Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Ξέσπασε η Εθνική ομάδα


ετά από μία... προπόνηση, 97-60, επί της Ακτής Ελεφαντοστού, η Εθνική διεκδικεί την Πέμπτη (18:30) τη 2η θέση του τρίτου ομίλου, απέναντι στη Ρωσία, στον τελευταίο αγώνα της στην πρώτη φάση του Μουντομπάσκετ. Αντίθετα με τους Ρώσους που ίδρωσαν να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Κίνας, οι διεθνείς μας θα είναι ξεκούραστοι, αφού η αφρικανική ομάδα αποδείχτηκε ιδανικός... σάκος του μποξ για να βγάλουν τα απωθημένα τους, την επομένη της ήττας από την "οικοδέσποινα" Τουρκία.

Ήταν μια καλή ευκαιρία να ανέβει η αυτοπεποίθηση των παικτών του Καζλάουσκας, να αφομοιωθούν και πάλι μέσα σε αγωνιστικούς ρυθμούς οι Φώτσης και Σχορτσανίτης και να είναι όλοι έτοιμοι για τον χιαστί νοκ άουτ αγώνα της φάσης των "16".

Αυτός θα είναι ο 3ος του τετάρτου ομίλου της Καισάρειας με νίκη επί της Ρωσίας ή ο 2ος του τετάρτου ομίλου στην... περίπτωση που ηττηθούμε. Δεδομένο είναι πως η 2η θέση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στις ΗΠΑ στον χιαστί της φάσης των "8" ακόμη κι αν ξεπεραστεί το εμπόδιο (πιο πιθανή η Ισπανία ως 3η του Δ΄ ομίλου) στους "16". Δεδομένο είναι επίσης πως οι Έλληνες διεθνείς θα παλέψουν για τη νίκη απέναντι στη Ρωσία, ακόμη κι αν η 3η θέση θα τους έφερνε πιο βατούς αντίπαλους στο δρόμο τους, στην Κωνσταντινούπολη.

Όσο για τους σκόρερ του αγώνα με τον αδύναμο κρίκο του Γ' ομίλου που κατέλαβε οριστικά την 6η και τελευταία θέση (έχει ήδη 4/4 ήττες), πέντε Έλληνες διεθνείς σημείωσαν διψήφιο νούμερο πόντων (Καλάθης, Πρίντεζης, Τσαρτσαρής, Σχορτσιανίτης και Σπανούλης). Ο Μπρισέ Ασί με 11 πόντους πρώτος σκόρερ των Αφρικανών.

Αιφνιδιάστηκαν οι Έλληνες διεθνείς βλέποντας τον ηλεκτρονικό πίνακα να γράφει 7-0 υπέρ της Ακτής Ελεφαντοστού, μετά από τρίποντο του Έντι Γκάι και τζαμπ σουτ των Ντιαμπατέ και Κονατέ. Ή καλύτερα... εκνευρίστηκαν, με πιο θυμωμένο απ΄ όλους τον Κώστα Τσαρτσαρή. Ο διεθνής φόργουορντ σημείωσε τους πρώτους 6 πόντους της Εθνικής, 7-6, και παρά τα 4 κοψίματα των αθλητικών Αφρικανών στην... ελληνική αξιοπρέπεια, η συνέχεια ανήκε στη δευτεραθλήτρια κόσμου.

Έξω από τα 6.25 ανέλαβαν οι δύο παίκτες του Ολυμπιακού, Σπανούλης και Μπουρούσης, 10-12 (6.40'') και με ένα ακόμη τρίποντο του αρχηγού, Αντώνη Φώτση, 12-16. Από τότε, οι Έλληνες διεθνείς δεν ξανακοίταξαν πίσω. Ο "Kill-Bill" μετρούσε 7 πόντους ήδη από την πρώτη περίοδο που έληξε 14-20. Απόλυτη συντριβή της Ακτής Ελεφαντοστού αποδείχτηκε το δεύτερο δεκάλεπτο.

Όπλο των παικτών τους Καζλάουσκας η άμυνα! Μόλις 5 πόντους πέτυχαν οι Αφρικανοί μέχρι το ημίχρονο, 27 πόντους η Ελλάδα. Τα 11 περισσότερα ριμπάουντ, τα διπλάσια εύστοχα δίποντα και οι τριπλάσιες εύστοχες βολές έκαναν τους παίκτες του Ντεσαρζάν που είχαν διπλάσια λάθη να μοιάζουν χαμένοι. Ο Τσαρτσαρής πέρναγε για πλάκα τους αντιπάλους στη ρακέτα και με δικό του σερί, η Ελλάδα προηγήθηκε 14-28.

Σημαντική και η προσφορά του στα ριμπάουντ με 5 στο ημίχρονο, όσα μάζεψε και ο Γιάννης Μπουρούσης. Ο Καζλάουσκας έδωσε χρόνο συμμετοχής σε όλους τους παίκτες του, εκτός του Καϊμακόγλου, ενώ ο Σχορτσανίτης σημείωσε 6 πόντους σε 7 λεπτά, αλλά μία ακόμη φορά αποδείχτηκε επιρρεπής στα φάουλ. Με τρία ακόμη τρίποντα από Διαμαντίδη, Μπουρούση και Σπανούλη, η Εθνική προσπέρασε με +30, 17-44 (με σερί 16-0 το 16-44 νωρίτερα) και το ημίχρονο "έκλεισε", 19-47. Μόνος διασωθείς της Ακτής Ελεφαντοστού ο Μαμαντού Λαμιζανά με 8 πόντους.

Ο μονόλογος των Ελλήνων συνεχίστηκε... Πρίντεζης, Σχορτσιανίτης και Καλάθης έδιναν το δικό τους σόου για να αγγίξει η διαφορά το +44... 31-75 και 35-79. Ήδη 5 παίκτες της Ελλάδας (Σπανούλης, Καλάθης, Φώτσης, Τσαρτσαρής, Σχορτσιανίτης... παρά έναν πόντο ο Μπουρούσης θα ήταν ο έκτος) είχαν σημειώσει διψήφιο νούμερο πόντων από την 3η περίοδο.

Ταχύτητα, καλές συνεργασίες με 20 ασίστ μέχρι το 38-81 (σκορ 3ου δεκαλέπτου) και στον αντίποδα οι παίκτες της ουραγού του Γ' ομίλου με 7/25 δίποντα, εγκλωβισμένοι στη "γαλανόλευκη" άμυνα. Τυπική διαδικασία η 4η περίοδος, με τη διαφορά να φτάνει το +45, 38-83.

Τα δεκάλεπτα: 14-20, 19-47, 38-81, 60-97
Διαιτητές: Εστεβές (Αργεντινή), Εγκο (Λίβανος), Γκοντέ (Κένυα)

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ (Ραντοάλντ Ντεσαρζάν): Αμπουό 4 (1), Ντιαμπατέ 4, Αμαγκού, Κονατέ 2, Λαμιζανά 9 (1), Εν'Ντιαγέ 6, Ασί 11, Καλέ 8, Ταπέ 2, Έντι 9 (3), Κονέ 5
ΕΛΛΑΔΑ (Γιόνας Καζλάουσκας): Βουγιούκας 4, Μπουρούσης 9 (2), Ζήσης 4, Σπανούλης 10 (2), Καλάθης 15, Φώτσης 6 (2), Πρίντεζης 12 (1), Περπέρογλου 1, Τσαρτσαρής 12, Διαμαντίδης 5 (1), Καϊμακόγλου 8(2), Σχορτσιανίτης 10

Δεν υπάρχουν σχόλια: