Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

"Η Σερβία κοκκινίζει από ντροπή"

"Η Σερβία κοκκινίζει από ντροπή", γράφει στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η εφημερίδα "Βέτσερνιε Νόβοστι" του Βελιγραδίου, με αφορμή τα σοβαρά επεισόδια στη Γένοβα, στην ποδοσφαιρική συνάντηση της Ιταλίας με τη Σερβία για τον 3ο όμιλο των προκριματικών του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2012.

Πριν από τον αγώνα, οι Σέρβοι οπαδοί έδειξαν τις άγριες διαθέσεις τους, όταν επιτέθηκαν στο πούλμαν της ομάδας τους και μετέφεραν το κλίμα αυτό κι εντός γηπέδου, όπου επικράτησε χάος, με αποτέλεσμα οπαδοί να συγκρούονται με αστυνομικούς και ο αγώνας να διακοπεί.

Το "κόκκινο πανί" για τους χούλιγκαν ήταν ο τερματοφύλακας της Σερβίας, Βλάντιμιρ Στοΐκοβιτς. Μια μερίδα οπαδών του Ερυθρού Αστέρα πνέει μένεα κατά του Στοΐκοβιτς, πρώην τερματοφύλακα της ομάδας, επειδή "τόλμησε", όπως λένε, να πάρει μεταγραφή στην Παρτιζάν, τον "αιώνιο εχθρό" της ομάδας τους.

Ο όρος "φρίκη" κυριαρχεί στα δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου του Βελιγραδίου, όπου υπάρχουν εκτενείς αναφορές στα χθεσινά επεισόδια, που αμαύρωσαν την εικόνα του σερβικού ποδοσφαίρου.

Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της "Πολίτικα", που γράφει: "Το μεγαλύτερο όνειδος του σερβικού αθλητισμού".

Κι ενώ αθλητικογράφοι και σχολιαστές του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης καταδίκαζαν με τον πλέον απόλυτο τρόπο τα επεισόδια, ο πρόεδρος της σερβικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Τόμισλαβ Κάρατζιτς, ο οποίος και ο ίδιος βρίσκεται σε "πόλεμο" με τους οπαδούς", δήλωνε χαρακτηριστικά: "Ξέραμε ότι επρόκειτο να έρθει κάτι τέτοιο".

Μετά τη διακοπή του αγώνα, ο κ. Κάρατζιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Είχαμε πληροφορίες πως κάτι τέτοιο επρόκειτο να συμβεί και είχαμε προειδοποιήσει τους Ιταλούς [�] Αυτή δεν ήταν απλά μια επίθεση στην ομάδα μας, αλλά στο ίδιο το κράτος. Νομίζω πως αυτό είναι το υπόβαθρο αυτού του συμβάντος. Είναι φρικτό".

Σχολιαστές στο Βελιγράδι επισημαίνουν πως πρόκειται για τη δεύτερη φορά, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, που η Σερβία βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού- και όχι μόνο- Τύπου, για κάποιο αρνητικό γεγονός.

Πριν από λίγες ημέρες, στα πρωτοσέλιδα και τα δελτία ειδήσεων κυριαρχούσαν οι συγκρούσεις της σερβικής αστυνομίας με εξτρεμιστές, που αντιδρούσαν στην Πορεία Υπερηφάνειας- Belgrade Pride. Μάλιστα, όπως έγραψε ο σερβικός Τύπος, μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στα επεισόδια στην Πορεία Υπερηφάνειας ήταν και οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων.

Για τα αυξανόμενα κρούσματα βίας που προέρχονται από το χώρο του ποδοσφαίρου είχε προειδοποιήσει κι ένας από τους θρύλους του σερβικού ποδοσφαίρου, ο Σάβο Μιλόσεβιτς, ο οποίος, όπως αναφέρει σε σχετικό τηλεγράφημά του το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, είχε πει πως η Σερβία δεν κάνει αρκετά πράγματα ώστε να αποτρέψει την αθλητική βία.

"Ήταν ντροπή (τα επεισόδια), αλλά και η επίθεση στο Στοΐκοβιτς αποτελεί σοβαρή ένδειξη για το τι είναι ικανοί να κάνουν", δήλωσε ο Σάβο Μιλόσεβις στον τηλεοπτικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου.

Τα χθεσινά επεισόδια δεν είναι, ωστόσο, σε καμία περίπτωση τα μοναδικά ή ακόμη και τα χειρότερης μορφής συμβάντα, που σχετίζονται με το χουλιγκανισμό στη Σερβία.

Πριν από έναν χρόνο, η διεθνής κοινή γνώμη είχε συγκλονιστεί, όταν οπαδός της γαλλικής ομάδας Τουλούζ ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, στο κέντρο του Βελιγραδίου, από οπαδούς της Παρτιζάν.

Το 2008, οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα εισέβαλαν στο γήπεδο, κατά τη διάρκεια προπόνησης της ομάδας και επιτέθηκαν κατά του παίκτη Όγκνιεν Κόρομαν, ενώ αρκετά χρόνια πριν, το 1999, οπαδός είχε ρίξει φωτοβολία στο γήπεδο της Παρτιζάν, από την οποία βρήκε τραγικό θάνατο ένας έφηβος.

Μετά τα τελευταία αυτά επεισόδια βίας, η υπουργός Αθλητισμού της Σερβίας, Σνέζανα Σάμαρτζιτς- Μάρκοβιτς δήλωσε πως είναι επιτακτική η ανάγκη να αλλάξουν ορισμένα πράγμα.

"Μια ομάδα ανθρώπων, που αυτοαποκαλούνται οπαδοί της Σερβίας (της σερβικής εθνικής ομάδας) ντρόπιασαν τους εαυτούς τους και την ίδια τη χώρα", τόνισε η υπουργός και πρόσθεσε πως θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα ώστε να παταχθεί αυτή η μορφή βίας και να σταματήσουν επεισόδια αυτού του είδους στα γήπεδα.

Μπαράζ συλλήψεων
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, η ιταλική αστυνομία προχώρησε σε 35 προσαγωγές χθες το βράδυ, οι 16 εκ των οποίων εξελίχθηκαν σε συλλήψεις.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι κι ένας άνδρας, ο οποίος φέρεται ως ο οργανωτής των επεισοδίων. Ο συλληφθείς λέγεται πως είναι 29 ετών, άνεργος κι ένας από τους αρχηγούς των συνδέσμων φιλάθλων του Ερυθρού Αστέρα.

Ο 29χρονος έχει στο παρελθόν απασχολήσει τις σερβικές αρχές για βίαιη συμπεριφορά, κατοχή ναρκωτικών ουσιών και άλλα αδικήματα.

Από τη σερβική αστυνομία διαβεβαιώνουν ότι θα ληφθούν μέτρα κατά των χούλιγκαν, που προκάλεσαν τα εκτεταμένα επεισόδια στη Γένοβα κι επισημαίνουν πως τα άτομα αυτά είναι γνωστά για τη δράση τους.


Πηγή, ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: