Η FIFA το πήρε απόφαση: Ξεκινώντας από την επόμενη αγωνιστική χρονιά σταματά να εκδίδει άδειες μάνατζερς, κοινώς όποιος πρόλαβε, πρόλαβε σ' αυτό το τεράστιο πάρτι που έχει στηθεί στο παρασκήνιο του ποδοσφαίρου! Το ποδοσφαιρικό πεδίο αλλάζει άρδην έπειτα από τις στρεβλώσεις που μαύρισαν επί της ουσίας το επάγγελμα. Κι αυτό ανακοίνωσε ο Ομάρ Ονγκάρο, ο επικεφαλής στη διοίκησης των ποδοσφαιριστών, στο επιχειρηματικό συνέδριο της FIFΑ, προσθέτοντας πως από την ερχόμενη χρονιά όλες οι αρμοδιότητες που έχουν σήμερα οι μάνατζερς θα μεταφερθούν στις ομάδες και τις εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες. Επιπροσθέτως, ο Ονγκάρο ανακοίνωσε πως η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία, η αρμόδια δηλαδή για την έκδοση αδειών μάνατζερς, κόβει το ποσοστό τους στο 3% της συμφωνίας, άλλο ένα γενναίο χτύπημα στους ποδοσφαιρικούς παράγοντες που αισθάνθηκαν ότι μπορούν να κυριαρχήσουν πάνω σε παίκτες, ομάδες, ομοσπονδίες, επί της ουσίας, πάνω στο ίδιο το ποδόσφαιρο.
Σήμερα, υπάρχουν 5.718 ατζέντηδες, με πιστοποίηση και επίσημη άδεια από τη FIFA. Πόσες άλλες χιλιάδες άτομα λειτουργούν ως εκπρόσωποι παικτών, βέβαια, δίχως να έχουν άδεια, είναι ένα άγνωστο νούμερο. Σ' αυτούς συνολικά αποδίδεται η διόγκωση των συμβολαίων, κάτι που εντοπίζεται σε πλείστες όσες περιπτώσεις.
Αντέδρασε η Βουλή των Λόρδων στα υπέρογκα συμβόλαια
Είναι χαρακτηριστικό πως στη βρετανική Βουλή των Λόρδων, συζητήθηκε το θέμα των αμοιβών των ποδοσφαιριστών. Τις έκριναν υπέρογκες, τις κατέκριναν από τη στιγμή που στην Αγγλία γίνονται μαζικές απολύσεις, ακόμη κι εναντίον των ξένων που αγοράζουν ποδοσφαιρικά κλαμπς στράφηκαν. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ, η Τσέλσι, η Μάντσεστερ Σίτι, εσχάτως η Μπλάκμπερν που την πήρε μία ινδική εταιρία, όλες έχουν ξένους ιδιοκτήτες.
Στην περίπτωση του Γουέιν Ρούνεϊ, παρατηρήθηκε το φαινόμενο να ξεφεύγει η τιμή σε άγνωστα για τους Βρετανούς επίπεδα. «Όταν ο κορυφαίος παίκτης σου φτάνει στο τέλος του συμβολαίου του, πρέπει να κάνεις κάτι για να τον κρατήσεις. Οι παίκτες, όμως, δεν είναι το πρόβλημα. Κάποιοι ατζέντηδες είναι», είπε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.
«Κλωτσούν» οι μάνατζερς
Το θέμα έχει τεράστιες διαστάσεις, καθώς τα κέρδη των μάνατζερς τους καθιστούν ως το βασικό παράγοντα στο ποδόσφαιρο. Γι' αυτό και η αντίδρασή τους είναι συγκεκριμένη. «Η FIFA έχει κουραστεί από το θέμα. Αλλά αυτό που θα συμβεί είναι χάος. Όταν υπάρχει πρόβλημα με τις κλοπές τραπεζών, δεν κλείνεις τις τράπεζες», είπε ο Ρομπ Γιάνσεν, πρόεδρος των Ευρωπαίων μάνατζερς.
Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου