Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Τα συμπεράσματα της 3ης αγωνιστικής του Champions League

Πρόκληση από Μουρίνιο, πανό για Ρούνεϊ, το ιστορικό ρεκόρ του Ραούλ, οι ασταμάτητοι Μέσι, Ετό, ο μάνατζερ που έχασε τον Μπέιλ, η... βαρετή Αρσεναλ και η επικίνδυνη Σερβία.
Τι είδαμε
Τον Ραούλ να γράφει ιστορία. Γι’ αυτό επέλεξε τη Σάλκε και άφησε τη Ρεάλ Μαδρίτης όπου θεωρείτο περίσσευμα. Γι’ αυτό συνεχίζει την καριέρα του με μόχθο, αντί να αδράξει την ευκαιρία και να απολαύσει τους "καρπούς" κόπων 15 ετών σε Τουρκία, ΗΠΑ ή κάποια αραβική χώρα. Ο Ραούλ έφτασε τα 69 γκολ σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (προκριματικά και κανονικά τουρνουά), έχοντας σκοράρει 68 φορές στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Champions League (πρώτος σκόρερ στην ιστορία του θεσμού ξεπερνώντας  τον Γκερντ Μίλερ) και 1 φορά στο Σούπερ Καπ Ευρώπης του 2000, όπου η Ρεάλ Μαδρίτης ηττήθηκε 2-1 από τη Γαλατάσαραϊ. Από τα 69 γκολ τα 68 ήταν για λογαριασμό των "μερέγκες", με πρώτο στις 18 Οκτωβρίου του 1995, με χατ-τρικ κόντρα στη Φερεντσβάρος. Ο Ισπανός "γκολεαδόρ" έφτασε τον Γερμανό "μπομπέρ" έχοντας παίξει 58 παιχνίδια περισσότερα (135 έναντι 77) κι έπονται οι Φίλιπο Ιντζάγκι (68), Αντρέι Σεφτσένκο (64) και Ρουντ φαν Νίστελροϊ (62). Ολα αυτά μία εβδομάδα αφότου αποκαθηλώθηκε ο ίδιος από αρχισκόρερ της εθνικής Ισπανίας με "δράστη" τον Ντάβιντ Βίγια.
Τα ρεκόρ του Λιονέλ Μέσι. Καταντάει κουραστικό η συνεχής αναφορά στον Αργεντινό, ωστόσο αυτήν τη φορά η ανάγκη προκύπτει από τα δύο γκολ που σημείωσε κόντρα στην Κοπεγχάγη, που τον έφεραν στην 5η θέση όλων των εποχών των σκόρερ της Μπαρτσελόνα σε επίσημα ματς με 137 γκολ, όσα σημείωσε και ο Παουλίνο Αλκαντάρα. Λογικά για φέτος έκανε το άλμα που μπορούσε (ο 4ος, ο Τζόζεπ Εσκολά έχει 164 γκολ) και μέχρι τα 235 τέρματα του Θέσαρ Ροντρίγκεθ να έχει καιρό μπροστά του, ωστόσο αυτό δεν δείχνει να προβληματίζει τον 23χρονο Αργεντινό. Εξάλλου, από το 2004-2005 όταν σκόραρε για 1η φορά στο θεσμό, έχει γίνει αρχισκόρερ με 29 τέρματα της διοργάνωσης σε αυτό το διάστημα (έπεται ο Ντιντιέ Ντρογκμπά). Μέσα στο 2010 έχει σημειώσει 41 γκολ σε 39 ματς των Καταλανών, έχει πετύχει τα μισά (4/8) της ομάδας του στο Champions League και έφτασε τα 151 στην καριέρα του σε σύλλογο και εθνική.
Τον ασταμάτητο Σαμουέλ Ετο. Και ένα άλλο κοντέρ γράφει: άμεση συμμετοχή στα τελευταία 8 γκολ της Ιντερ στο Champions League (σκόρερ σε 5, ασίστ σε 3) και φυσικά πρώτος σκόρερ στο φετινό τουρνουά μέχρι στιγμής. Μετρά 18 γκολ στα τελευταία 15 παιχνίδια (2 στο Μουντιάλ, 2 στο Σούπερ Καπ Ιταλίας, 2 στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής, 6 στη Serie A, 6 στο Champions League). Μόνο και μόνο διότι μετατοπίστηκε μερικά μέτρα αριστερά και μερικά ακόμα μπροστά. Παίζοντας στη φυσική θέση του, ο Καμερουνέζος αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία ότι είναι ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς του 2000. Παίζοντας ως ακραίο εξτρέμ για να χωρέσει ο Ντιέγο Μιλίτο, πρωταγωνιστεί σε περιστατικά όπως αυτό κόντρα στη Ρόμα, όταν ο Ετό σε ρόλο ακραίου μεσοεπιθετικού δεν γυρνούσε πίσω, με τον Κρίστιαν Κίβου που έπαιζε πίσω του να δηλώνει κατηγορηματικά στον Ράφαελ Μπενίτεθ: "ή κάνεις κάτι ή φεύγω".
Εναν Γκάρεθ Μπέιλ να διαφημίζει τον εαυτό του. Ο Ζοζέ Μουρίνιο μπορεί να δηκτικό τρόπο να διαφώνησε δημοσίως για τη χρησιμότητα του Ουαλού άσου στη Ρεάλ Μαδρίτης ("έχουμε τον Μαρσέλο"), ωστόσο ο διεθνής άσος απέδειξε ότι (και) φέτος είναι η χρονιά του. Από πέρυσι ο Χάρι Ρέντναπ τον χρησιμοποιεί πιο ψηλά αντί για αριστερό μπακ και δικαιώνεται. Από στατιστική σκοπιά, με τα τρία γκολ που σημείωσε κόντρα στην Ιντερ έγινε ο πρώτος Ουαλός που σημειώνει χατ-τρικ στο Champions League και ο δεύτερος ποδοσφαιριστής που παρά τα τρία τέρματά του, ηττάται (πρώτος ο Ρονάλντο το 2002-2003 στο Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Ρεάλ Μαδρίτης 4-3). Από ποδοσφαιρική οπτική γωνία, ο τρομερός αυτός αριστεροπόδαρος έβαλε τις βάσεις για μία πανάκριβη μεταγραφή το καλοκαίρι και αναγκάζει γνωστό, ξένο ατζέντη να χτυπά το κεφάλι του στον τοίχο, παραδεχόμενος (μέσω Twitter) "το μεγαλύτερο λάθος στην καριέρα μου είναι που άφησα τον Γκάρεθ Μπέιλ να περάσει από μπροστά μου σε ένα παιχνίδι των ρεζέρβων της Σαουθάμπτον και της Λέστερ στο Χίνκλεϊ χωρίς να τσεκάρω εάν είχε μάνατζερ". Τον επίλογο του Γουέιν Ρούνεϊ. "Ποιος είναι η πόρνη τώρα, Γουέιν;". "Η Κολίν μπορεί να σε συγχώρησε, εμείς δεν θα το κάνουμε". Δύο διπλανά πανό, που μαζί με τα εκατοντάδες άδεια καθίσματα, έδιναν τον τόνο της βραδιάς σε ένα Θέατρο των... Εφιαλτών του Γουέιν Ρούνεϊ. Το κύκνειο άσμα του 24χρονου επιθετικού στο "Ολντ Τράφορντ" γράφτηκε το βράδυ της 20ής Οκτωβρίου. Μπορεί να ξαναφορέσει τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Το γυαλί έχει ραγίσει, ακόμα και ο Αλεξ Φέργκιουσον έδειξε με τις δηλώσεις του ότι ο σύλλογος περνά σε άλλη εποχή. Η πώληση του διεθνή άσου είναι αναπόφευκτη όσο και επιβεβλημένη και το ζήτημα είναι πλέον εάν η αποχώρησή του από τους "κόκκινους διαβόλους" θα είναι επεισοδιακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: