Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Ζήσης: «Πελάτες των Ισπανών»


Δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του ο Νίκος Ζήσης, που δεν διστάζει να παραδεχθεί ότι... «εκ των υστέρων, μπορούν να μας πουν πελάτες των Ισπανών». Μιλώντας στον «Κόσμο του Επενδυτή» ο διεθνής γκαρντ κάνει μια αποτίμηση της πορείας της Ελλάδας στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας, ενώ αναφέρει ως «λάθος επιλογή» την ήττα από τη Ρωσία.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ζήση:

Με καθαρό μυαλό πλέον, έχεις καταλάβει γιατί απέτυχε η Εθνική στην Τουρκία;

«Δεν πιστεύω ότι φταίει κάποιος ή κάτι συγκεκριμένο. Όταν μια μεγάλη ομάδα όπως η δική μας αποτυγχάνει, συνήθως ψάχνουμε να βρούμε ένα μαύρο πρόβατο και να τα ρίξουμε όλα εκεί, όμως δεν ισχύει στην περίπτωσή μας. Όλοι μαζί κερδίζουμε και όλοι μαζί χάνουμε. Εμείς ήμασταν που θέσαμε τον πήχη πολύ ψηλά και μιλήσαμε για μετάλλιο, εμείς ήμασταν που παίξαμε πολύ καλό μπάσκετ στην προετοιμασία κι εμείς που αποτύχαμε στην Τουρκία. Καθρέφτης κάθε ομάδας είναι πάντα το γήπεδο, κι εκεί δεν καταφέραμε σε κανένα σημείο να παίξουμε όπως θέλαμε».

Πολλοί είπαν ότι ο αγώνας με τη Σερβία και όσα έγιναν στο τελευταίο φιλικό του Ακρόπολις ήταν που χάλασαν την ηρεμία της ομάδας. Μέχρι τότε όλα έμοιαζαν, με εξαίρεση τον τραυματισμό του Μπουρούση, να πηγαίνουν κατ΄ ευχήν.

«Όντως ο αγώνας με τη Σερβία μας έβγαλε από το ρυθμό μας. Μετά ακολούθησε η αβεβαιότητα με τις τιμωρίες, η γενικότερη παραφιλολογία για το ποιος φταίει, η απουσία του Αντώνη και του Σοφοκλή, ενώ και ο Γιάννης είχε ήδη πρόβλημα με το χέρι του. Δεν ψάχνουμε για δικαιολογίες όμως. Αν συνεχίζαμε όπως στα φιλικά θα ξεπερνούσαμε όλα τα προβλήματα και κερδίζαμε την Ισπανία, σήμερα μπορεί να ετοιμαζόμασταν για τον ημιτελικό. Όλα κρίνονται στο παρκέ και εκεί εμείς δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε».

Τελικά μας έχουν «πελάτες» οι Ισπανοί;

«Εκ των υστέρων μπορεί κάποιος να το πει κι αυτό. Όταν έχεις χάσει τόσα πολλά μεγάλα παιχνίδια από την ίδια ομάδα, δίνεις το δικαίωμα να σε πουν και πελάτη. Δεν μπορούμε να λέμε «θα τους κερδίσουμε την επόμενη φορά», γιατί έχουμε χάσει έξι «επόμενες φορές».

Μετά τον αγώνα με τη Ρωσία ακούστηκαν πάρα πολλά και γράφτηκαν ακόμα περισσότερα. Με την απόδοσή σας στεναχωρήσατε ανθρώπους που πίστευαν και στήριζαν αυτήν την ομάδα.

«Ναι το ξέρουμε αυτό και μας απασχολεί. Προφανώς και δεν τα δώσαμε όλα απέναντι στους Ρώσους και το θέαμα αυτού του αγώνα ειδικά από την τηλεόραση, καταλαβαίνω ότι ήταν πολύ άσχημο. Ό,τι κάναμε όμως το κάναμε με καλές προθέσεις. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό. Θέλαμε να πάμε ψηλά, να πάρουμε ένα μετάλλιο και να κάνουμε όλους του Έλληνες φιλάθλους να χαρούν. Τελικά καταφέραμε το ακριβώς αντίθετο και είναι κάτι που μας πειράζει. Κατανοώ αυτούς που στεναχωρήθηκαν όταν είδαν την απόδοσή μας με τη Ρωσία. Πιστεύω ότι είναι μια από τις περιπτώσεις που κανείς δεν έχει άδικο».

Αν μπορούσες να γυρίσει το χρόνο πίσω, τι θα άλλαζες στη διοργάνωση;

«Είναι υποθετικό σενάριο, αλλά ίσως να έπρεπε να έχουμε αντιδράσει διαφορετικά απέναντι στη Ρωσία. Στον αθλητισμό πολλές φορές μετράει περισσότερο να τα δώσεις όλα απέναντι σε κάθε αντίπαλο, κι ας χάσεις το μετάλλιο. Ξέραμε ότι θα παίξουμε με την Ισπανία, αφού οι Γάλλοι θα αποφάσιζαν στον τελευταίο αγώνα, αλλά εμείς θέλαμε να αποφύγουμε την Αμερική. Ο συνδυασμός των Ισπανών με τους Αμερικάνους φάνταζε ανυπέρβλητο εμπόδιο, ιδίως τόσο νωρίς στη διοργάνωση. Δεν ξέρω… Μπορεί να κάναμε λάθος. Δεν είχαμε κακό σκοπό όμως. Το αντίθετο. Θέλαμε να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται, αλλά εκ του αποτελέσματος δεν δικαιωθήκαμε. Τη δεδομένη στιγμή πάντως, με την πίεση και το άγχος που έχουν όλες οι μεγάλες διοργανώσεις, θεωρήσαμε ότι αυτός ήταν ο δρόμος για την τετράδα».

Πόσο επηρέασε η κόντρα Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού το κλίμα στην Εθνική;

«Είναι η πρώτη φορά από τότε που παίζω στην Εθνική, που αρκετός κόσμος, αλλά και δημοσιογράφοι ήταν χωρισμένοι σε Παναθηναϊκούς και Ολυμπιακούς κατά τη διάρκεια μιας διοργάνωσης. Είναι τυχερή η Εθνική που έχει παίκτες με τέτοιο χαρακτήρα και καταφέρνουν να μένουν ανεπηρέαστοι απ’ όλα όσα έγιναν. Αν δεν ήταν η Εθνική, αλλά ένας σύλλογος, και αντιμετώπιζε τέτοιες καταστάσεις, νομίζω θα είχε διαλυθεί. Δεν είναι δυνατό να παίζει η Εθνική και να υπάρχουν οπαδικές εφημερίδες που να αναρωτιούνται αν η ομάδα είναι του Σπανούλη ή του Διαμαντίδη. Είναι καταστροφικό αυτό. Μας κάνει κακό. Είναι θαύμα ότι με όσα έχουν γίνει, οι σχέσεις μεταξύ μας είναι τόσο καλές. Δηλαδή, δεν προβληματίζει τον ίδιο τον Βασίλη και τον Μήτσο ποιος θα είναι ο ηγέτης και προβληματίζει κάποιους δημοσιογράφους ή φιλάθλους; Δεν μπορώ να το καταλάβω! Θα συμφωνήσω με αυτό που είπε ο Σπανούλης. Οι περισσότερες εθνικές ομάδες έχουν παίκτες σκοτωμένους μεταξύ τους, επειδή δεν αποδέχονται το ρόλο τους και τους κρατάνε ενωμένους οι απ’ έξω. Εμείς μεταξύ μας είμαστε καλύτερα από ποτέ και αυτοί που είναι εκτός ομάδας θέλουν να μας διαλύσουν…».

Η επόμενη μέρα της Εθνικής θα έρθει χωρίς τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Πιστεύεις ότι θα καταφέρετε να τον μεταπείσετε του χρόνου πριν το Eurobasket;

«Ο Δημήτρης είναι τεράστιος παίκτης και εκπληκτικό παιδί. Είναι από τους παίκτες που βάζουν πάντα τον εαυτό τους κάτω από την ομάδα και είναι πολύ μεγάλο το κενό που αφήνει η αποχώρησή του από την Εθνική. Όμως, επειδή ακούστηκαν πολλά ακόμα και για την περίπτωση του Μήτσου, πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι μας είχε ανακοινώσει ότι σταματάει από την Εθνική από το ξεκίνημα της προετοιμασίας για δικούς του λόγους. Το μόνο που χρειάζεται με αθλητές όπως ο Διαμαντίδης είναι να σεβαστούμε την απόφασή του και να τον ευχαριστήσουμε για όσα μας χάρισε. Η επόμενη διοργάνωση θα είναι πιο δύσκολη χωρίς τον Διαμαντίδη, αλλά και όποιον άλλον παίκτη αποφασίσει πως πρέπει να ξεκουραστεί…».

Τι περιμένεις από το… αύριο αυτής της ομάδας;

«Να κάνουμε και πάλι τον κόσμο περήφανο και… ενωμένο. Μεταξύ μας εξάλλου, ήμασταν πιο ενωμένοι από ποτέ!».

Δεν υπάρχουν σχόλια: