέιμς, Μπος, Τζόελ Άντονι.

Τέλος η... βασιλεία;

Με την ανακοίνωση της απόφασής του Λεμπρόν υπήρξε τεράστια απογοήτευση στις ΗΠΑ. Όχι μόνο στους Νικς, τους Μπουλς και τους Καβαλίερς, αλλά σε σούπερ σταρ οι οποίοι βλέπουν ότι ο Κόμπε μένει ως ο τελευταίος των Μοϊκανών. Ο τελευταίος των αυθεντικών ηγετών που επιλέγει να νικήσει μόνος του και όχι με...παρέα.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Μπάρκλεϊ: «στα 25 μου ήθελα να γίνω ο ήρωας της Φιλαδέλφια. Ήθελα να έχω την μπάλα και να οδηγώ την ομάδα σε κάθε φάση. Δεν σκεφτόμουν πώς θα πάρω ένα δακτυλίδι, αλλά ο τρόπος που θα το πάρω με την ομάδα μου. Δεν τα κατάφερα αλλά προσπάθησα. Για τον Λεμπρόν νομίζω ότι αυτό τελειώνει οποιαδήποτε συζήτηση σύγκρισης με τον Μάικλ Τζόρνταν ή οποιονδήποτε άλλο μεγάλο. Για μένα ο Τζέιμς είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο, στην καλύτερη ηλικία γι αυτό και με εκπλήσσει που άφησε το Κλίβελαντ, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν δοκίμασε λίγο ακόμα με τους Καβς».

Για να περάσουμε στον σχολιασμό, ουσιαστικά είναι μία πολύ...ελληνική απόφαση. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι ο σούπερ σταρ θέλει να ξεχωρίζει, να λάμπει, να καθοδηγεί, να είναι το αφεντικό. Παικταράς, εγωπαθής, ο απόλυτος ήρωας. Ο Κόμπε δηλαδή ή ο Λεμπρόν μέχρι αυτό το καλοκαίρι. Από ότι φαίνεται το ΝΒΑ δοκιμάζει μία νέα περίοδο όπου οι νέοι αστέρες θυσιάζουν ακόμα και την κληρονομιά τους για ένα δακτυλίδι το οποίο το θεωρούν σημαντικότερο από την διαδρομή τους. Σημαντικότερο από μία θέση στο πάνθεον των υπερπαικτών.

Αυτή είναι η μία πλευρά. Η άλλη, η πιο κυνική, λέει πως ο Λεμπρόν κατάλαβε ότι δεν γίνεται να πάρει τίτλο στο Κλίβελαντ ή στην Νέα Υόρκη και ως αποτέλεσμα θυσιάζει ίσως και την προσωπική του ιστορία για ένα , δύο ή και τρία δακτυλίδια με τους Χιτ.

Το σημαντικό είναι πως ούτε το ΝΒΑ, ούτε οι εταιρείες διαδραμάτισαν κανέναν ρόλο παρά μόνο η προσωπική βούληση του Λεμπρόν. Όλα δείχνουν πως στο εγγύς μέλλον θα φορέσει τα δακτυλίδια του. Αν ...προλάβει να το κάνει νωρίς μπορεί να γράψει και ιστορία. Διαφορετικά το ξημέρωμα της Παρασκευής, στερεί από τις επόμενες γενιές έναν θρύλο του μπάσκετ. Το τέλος της βασιλείας; Εκεί βαδίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: