Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Απεργία παμψηφεί!

Να απεργήσουν τις προσεχείς αγωνιστικές αποφάσισαν ομόφωνα οι Σκοτσέζοι διαιτητές, σύμφωνα με το «BBC Scotland». Ο λόγος είναι πως φοβούνται για τη σωματική τους ακεραιότητα, λόγω των αντιδράσεων κάποιων ομάδων και παραγόντων τις τελευταίες αγνωστικές, οι οποίες έχουν αντίκτυπο στην κοινή γνώμη. Ο κίνδυνος να αναβληθούν οι αγώνες του σαββατοκύριακου σε όλες τις κατηγορίες της χώρας είναι ορατός, με τους διαιτητές να φαίνονται μέχρι στιγμής αμετακίνητοι στις θέσεις τους.

«Οι διαιτητές είναι σχεδόν απροστάτευτοι και αυτό δεν έχει επίδραση μόνο σε αυτούς, αλλά στις οικογένειες και τις δουλειές τους», δήλωσε ο πρώην διαιτητής Κένι Κλαρκ και συμπλήρωσε: «Συχνά στέλνονται συκοφαντικά email στους εργοδότες τους, με αποτέλεσμα να απειλείται ακόμα και η θέση εργασίας τους».

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Σέλτικ, Τζον Ριντ, ζήτησε την παραίτηση του διαιτητή Ντάγκι ΜακΝτόναλντ, λέγοντας: «Η απόφασή του ήταν απαράδεκτη» με πρόφαση τον καταλογισμό ενός πέναλτι το οποίο–όπως αποδείχθηκε αργότερα-δεν υπήρχε. Τελικά ο ΜακΝτόναλντ τιμωρήθηκε, ενώ ο πρόεδρος της σκοτσέζικης ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (SFA), Στιούαρτ Ρίγκαν υποσχέθηκε πως οι διαιτητές θα είναι πιο πειθαρχημένοι από εδώ και στο εξής.

Μάλιστα, το θέμα αυτό έχει πάρει και πολιτικές προεκτάσεις, καθώς ο υπεύθυνος του τομέα των αθλητικών του κόμματος SNP, Πιτ Γουίσαρτ, καλεί τους διαιτητές να δηλώσουν δημόσια ποια ομάδα υποστηρίζουν.

Υπήρξαν βέβαια και πιο ήπιες δηλώσεις για το συμβάν αυτό, όπως αυτές του προέδρου της Κιλμάρνοκ, Μίκα Παατελάινεν, ο οποίος είπε: «Αν ισχύουν αυτά που λέγονται τότε τα πράγματα είναι απογοητευτικά. Έχει γίνει αρκετή κουβέντα για τους διαιτητές και αυτό δεν είναι υγιές».

Τέλος, το BBC Scotland έχει μία ανεπίσημη τοποθέτηση από κύκλους της διοργανώτριας αρχής της Πρέμιερ Λιγκ (SPL) για το ενδεχόμενο να αναβληθούν οι ερχόμενες αγωνιστικές: «Αυτό είναι θέμα μεταξύ της σκοτσέζικης ομοσπονδίας ποδοσφαίρου και των διαιτητών. Η SFA δεσμεύεται με συμβόλαιο να μας παρέχει διαιτητές και εμείς περιμένουμε να το τηρήσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: